Jämförande test

Test: Bästa 2-i-1-datorerna jämförda

Klicka för läsbar text

Det är numera fullt möjligt att få en surfplatta som också fungerar alldeles utmärkt som fullvärdig Windows-dator. Vi har jämfört de bästa.

Publicerad Senast uppdaterad

Succén med Microsoft Surface kom inte över en natt. Surfplattor med Windows som operativsystem fanns redan innan den första Ipaden lanserades. Den första Microsoft Surface fick inga lysande recensioner, men med Surface Pro 3 började något hända. Hybriden mellan surfplatta och dator hade plötsligt blivit attraktiv, en pryl folk ville ha, och den ytterligare förbättrade Surface Pro 4 är en genuin framgång i en annars något avsomnad PC-värld.

Andra, både PC-tillverkare och tillverkare av Androidplattor, lade märke till detta och tog efter. En del, som Lenovo och Acer, har valt att följa Microsofts mall och försöka förbättra den, medan andra, som Samsung och Huawei, i stället har försökt ta datorn ännu längre åt surfplattehållet.

Jämfört med de Windowsplattor som såldes för ett par år sedan har mycket hänt. Prestandan även för processorer som inte behöver fläktkylning har kommit upp i sådan nivå att systemet flyter på utan att behöva kännas segt. Windows 10 har också blivit bättre som surfplattesystem, vilket gör enheterna njutbara även utan tangentbord. Man ska dock ha klart för sig att Windows 10 som surfplatta fortfarande är långtifrån lika krångelfritt som Android eller Ios, och du ska framför allt ha ett behov av att komma åt Windowsmiljön i ett surfplatteformat för att det ska kännas värt det.

Det är nog Microsofts konstruktion med lock med riktigt tangentbord och ställbart stativ som gjort att formfaktorn verkligen slagit igenom. Om 2-i-1-enheterna, som de kombinerade surfplattorna och datorerna har kommit att kallas, inte kändes som riktiga datorer skulle de bara vara dyra surfplattor.

Men de gör de alltså, en del mer än andra, och här jämför vi dem för att se vilken som är bäst just nu.

Acer Aspire Switch Alpha 12

Acer tillför två innovationer värda att ta efter till 2-i-1-genren. Den första är att man använder riktiga laptop-processorer i serien, men med hjälp av vätskekylning slipper man ändå ha en störande fläkt i plattan. Det ger utmärkt prestanda och dessutom en platta som blir mindre varm än många andra i testet.

Den andra innovationen är stället. Det bygger på samma princip som Microsoft Surface Pro 4, det vill säga att man viker ut ett ställ från baksidan som är fäst med gångjärn på mitten av enheten och är trögt så att det kan justeras steglöst. Men här är stället en elegantare stålram, som dessutom har gummifot. Detta gör Acer Aspire Switch Alpha 12 till den skönaste enheten i testet att använda som laptop. Använder du stativet på Surface som grepphjälp kommer du att dock tycka att den ihåliga ramen funkar sämre.

Tyvärr har man i stället kompromissat lite väl mycket med det som är själva idén med den här typen av enheter: formatet. Att Acer Aspire Switch Alpha 12 är tjockare än de andra enheterna i testet är kanske inte en stor sak, men att den väger flera hekto mer och kommer upp i samma viktklass som en vanlig ultrabook är mer avgörande. I synnerhet om du använder plattan utan tangentbord märker du att den är för tung för att passera som surfplatta.

I övrigt lägger sig Aspire Switch Alpha nära den mittfåra som Microsoft har plöjt upp med Surface Pro-serien. Såväl design som format påminner om Microsofts platta, även om den inte känns som en rak kopia. En penna av det lite enklare slaget jämfört med en del av konkurrenternas följer med, och ett fäste finns i tangentbordslocket (som har utmärkta tangenter), men fästet känns påklistrat.

Annars utmärker sig även Switch Alpha 12-serien genom att i variant för variant leverera riktigt mycket värde för pengarna.

+ Stället, prestanda, pris

- Vikten

Huawei Matebook

Huawei tar Windowsdatorn längre åt surfplattehållet än någon annan enhet i testet, och formatet är verkligen riktigt trevligt. Utan tangentbordet känns den verkligen och ser ut som en surfplatta modell större. Det är ett gott betyg där konkurrenterna ofta har en kantigare, mer teknokratisk stil i designen. En konsekvens av detta är att den enda porten är en USB C-anslutning för laddning eller tillbehör, men en dockningsstation finns att köpa till för ca 1 200 kr.

Sett till pris och prestanda lägger sig Huawei Matebook i den lägsta delen av spektrumet i testet. Det har bland annat fördelen att den är fläktlös och helt tyst, låt vara att den även blir väldigt varm när den får jobba.

Fingeravtrycksläsaren fungerar bra och är välplacerad i volymknappen på plattans sida.

Tangentbordslocket är snyggt i fuskläder, även om det äter upp plattans fördelar vad gäller både vikt och tjocklek. Tangentbordet är okej och pekplattan skön, men lockets stativfunktion känns inte alls väl genomtänkt. Här finns bara två lägen, varav det ena har för liten vinkel om du vill skriva med plattan i knät. Det andra ska fästa med ett magnetlås som är alltför svagt, vilket gör att plattan helt sonika lägger sig platt om du försöker jobba med den i det läget.

Penna kan köpas till, och den är riktigt väl genomtänkt. Utöver att rita på skärmen är den även laserpekare och fjärrkontroll till Powerpoint-presentationer. Men det enda sättet att förvara den som erbjuds är med en flärp som fästs i skalet med – återigen – för svag magnet.

+ Formatet

- Tangentbordslocket

Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Lenovo verkar ha studerat Surface Pro mycket ingående innan man lanserade sin Thinkpad X1 Tablet. För ett otränat öga är den närapå omöjlig att skilja från Surface Pro 4. Men skillnader finns, och ett bra sätt att beskriva denna enhet är att den är Thinkpad-versionen av Surface Pro 4.

Thinkpad har ju varit ett varumärke sedan den bärbara datorns barndom, då de gjordes av IBM, och en del detaljer lever kvar som arv och för fansens skull. Det gäller till exempel styrpinnen på tangentbordet som finns även här, och knapparnas utmärkta utformning.

Liksom på Surface Pro 4 fäller man ut en platta på baksidan som stativ, men här sitter gångjärnet i plattans nederdel, vilket är en försämring. Det blir nämligen omöjligt för friktionen i gångjärnet att orka hålla emot när man endast vill vinkla skärmen lite grann. Som till exempel när man har plattan i knät. Det är inte tillnärmelsevis lika mycket av ett problem som för Huawei Matebook, men man kommer inte ifrån att konstruktionen för stativet är sämre än den hos Microsoft och Acer.

Lenovo kör med Intels snabbare varianter av de mobila chipseten, vilket inte ger riktigt lika bra prestanda som i plattorna med Intels I-serie. I gengäld kan systemet vara fläktlöst. Plattan blir varm, men det mesta av värmen alstras bakom stativet där man sällan märker av det.

Om du får betala lite mer per beräkningscykel än för Microsofts platta så får du med Thinkpad X1 Tablet desto fler anslutningsmöjligheter. En USB C-port tjänstgör som både anslutningsport och laddningsport, men här finns även en vanlig USB-port, hörlursuttag, displayport, en kontakt för Kensingtons låskablar till laptops, samt plats för minneskort och, om du väljer den konfigurationen, SIM-kort för egen internetanslutning.

Penna ingår och du får två löstagbara hållare, en som kan fästas i tangentbordet och en som pluggar igen USB-porten. Det är i sammanhanget en acceptabel lösning.

Man ska även nämna expansionsmodulerna, som mot en klumpigare formfaktor kan ge dig mer portar och batteritid, 3D-kamera eller projektor. Särskilt batteritiden kan onekligen behöva lite hjälp.

+ Tangentbordet

- Batteritiden

Samsung Galaxy Tabpro S

Samsung Galaxy Tabpro S är liksom Huawei Matebook mer åt surfplattehållet än datorhållet, även om designen fortfarande efterliknar de kantiga sidorna på Microsofts Surface-serie. Det innebär bland annat ett fläktlöst system, som gärna blir varmt men ändå presterar rätt bra. Liksom Huawei slarvar man delvis bort fördelen med det mindre formatet med ett tjock och tungt lock, men man har i alla fall fått till en bättre fungerande stativlösning, vilket i sig är tillräckligt för att ge Samsung fördelen i deltävlingen om den bästa mer surfplattelika datorn. Stativet är lite meckigt att fälla ut och ansluta, men väl där har du två ordentligt åtskilda vinklar och det håller ihop bra. Ingen av vinklarna känns dock helt rätt när man sitter vid ett bord. Knapparna på tangentbordet är okej, men sämst i testet. Orsaken är att locket är testets tunnaste, vilket ger för lite slagdjup för tangenterna.

Samsung är ensam i testet om att ha en AMOLED-skärm, något som fortfarande är mycket sällsynt på datorer. De TFT-skärmar som sitter på de flesta datorer har en film med flytande kristaller som fungerar som ett färgfilter där bilden skapas, och denna lyses upp bakifrån av en panel av lysdioder. I en AMOLED-skärm är det i stället lysdioderna själva som skiftar färg, och utan färgfilter blir det svarta riktigt svart och skärmen skiftar inte färg beroende på betraktningsvinkeln.

Ska du titta på långfilm är det här en stor fördel, och det gör dessutom att skärmen drar mindre batteri. I gengäld kan färgåtergivningen kännas lite mindre naturlig. Samsungs Pentile-teknik för att hantera pixlar och färgåtergivning gör att skärmen inte känns riktigt lika skarp som konkurrenternas.

Samsung har utlovat en penna som tillbehör att köpa till, men den har vi ännu inte sett röken av.

+ AMOLED-skärm

- Tangentbordet

Microsoft Surface Pro 4

Microsoft Surface Pro 4 kan sägas vara originalet i denna jämförelse, och i vissa avseenden är den fortfarande oöverträffad. Man har till exempel lyckats klämma in en något större skärm: 12,3 tum mot 12 tum i de andra. Skärmen har också högre upplösning, vilket är en stor fördel inte minst för att du kan skala upp innehållet till 200 procent på skärmen, vilket ser betydligt bättre ut än de 150 procent du får till på de andra plattorna. Det händer dock att du stöter på äldre program som inte skalar upp, och då kan du få text och knappar som är oanvändbart små, och har du bilder eller filmer i lägre upplösning blir de inte lika snygga om de måste zoomas in.

Surface Pro 4 drar åt datorhållet, och är utan tangentbord tjockare och tyngre än de mer surfplattelika enheterna, men med tangentbordet försvinner skillnaden. Den finns både i en variant med en långsammare mobilanpassad processor, och med riktiga laptop-processorer. Det ger rejält med prestanda, men till priset att plattan måste ha en fläkt. Den blir inte alls lika varm som konkurrenterna, men har man en gång vant sig vid en dator som är helt tyst är det svårt att gå tillbaka till en fläkt som ligger och brusar i bakgrunden vid tyngre belastning på processorn.

Laddaren använder en egen kontakt, och jag hade mycket hellre sett en USB typ C-port som många andra nu börjat använda som standard, men i övrigt är plattan rätt välförsedd med portar och anslutningar. En pekpenna medföljer, med fäste i tangentbordet.

+ Skärmen

- Fläkt i de högpresterande varianterna, batteritiden

Vi har alltså tre enheter som drar mer åt datorhållet och två åt surfplattehållet i testet. Surfplattorna klarar sig förvånansvärt bra sett till prestanda och tangentbord, och det är främst när det kommer till anslutningar och stativlösning som de känns mer begränsade. Formatet är givetvis en fördel i sig, som ska vägas mot nackdelarna. Detsamma gäller att enheterna ofta finns med många olika konfigurationer och prislappar. Microsoft har ofta generösa rabatter på sina Surface-enheter, vilket gör dem prisvärda gentemot konkurrenterna när det händer, och svårare att jämföra priset på. Här nedan finner du en tabell som gör det lite lättare att jämföra alla varianterna. Vi väger även in prislappen i betyget för att inte den dyraste plattan automatiskt ska bli bäst.

Skärm

Alla plattorna har bra skärmar. Samsung sticker ut med en OLED-skärm som ger fördel i till exempel filmtittande, men också vissa nackdelar i färgåtergivning och skärpa. Det går inte att komma ifrån att Microsofts större och mer högupplösta skärm, som dessutom har rejäl ljusstyrka, är bäst.

Vinnare: Microsoft Surface Pro 4

Format och anslutningar

Huawei Matebook och Samsung Galaxy Tabpro S är smidigast som plattor men slarvar bort det med tjocka och tunga fodral, och de saknar nästan helt anslutningar. Acer Aspire Switch Alpha är lite för tung och tjock för produktkategorin. Bäst är Lenovo Thinkpad X1 Tablet, som utöver flest portar och bra kompromiss i formatet även kan fås med mobilt bredband.

Vinnare: Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Tangentbord och penna

Huawei Matebook har den mest intressanta pennan, som även fungerar som laserpekare och fjärrkontroll till presentationer. Samsung har å sin sida ännu ingen penna alls. Tangentbordet till Thinkpad är i en klass för sig, följt av Acers och Microsofts.

Vinnare: Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Pris och prestanda

Har du obegränsad budget kan du bestycka din Lenovo Thinkpad X1 Tablet nästan hur mycket som helst. Men är det viktigt att få mycket platta för pengarna levererar Acer nästan oavsett vilken konfiguration och prisnivå du satsar på. Men håll ett öga på Microsoft som ibland har väldigt fördelaktiga rabatter.

Vinnare: Acer Aspire Switch Alpha 12

Användarupplevelse

Prestandan känns tillräcklig i samtliga modeller. Alla modellerna har några nackdelar. Acer är tung, Samsung har det sämsta tangentbordet, Huawei det sämsta stället, Microsoft fläkten, Lenovo batteritiden. Men även Surface har kort batteritid, och lägger vi ihop det gillar vi Thinkpad bäst.

Vinnare: Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Vinnare: Lenovo Thinkpad X1 Tablet

Det är väldigt jämnt mellan Thinkpad X1 Tablet och Surface Pro 4, och vilken du föredrar beror egentligen på om du värderar den högupplösta skärmen mer än avsaknad av fläktbruset och fler anslutningsmöjligheter. Bägge är utmärkta val, men fläktlöst och USB typ C känns ändå som framtiden.

Klicka för läsbar text

Klarar surfplattorna även de mer krävande arbetsuppgifter en dator vanligen får ta? Vi lät Anders Wånell på Mobils systerpublikation Kamera & Bild bearbeta högupplösta bilder på plattorna för att se vad de går för.

2-i-1-datorernas relativt stora skärmar och väl tilltagna prestanda ska göra även mer krävande arbetsuppgifter möjliga. Med mitt bildarkiv på 80 000 bilder på extern hårddisk och programmet Adobe Lightroom sätter jag plattorna på prov. Programmet kräver både processorkraft (framkallning av råfiler) och stor skärm (översikt över många bilder), vilket gör det till ett lämpligt test.

Skärmens begränsade arbetsyta (effektivt sett 1440 x 960 pixel för alla utom Microsoft Surface som har 1368 x 912 vid bekväm skalning av visningen) kräver att du använder mer kortkommandon än på en större skärm där du istället kan ha fler verktygsfält synliga. Selektiva redigeringar i bilder blir ett bra sätt att testa prestandan. Med datorernas respektive pennor "målar" man skärmen på de ytor som man till exempel vill göra ljusare. Det visar sig bli en utmaning för dessa datorer. Så fort man börjar måla på den högupplösta bilden så belastas datorns processorer till max. Det gör att responsen inte blir perfekt och för att kunna använda en penna som även känner av hur hårt man trycker så är perfekt respons helt avgörande. Samsungmodellen i det här testet har den minst kraftfulla processorn, men problemet är inte värre på Samsungen än på de andra. Den har visserligen ingen penna, men belastningen blir lika stor när man använder pekplattan på tangentbordet. Jämndåligt resultat i det avseendet alltså. När vi ger datorerna i uppdrag att framkalla råformatsbilder, något som kräver mer rå beräkningskraft, märks att Samsungplattan som har svagast processor mycket riktigt är lite långsammare.

Anders Wånell