Mobilvärldens 30 mäktigaste personer - DEL 2

De är innovatörer, visionärer, underbarn och miljardärer. De styr över infrastruktur, hårdvara, tjänster och innehåll. Här är personerna som har makten att forma den mobila framtiden. Detta är den andra delen där vi presenterar 10 av de 30 mäktigaste personerna i mobilvärlden.

Publicerad Senast uppdaterad

Steve Jobsanvändbarhetsdiktator med vana att förändra spelplanen 

vd Apple

Publikt pratade Steve Jobs inget om det, Apple gör inte sånt. Men bakom kulisserna hade han gett teknikerna i uppdrag att ta fram en skärm med multitouch, en pekskärm där man kunde skriva med fingrarna direkt mot glaset. Sex månader senare kom de tillbaka och en av Apples gränssnittsdesigners fick arbeta vidare på projektet. När Steve Jobs fick se scrollningen och några andra detaljer i gränssnittet bestämde han sig. ”Herre gud, vi kan bygga en telefon med det här”, tänkte han och det som senare skulle bli Ipad lades tills vidare på hyllan och Apple fokuserade på att bygga Iphone.

Li Ka-shing superentreprenör med mobilt affärsimperium 

grundare Hutchinson

 En av Asiens mäktigaste och en av världens 20 rikaste personer. Det säger sig självt att världens rikaste kines har en del ekonomiska muskler. Men Li Ka-shing har mer än pengar. Att berätta livshistorien om Li Ka-shing låter sig inte göras här, men han personaliserar storyn om mannen som börjar med sina två tomma händer. Som barn kom han med familjen till Hong-kong, på flykt under andra världskrigets härjningar i Kina. Efter pappans död startade Li en fabrik som tillverkade plastblommor. Det ena ledde till det andra, som det heter, och idag kontrollerar Li Ka-shings affärsimperium Hutchison en stor del av världens hamnar, enorma mängder fastigheter – och allt mer av världens mobil- och internetföretag. Li Ka-shing gjorde genidraget att grunda den europeiska succéoperatören Orange, en lite coolare mobiloperatör, på 1990-talet. Strax innan IT-bubblan sprack sålde Li hela rasket till franska staten, och mångmiljardbeloppet som den affären gav användes till att grunda 3G-operatören 3 i Europa. Men 3 är bara en av pusselbitarna i Lis mobila affärsimperium. Genom att köpa in sig i bland annat Facebook, Skype och Spotify håller Li Ka-shing och Hutchison nu på att bygga framtidens sociala mobil, och det sägs att Li är djupt inblandad i den Facebook-mobil som nu håller på att utformas i Kalifornien.

Steve Kondik

Steve Kondik (alias Cyanogen) och forumet XDA-Developers

Steve Kondik, mer känd under sitt alias Cyanogen, får tillsammans med medlemmarna på XDA-Developers, representera de användare som inte nöjer sig med den mjukvara som tillverkarna tillhandahåller när det gäller Android-mobiler. Om den egna tillverkaren uppdaterar en annan modell i sin produktportfölj brukar man ganska snart hitta en inofficiell uppdatering på nätet även för sin egen telefon, så att man inte behöver sakna den senaste Android-versionen, ett nytt gränssnitt eller en speciell app. Många användare anser att man faktiskt måste ta hjälp av fristående utvecklare för att få en komplett telefon, och i de flesta fall inser tillverkarna värdet och låter Steve Kondik och hans likasinnade hållas.

Mike Lazaridis

Mike Lazaridis

vd Research in Motion

Även om vi sällan ser deras Blackberrys i norden så är fResearch in Motion så klart en av de absolut tyngsta smartphonetillverkarna och sitter på en jätteplattform för innehållsdistribution och kommunikation. Mike Lazaridis är visionären och inspiratören med såväl makt som idéer för att bygga vidare på RIM:s starka position.

Horace Luke

Horace Luke

chief Innovation Officer HTC

Som Chief Innovation Officer på HTC beskriver Horace Luke själv sin roll som att vara en intern bråkmakare på HTC med uppgift att ifrågasätta det konventionella och stimulera nytänkande. När han kom till HTC och tillträdde som innovationschef sysslade HTC fortfarande med gråa, plastiga och tämligen tråkiga Windows-mobiler. HTC idag är den ledande tillverkaren av Android-mobiler och telefonernas design, liksom deras användargränssnitt, har genomgått stora förändringar.

Sunil Mittal

Sunil Mittal

vd för Bharti Group och Bharti Airtel

Indiens största operatör Bharti Airtel har över 180 miljoner abonnenter i över 20 länder i Asien och Afrika. Superentreprenören Sunil Mittal har ett starkt grepp om mobilutvecklingen i några av de kommande årens mest intressanta regioner.

Bert Nordberg

Bert Nordberg

vd Sony Ericsson

Den nye Sony Ericsson-chefen sitter på en nyckelposition när det handlar om att knyta ihop musikindustrin och nöjesindustrin. Han har valt Googles Android som plattform för framtidens nöjesmaskiner. Nu handlar det bara om att få hjälp av ägaren Sony med att fylla upp plattformen med nöjestjänster. Lyckas han med det?

Jorma Ollila

Jorma Ollila Nokias verkliga maktcentrum 

styrelseordförande, Nokia

 Det är Jorma som får sägas vara arkitekten bakom Nokias framgångssaga, den saga som nu kommit av sig samtidigt som Iphone och Android firat framgångar. Nokias strategi i riktning mot mjukvara ligger fast och Ollila tycks behålla sitt inflytande ytterligare en tid. Den ”snara avgången” efter nya vd:n Stephen Elops tillträde har nu specificerats till år 2012. Elop anställdes inte för att lägga om vår strategi har Ollila sagt i en intervju med Financial Times. Jormas Ollilas inflytande består.

Andy Rubin

Andy Rubin - styr androidernas revolution 

Android-chef Google

Andy Rubin är först och främst skaparen av operativsystemet Android. Efter att varit tidigt ute med smarta mobiler där informationsinhämtning från nätet var centralt utvecklade han Android, som snart väckte entusiasm hos Google-grundarna Larry Page och Sergey Brin. I september 2008 presenterades HTC G1, den första mobilen med Googles operativsystem. Två år senare är intresset för Android stort hos de flesta tillverkare och alla kurvor pekar brant uppåt. Andy Rubin styr Googles utveckling av systemet, som verkar utvecklas tekniskt i nästan samma snabba takt som antalet Android-användare ökar.

Eric Schmidt

Eric Schimdtvärldens mäktigaste sökmotorchef sätter mobilen först

vd Google

Under årets upplaga av Mobile World-mässan i Barcelona deklarerade Google-chefen att det från och med nu var principen ”mobilt först” som gällde för Google. När sökjätten utvecklar nya applikationer och tjänster kommer de mobila användarna nu i första hand, före användarna som sitter framför datorer. Mobilanvändarna ska också kunna förvänta sig lika kraftfulla versioner, enligt Eric Schmidt som står kvar vid rodret efter kursändringen och nu ska hålla den nya kursen där Android bara är en del av Googles totala mobilsatsning. 

Läs mer:

Mobilvärldens 30 mäktigaste personer - DEL 1

FAKTA: Listan över mobilvärlden mäktigaste har sammanställts av redaktionerna för Mobil Business och Mobil. Personerna har ingen inbördes ranking utan presenteras i bokstavsordning.