-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
Spel mest lukrativt
Sverige en av appvärldens supermakter

50 appar regerar Google Play och App Store med järnhand.
Det är engelska analysföretaget Midia Research som har undersökt maj månads 50 mest lönsamma appar i Google Play och App Store i sju länder: Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, USA och Canada. Listan på de 700 populäraste apparna (vissa självklart återkommande) visade inte särskilt förvånande, att det är freemiumspel som dominerar appekonomin - men också i vilken extrem utsträckning de gör det.
Över 80 procent av App Stores och Google Plays mest lukrativa appar tillverkas av endast 50 företag. Bland dessa är det Sverige, USA och Japan som är appmarknadens “supermakter” och tillverkar 60 procent av spelen. Av de svenska spelen kommer 75 procent från Candy Crush Saga-tillverkaren King, som för 2013 redovisade en vinst på 3,6 miljarder kronor. Mindcraft-utvecklaren Mojang står för en betydande del av resterande svenska appspel.
Nära 85 procent (84,9 procent) av de 700 toppapparna är alltså spel, vilka lämnade lite utrymme åt sociala nätverk (4,1 procent), dejting (3,9 procent) samt kartor och vägbeskrivningar (2,3 procent). Spelen, konstaterar rapportförfattarna, förstärker dessutom sin ställning genom att det är den enda appkategori som lyckats få sina användare att acceptera in-appköp och därtill effektivt utnyttja betalmodellen.
Det tryggade cashflödet ger tillverkarna utvecklings- och marknadsföringsmöjligheter som andra appkategorier bara kan drömma om. Finska Supercell säger sig exempelvis spendera 1 miljon dollar om dagen bara på marknadsföring - och därmed få 5 miljioner dollar tillbaka. Dagligen.