Jämförelse

Samsung Galaxy S24 Ultra mot Xiaomi 14 Ultra: Vilken har vassast kameror?

Hur skiljer sig färgåtergivning och skärpa i kameran mellan Samsungs flaggskepp och Xiaomis? Vi har jämfört.

Färgåtergivning och detaljer

Samsung Galaxy S24 Ultra

Min bild av Samsungs flaggskeppsmobiler i S-serien är att de var otvivelaktigt bäst för några år sedan, men att utvecklingen sedan dess stannat upp eller på områden till och med gått bakåt. Övergången till 200 megapixel-sensor var inte självklart positiv. Samsung var ledande på zoom när de släppte S20-serien men det är några år sedan nu och konkurrenterna har inte vilat. När det gäller färgåtergivning drar bilderna från Galaxy S24 Ultra tydligt åt det mättade hållet och när vi ser på zoombilder så är det försprång Samsung haft uppätet. 

Betyg: 3

Xiaomi 14 Ultra

Det är mycket tydligt att Xiaomis entumssensor gör skillnad. Givetvis med stöd från mjukvaran. När jag tar bilder på himmel formligen slås jag av hur färgerna ser ut som jag upplever dem i verkligheten medan bilderna från S24 Ultra snabbt drar åt onaturligt klarblå eller lila. Dynamiska omfånget i bilderna från Xiaomi 14 Ultra är också fenomenalt. Där har den ingen som helst konkurrens. Detaljer finns kvar i de mörkaste delarna av bilden samtidigt som de ljusa delarna återges korrekt. 

Betyg: 5

Vinnare Färgåtergivning och detaljer: Xiaomi 14 Ultra

Det här är ett utdrag ur en artikel som tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.