-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
Mobil musik med mera
Erik minns: När Nokia och Tre var som bäst
Idag är det mesta i mobilbranschen strömlinjeformat, men det fanns en tid då många av aktörerna vågade vara annorlunda. När både Tre och Nokia var sitt eget Spotify.
När Nokia var som bäst försökte de med mycket och lyckades med en stor del av det. De var inte rädda för att misslyckas och bara bolagets storlek gjorde att man automatiskt hade ett litet försprång i allt nytt de gav sig in i.
Nokias tjänsteutbud grundades i deras första smartphones med operativsystemet Symbian och Series 60. utöver program att ladda ner från tredjepartstillverkare hade Nokia en rad egna program, ja för begreppet appar fanns inte på tidigt 2000-tal. Självklarheter idag som träningsappar, gps-navigering och musik i mobilen var Nokia tidigt ute med. Jag minns särskilt Nokia Sportstracker som, så fort telefonerna fick GPS, kunde rita ut ditt löppass och sammanställa data om din löpning precis som vi tar för givet idag. Svenska Wayfinder för gps-navigering var tidiga, men det var även Nokia som via uppköp skapade Nokia Maps, det som idag är Here Maps.
Redan några år innan Spotify gjorde entré var det framförallt mobiloperatörerna som höll i taktpinnen när det gäller musik i mobilen. De flesta stora mobiloperatörer hade egna musikbutiker och mest satsade Tre. 2005 släppte Tre sin spelare som i mobilen kombinerade mp3-låtar från minneskortet med de du laddat ner från butiken och lät dig skapa egna spellistor. Att låtar från butiken inledningsvis kostade 0 kr styck lockade så klart och senare tillkom möjligheten att strömma låtar, Ett par år senare samlade Tre även många av de dominerande internettjänsterna och paketerade i mobilform i sitt Tre X-series. Skype, musik, tv och chatt gjorde sin entré i mobilen på riktigt.
Bolagens satsningar på den här tiden gjorde det lätt att välja dem framför konkurrenterna.