I slutet av förra året släppte Motorola den kinesiska mobilen Motorola Edge X30, som var en av de första mobilerna med chipsetet Snapdragon 8 gen 1.
När Motorola nu släpper den internationella versionen, Edge 30 Pro, poängterar man att den inte är identisk, det finns små skillnader i batterikapacitet och liknande. I praktiken talar vi dock om samma telefon.
Det rör sig om en lite billigare toppmodell, prislappen ligger på 8000 kronor, och då får man 256 GB inbyggt minne (men ingen minneskortplats). Det kan jämföras med Samsung Galaxy S22, som kostar 10 200 kronor med 256 GB lagring. En ännu bättre jämförelse är egentligen Samsung Galaxy S22 Plus för 12 200 kr, för det här är en större mobil, med en skärm på 6,7 tum och ett batteri på 4800 mAh.
Annons
Telefonen har en rundad matt glasbaksida och en platt skärm, omgiven av en ram i plast, ett av få ställen där man märker att det finns budgetval i telefonen. Skärmen är i Gorilla Glass 3 och baksidan i Gorilla Glass 5, så ingendera i den senaste, tåligaste generationen tåligt glas. Jag får under testperioden tydliga repor i baksidesglaset, så vill du behålla telefonen fräsch gör du bäst i att använda det gummiskal som följer med mobilen.
Motorolas Edge-serie har vinglat lite fram och tillbaka med skärmen. Från början syftade ju Edge på den kraftigt krökta skärmen, och vi har också fått se telefoner med skärm i 21:9-format i serien. Här är det inga experiment, för skärmen är platt och i 20:9-format, och det är rätt skönt.
Annars är det första intrycket när man drar igång Motorola Edge 30 Pro att detta är en snabb telefon. Riktigt snabb. Motorola är ju bra på att få sitt system att löpa på snabbt även på klenare processorer, men här är skillnaden markant. Även jämfört med Samsungs rykande färska Galaxy S22 känns Motorola Edge 30 Pro snabbare. Det bekräftas också i våra prestandatester där Motorolas telefon konsekvent ligger på en hög nivå medan Samsungs telefoner varierar mer. En orsak är säkert värmeutvecklingen, för Motorola Edge 30 Pro blir rejält varm under en del av prestandatesterna.
Även skärmen är riktigt snabb, med en uppdateringsfrekvens på 144 Hz. Det är inte alltid Motorolas skärmar lever upp till förväntan i praktiken, men här känns verkligen Oled-skärmen som en bidragande orsak till att telefonen känns så snabb. När jag jämför med skärmen på Samsung Galaxy S22 i fullt dagsljus märker jag dock att den inte är riktigt lika ljusstark.
Batteritiden verkar i alla fall inte bli lidande av den höga prestandan. 11 timmar och 24 minuters skärmtid med full ljusstyrka är både mer än godkänt och närapå exakt samma resultat som för Samsung Galaxy S22.
Med i kartongen följer en 68-wattsladdare, vilket är mer än någon annan Motorolatelefon haft tidigare. När jag testar att ladda från tomt batteri tar det först fem minuter innan telefonen vaknar till liv, då med 2 procents laddning. Därefter laddar den ungefär 10 procent på 3 minuter konstant upp till 60 procents batteri innan laddningen börjar sakta ner lite. Från 2 till 90 procent laddar mobilen på 32 minuter.
Android 12 på riktigt
Motorolas system kallas My UX och ligger väldigt nära Googles version av Android 12. Hittills har vi mest sett Android 12 i Samsungs mobiler så det är först nu vi på allvar får se till exempel Googles ändringar i statusfältet. Jag vet inte om jag är helt såld på de nya bredare snabbgenvägarna, men de är i alla fall tydliga. Sveper man ner en gång från överkanten får man nu bara fyra snabbgenvägar och man är tvungen att svepa vidare för att få fyra till. Att mobildata och wifi fått en gemensam genväg som heter Internet och att man inte behöver långtrycka för att komma till Wifi-inställningarna känns rimligt. Att Google Pay finns här i stället för när man håller in av/påknappen känns också rimligt men innebär samtidigt att fler funktioner slåss om de fyra snabbgenvägarna som är lättast att komma åt.
En funktion som Motorola satsat mycket på den senaste tiden är Ready For. Det handlar om att länka ihop mobilen med en större skärm, antingen en teve eller en dator, för att interagera med innehållet i en mer datorlik miljö med fönster och muspekare. Liknande funktioner har vi sett från Samsung och Huawei tidigare och även Motorola har haft det ett tag nu, och därför är jag inte beredd när det faktiskt inte fungerar. Trots att jag svarar på uppmaningen att installera senaste versionen av allt på bägge enheterna får jag bara upprepade krascher samt att mobil och dator inte är överens om skrivbordet på datorn är aktivt eller inte. Min erfarenhet från tidigare försök är att Motorolas lösning är jämförbar med till exempel Samsungs Dex, men att jag har svårt att riktigt se tillämpningen. Att koppla upp mobilen via datorn känns som att gå över ån efter vatten oavsett vad man vill göra.
Tre kameror
Motorola Edge 30 Pro har tre kameror på baksidan. En huvudkamera på 50 megapixel, en vidvinkelkamera på 50 megapixel som även tjänstgör som makrokamera, och en djupsensor på 2 megapixel. Saknas gör alltså 108-megapixelkameran från föregångaren. Motorola hävdar att deras tester visar att denna 50-megapixelsensor levererar ännu bättre bildresultat, och det är ju fullt möjligt, jag har inte kunnat jämföra dem sida vid sida. Däremot har jag jämfört med en del andra toppmodeller, och i dagsljus står sig kameran i Motorola Edge 30 Pro bra, med fin detaljåtergivning och naturliga färger. Vid för stora kontraster tycker jag att kameran får kämpa för mycket med över- och underexponering. I halvdåligt ljus klarar sig kameran hyggligt, och i nära mörker får den liksom de flesta nya toppmodeller ta till nattläget. Till skillnad från andra mobiler där nattläget kan göra stor skillnad tycker jag här att bilden bara blir uppljusad och inte skarpare.
Vidvinkelkameran är även den på 50 megapixel och är mer ambitiös än på många mobiler. Resultatet jag får från den är jämförbart med bildresultatet från Iphone 13:s vidvinkelkamera och bättre än Samsung Galaxy S22. Vidvinkelkameran tjänstgör också som makrokamera, men resultatet av bilderna från makroläget får inte godkänt.
Man kan fota i full 50-megapixelupplösning med huvudkameran, men det läget väcker en del frågor. Det tar flera sekunder att bearbeta bilden och den blir inte skarpare än i standardläget med 12,5 megapixel, vilket talar för att man i 50-megapixelläget inte på riktigt utnyttjar sensorns hela upplösning utan snarare digitalt uppförstorar en 12,5-megapixelbild. Den högre sensorupplösningen verkar i alla fall användas för zoomfotografering, för bilder tagna med två gångers förstoring är skarpare än om man tar en normalbild och förstorar upp den digitalt. Efter det blir inte bilderna skarpare, men bilder tagna med upp till 5 gångers förstoring är fortfarande användbara. För den som gillar att zooma in med kameran är periskopzoomen och den högupplösta sensorn från Motorola Edge 20 Pro saknad, och helhetskänslan är att kamerorna prioriterats ned i denna modell.
Å andra sidan
Erik Mörner: När jag först får telefonen i min hand tänker jag att den är helt i plast. Det är nog plastramen som gör mycket för känslan och den lurar mig att tro att även baksidan i sin matta glas istället är i plast. Annars är Android 12 en trevlig bekantskap med genvägsmenyn i topp. Google hann knappt bestämma att Google Pay skulle ligga under power-knappen innan man ångrade sig och placerade de genvägarna här istället. Snabb är telefonen, ja, men jag saknar verkligen kameraambitionerna från föregångaren.
Frågor och svar
Hur är högtalarljudet? Riktigt bra, trots att det inte är balanserade stereohögtalare utan mer av ljudet kommer ur bottenhögtalaren.
Selfiekamera på 60 megapixel? Är den bra? Den är helt okej, men knappast någon superkamera som man möjligen skulle kunna förledas att tro av antalet pixlar.
Hur är vibratorfeedbacken? Den känns lite skallrig, inte alls så mjuk och skön som på de flesta nyare toppmodeller.
Ett alternativ
Motorola Edge 20 Pro: Om det är viktigare med bra kamerazoom än den snabbaste processorn är Motorola Edge 20 Pro ett billigare alternativ. Mobilen är snarlik till måtten och har lika bra skärm.
Kameraexempel
Motljusbilder är något som kameran i Motorola Edge 30 Pro kämpar mer med än andra modeller jag jämför med.
Betyg
Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
7/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
78%
Fakta
Allmänt
Modell Edge 30 Pro
Tillverkare Motorola
Lanseringsdatum 2022-02-24
Mått 163 x 75,9 x 8,79 mm
Vikt 196 g, 98 %
Material baksida Glas
Pris 8000 kr
System Android
Systemversion 12
Chipset Snapdragon 8 gen 1
Tillverkningprocess 4 nm, 78 %
Nät
GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz
3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz
4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 28 (700 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)