Just nu är en bra tid att ta tempen på mobilmarknaden. Det gör man så klart bäst genom att göra det vi ska göra precis nu, jämföra de främsta tillverkarnas toppmodeller och se på vad de har gemensamt, vilka som är de tydligaste trenderna just nu, men kanske framförallt se vilka som skiljer sig från mängden.
När jag radar upp de sju telefonerna i testet framför mig är de extremt lika allihopa. Utvecklingen med alltmer skärmyta på framsidan har definitivt gjort det svårare att som tillverkare sticka ut med en unik formgivning. Ändå kan vi så klart hitta föregångare som ger dig lite mer när det gäller både funktion och format.
Börjar vi att titta på självklarheterna och den röda tråd de flesta verkar följa så är det stor skärm och sensorpanel i toppen av skärmen som gäller. Skärmstorlekarna i vårt test sträcker sig från 6 till 6,5 tum och det är bara Sony och Samsung som fortfarande envist håller fast vid att inte ha sensorpanel i sina skärmar. De gör sitt bästa för att maximera andelen skärm på framsidan, trots att kamera och sensorer måste få plats ovanför skärmkanten. Ny teknik spelar en viktig roll när tillverkarna ska maximera skärmstorleken men ändå behålla telefonen i sig i ett behändigt format. Det här gäller framförallt vilken teknik som används för att låsa upp telefonen när den är i viloläge och exempel är ansiktsigenkänning i olika avancerade utföranden och fingeravtryckssensorer som i det här testet i alla fall i två telefoner sitter i själva skärmen.
Annons
Många kameror
En annan tydlig trend är kameran, eller kamerorna som det ju handlar om numera. Det är faktiskt bara Sony som har en ensam kamera på baksidan av Xperia XZ3 och alla andra har minst två kameror, Huawei Mate 20 Pro till och med tre och extrema 40 megapixels upplösning på bilderna om du väljer det.
För att se exakt hur bra mobilernas kameror är tittar man ofta på hur bra de klarar att ta bilder även i mörker. Det har länge varit ett område där mobiltelefoner visat sina svagheter och således även ett tydligt sätt att gradera dagens mobilkameror. Det är dock långt ifrån det enda och idag ser utvecklingen ut att accelerera på flera områden när kameran ska klara mer och mer. Till möjliga nyttofunktioner hör möjligheter att tolka bilder och hitta kända byggnader, tolka menyer på andra språk och så vidare. Underhållning ska du få via alla fantasifulla filter och funktioner, som de där dina ansiktsminer får styra en animerad figur som föreställer en tecknad version av dig själv, en dinosaurie, ett spöke eller något helt annat.
Parallellt med den här utvecklingen tar mobilernas kameror även allt bättre vanliga bilder och ett exempel på det är den funktion för fiktiv oskärpa i bakgrunden som har blivit så vanlig. När den introducerades var resultatet ofta en flammig gräns mellan skärpa och oskärpa, men nu blir den allt bättre och ger betydligt proffsigare resultat.
Med dagens prissättning där en flaggskeppsmobil ofta kostar över 10 000 kronor, ibland mindre än så men ofta mer, så blir det särskilt viktigt att jämföra vad du faktiskt får för pengarna. För i vårt test kan vi konstatera att ett högt pris inte nödvändigtvis är en garanti för att du får det bästa.
Asus Zenfone 5Z
När Asus presenterade den här, sin flaggskeppsmodell, lovade man att man lärt sig av tidigare misstag. Som etablerad datortillverkare är man fortfarande något av en nykomling i mobilbranschen men med Zenfone 5Z tog man ett märkbart steg framåt. Den är utrustad med samma systemchip som snart sagt alla andra toppmodeller och var när den lanserades riktigt konkurrenskraftigt prissatt och är det fortfarande.
I en tid när toppmodeller kan kosta uppåt 15 000 kronor är det givetvis välkommet med alternativ som inte ruinerar och Asus är visserligen inte ensamma om att erbjuda detta, men ändå ett attraktivt exempel som får oss att fråga oss vad vi egentligen behöver i en smartphone. Här har vi alltså en i sammanhanget relativt billig telefon som ändå levererar inte bara det snabba chip även dyrare telefoner har, utan även en hel del övrigt. En billig toppmodell för ovanlighetens skull, alltså.
Det man kan förvänta sig
Telefonen i sig har det mesta man förväntar sig av en toppmodell idag, inklusive sensorpanel i toppen av skärmen, något som var en skräll när telefonen lanserades men som nu snarast är regel. För att låsa upp telefonen och identifiera dig använder du antingen fingeravtryckssensorn på baksidan eller ansiktsigenkänning och när vi tittar närmare på skärm och mjukvara flyter det på så snabbt som man har rätt att förvänta sig.
En rimlig fråga att ställa sig är om man behöver särskilt mycket mer än så här. Zenfone 5Z finns visserligen i ett par olika versioner med olika mängd lagrings- och arbetsminne men med versionen som har 64 GB lagring och 6 GB arbetsminne klarar man sig långt. Här finns dubbla kameror på baksidan vilket gör att du får den djupeffekt främst för porträtt som blivit mer regel än undantag i telefoner idag. En extra kamera här gör även att telefonen har ett särskilt vidvinkelläge som gör det lättare att fånga hela motivet de gånger du ska ta bild av något stort monument, eller kanske ett vidsträckt landskap som inte riktigt får plats i sökaren annars. Däremot finns ingen optisk zoom i kameran och kameraappen generellt är lite för rörig för min smak. Den skulle kunna bli mer överskådlig om den inte presenterade så många ikoner med valmöjligheter direkt i autoläget.
Liksom till exempel Xiaomi Mi 8 som också är med i det här testet och har en liknande prislapp har Zenfone 5Z inga fel och känns inte billig men här finns heller inget som direkt överraskar eller imponerar. Utan några direkt unika funktioner behöver telefonen inte skämmas för sig, men den tar sig heller inte upp i täten när konkurrenterna spänner musklerna.
Plus: Priset, bra prestanda
Minus: Få unika funktioner, inte vattentålig
Apple Iphone XS Max
När Apple släppte sin första Iphone rörde man om ordentligt i mobilbranschen. Man har sällan varit först med ny teknik, men har kombinerat hårdvara och mjukvara på ett sätt som onekligen varit framgångsrikt. Om Iphone under sina första tio år såg relativt få förändringar ändrades det i och med lanseringen av Iphone X för ett år sedan och det är på den modellen Apple nu har byggt vidare. Kännetecknen från Iphone X i form av sensorpanel, skärm över mer eller mindre hela framsidan och svepgesterna som ersätter hemknappen lever kvar. Det gör även ansiktsigenkänning i tre dimensioner med Face ID och de dubbla kamerorna på baksidan. Nytt är den större skärmen och som alltid, varje gång en ny telefon släpps så är prestandan ytterligare vässad och många funktioner har förbättrats såväl hård- som mjukvarumässigt.
Det säger sig självt att Apples Iphone skiljer sig en hel del från testets övriga telefoner eftersom de andra uteslutande kör Android och Apple sitt eget Ios. Tydligast skillnader innebär det här kanske om du och dina kontakter använder Apple-produkter vilket ju är högst troligt med tanke på Apples starka ställning i Sverige. Imessage för att skicka meddelanden fungerar enbart mellan Apple-användare och samma sak gäller videosamtal via Facetime, även det en exklusiv Apple-tjänst. Naturligtvis finns det alternativ. Om man vill skicka gruppmeddelanden och bilder eller film i hög kvalitet kan man göra det via chattappar som Facebook Messenger eller Whatsapp och videosamtal går även de att ringa där eller i till exempel Google Duo utan att man behöver bry sig om vilken typ av telefon mottagaren har. Vidare har Apple utarbetade funktioner för att det ska vara enkelt att utbyta information mellan till exempel din telefon och Ipad eller dator genom att bilder du tar finns tillgängliga automatiskt i alla enheter. Man ska dock inte överdriva nyttan av detta. En app som Google Foto ger liknande funktioner med molnlagring av dina bilder oavsett enhet. Den som eventuellt funderar på att byta från Android till Ios eller vice versa behöver heller inte vara så orolig, för det finns en hel del som är gemensamt i de olika systemen samtidigt som många av de mest använda apparna, till exempel Facebook, Instagram, bankappar, Swish och Spotify fungerar likadant oavsett vilken telefon du använder.
De redan frälsa
Trots detta är det nog framförallt tidigare Iphoneanvändare som lockas till denna, den senaste, nyaste Iphone-modellen. För dem är givetvis det mesta sig likt. Den som kommer från en äldre Iphone kommer att märka bättre batteritid, snabbare prestanda och en bättre kamera som framförallt klarar bilder i mörker bättre än tidigare Iphone-modeller och även har ett bättre porträttläge än i förra årets Iphone-modeller. Det här är alltså det läge där en effekt tack vare de dubbla kamerorna alternativt selfiekameran låter ditt ansikte bli skarpt samtidigt som oskärpa läggs på bakgrunden för att skapa ett djup i bilden. Särskilt bra tycker jag just att selfies tagna på det här sättet blir.
Allra tydligaste unika funktionen i Iphone XS Max, jämfört med äldre Iphone-modeller före Iphone X och jämfört med övriga telefoner i det här testet, är Face ID. Det är ett snabbt och väldigt bekvämt sätt att inte bara låsa upp telefonen utan även legitimera sig i till exempel mobilt Bank-ID, köpa appar i App Store eller betala med Apple Pay. Till skillnad från konkurrenternas ansiktsigenkänning är ju Face ID den enda som faktiskt är godkänd för mobilt Bank-ID.
Plus: Face ID, skärmen, kameran
Minus: Priset
Oneplus 6T
Att Oneplus 6T liksom de andra telefonerna från samma tillverkare använder det som kallas Oxygen OS brukar vi få en del frågor om. Namnet kan lätt få en att tro att det handlar om ett helt eget system, men så är inte fallet. Oneplus 6T använder Android 9 och Oxygen OS är inget annat än ett skal ovanpå det, vilket gör att Oneplus kan lägga till och justera de funktioner man vill ha för att skilja ut sig från konkurrenterna. De anpassningarna tycker jag att man lyckats bra med och fokus är framförallt snabbhet och en hel del smarta optimeringar. Till skillnad från många andra tillverkare lägger Oneplus inte till så mycket egna tjänster. Här finns ingen egen appbutik, ingen egen molntjänst för bildlagring och bara ett fåtal egna appar installerade utöver standarduppsättningen i Android, för att bara nämna något. Däremot har man till exempel ett eget spelläge så att du slipper störas och får bästa prestanda, det finns möjlighet att installera samma app i flera upplagor, så att du till exempel kan chatta från flera olika konton parallellt. I inställningarna lägger jag särskilt märke till de hjälpsamma upplysningarna, för direkt i översikten över alla inställningar kan jag se att batteriet i skrivande stund beräknas räcka 1 dag och 18 timmar till. Det känns när jag bläddrar bland inställningarna och får svar på frågor innan jag ens hunnit ställa dem och allt känns dessutom överskådligt, vilket är ett väldigt gott betyg.
Prestandan och ja, att allt går snabbt, tycks alltså vara i fokus hos Oneplus och därför är det lite konstigt att man valt att introducera fingeravtrycksläsaren i skärmen.
Framtidsteknik
Fingeravtryckssensor integrerad i skärmen ger onekligen ett futuristiskt intryck men jag är inte lika övertygad om den praktiska nyttan. Jämför vi fingeravtrycksläsaren här med en vanlig fysisk sensor är det inget tvivel om att en läsare i skärmen är långsammare. Till nackdelarna med sensor i skärmen hör även att den inte alltid är aktiv och att du inte alltid ser var du ska sätta fingret eftersom ytan där sensorn är även används till att visa den vanliga skärmbilden. En fysisk fingeravtryckssensor kan du känna dig fram till utan att ens behöva titta och den finns alltid där, redo. Fördelen med sensor i skärmen ska så klart vara att man sparar utrymme på telefonen som man kan använda till andra saker, helt enkelt att få större skärm och mindre onödigt utrymme. Det bidrar onekligen den här tekniken med men det är inte förrän hela skärmen kan fungera som sensor som det blir riktigt smidigt. Förmodligen är säker ansiktsigenkänning som ju redan finns idag en bättre väg att gå.
Minus: Lite långsam fingeravtrycksläsare, få unika funktioner
Sony Xperia XZ3
När vi talar om den här typen av flaggskeppsmobiler som alla är utrustade med de senaste och vassaste processorerna och prestandan i övrigt så är det svårt att klaga på snabbheten. Det är inga stora skillnader mellan de olika mobilerna här när det gäller prestanda, men visst kan man märka skillnader när man jämför sida vid sida. Jag provar givetvis att starta exceptionellt krävande appar och jämföra tiden det tar att öppna, men kanske är det mer intressant med de appar du använder varje dag. I Xperia XZ3 märker jag där inte påtagligt irriterande men ändå märkbara fördröjningar i jämförelse med övriga telefoner i testet. Det handlar om till exempel när du öppnar fotogalleriet för att se och bläddra bland dina bilder, när du växlar mellan olika lägen i gränssnittet eller när du startar vissa appar. Det är inga stora fördröjningar, men det är inte så att man reagerar på hur fort det går, vilket man kan göra med testets deltagare från Huawei, Oneplus och Apple.
Sony har en relativt ny vana att introducera ovanliga funktioner som få andra tillverkare erbjuder. I Xperia XZ3 handlar det om ett nytt sätt att navigera genom att klämma på sidan av telefonen. Tidigare har Sony introducerat möjligheten att skapa verklighetstrogna 3D-modeller av dig själv och andra med hjälp av mobilens kamera och nyligen gav de oss möjligheten att få vibrationer i mobilen som skulle förstärka upplevelsen när du ser på film, spelar spel och lyssnar på musik. Tänk dig att basgången liksom känns rent fysiskt som om du var på en konsert. Alla de här tre funktionerna, vibrationerna, 3D-skanningen och klämstyrningen finns med i Xperia XZ3. Det är en ovanligt unik uppsättning funktioner.
Samtidigt har Sony intressant nog valt att inte haka på trenden med vare sig dubbla kameror eller sensorpanel i skärmen och här finns heller ingen ansiktsigenkänning som komplement till fingeravtrycksläsaren.
På ett sätt kan kanske Sonys 3D-skanning ses som en föregångare till de 3D-figurer i mer stiliserad form som Apple och Samsung introducerat, men vibrationerna som Sony satsat på finns visserligen kvar i XZ3 från tidigare modeller men är inget Sony talar särskilt mycket om. Det är svårt att tänka sig att de blivit någon stor framgång. Detsamma gäller tyvärr nyheten i XZ3 som heter Side Sense. Den innebär att du ska trycka eller svepa på telefonens kant för genvägar. Ett svep utmed kanten ska fungera som bakåtknapp, vilket är en utmärkt idé eftersom bakåtknappen kan vara svår att nå annars. I praktiken innebär funktionen dock bara att jag av misstag aktiverar den när jag lyfter telefonen från bordet och sällan eller aldrig lyckas aktivera den trots att jag experimenterar med inställningarna och olika grader av känslighet. Bäst är helt enkelt funktionen när den är avstängd. Mjukvarumässigt imponerar Sony annars med en både ren och smart programvara som ligger nära Googles grundversion och adderar smarta tips som lär sig av ditt användarmönster och ger tips om funktioner du missat utan att för den skull bli påträngande.
Plus: Smart mjukvara, vattentålig
Minus: Sidonavigeringen Side Sense, ingen ansiktsigenkänning
Xiaomi Mi 8
Xiaomi med sitt flaggskepp Mi 8 är en frisk fläkt på många sätt. Den skiljer sig från andra Androidtillverkare genom att deras gränssnitt är så annorlunda. På den svenska marknaden är Xiaomi en relativt ny spelare och man har till exempel nyligen lagt till svenska som språk. Att Xiaomi är en etablerad spelare globalt märks dock dels i gränssnittet, dels genom att här finns det mesta som man förväntar sig av just en etablerad mobiltillverkare. Här finns egen molntjänst för bildlagring, säkerhetskopiering och möjlighet att hitta telefonen om den skulle komma bort.
Installerar du appar så samlas de alla direkt på startskärmen istället för att hamna i en separat applåda. Till viss del känns det som om Xiaomi har lånat en del från Iphone och det finns flera grafiska lösningar som gör att intrycket blir extra positivt. Om du så önskar så går det att ersätta Androidknapparna i botten på skärmen med svepgester. Istället för att ha mjukvaruknappar för att växla appar, gå hem eller ta dig bakåt kan du alltså svepa över skärmen för att göra samma sak och därmed få extra skärmutrymme till innehållet.
Grafiskt känns som sagt Xiaomis gränssnitt, som heter MIUI, väldigt påkostat och utöver att det känns snabbt så är det en hel del detaljer som känns särskilt omsorgsfullt skapade. Animeringar är ofta lekfullt gjorda och till exempel när man raderar en app visar en animation att ikonen pulvriseras samtidigt som appen försvinner.
Anonymt utseende
Om gränssnittet är påkostat så är däremot telefonen i sig förvånansvärt anonym. Utseendemässigt är mitt intryck av telefonen att den snarare ser ut att vara en bra mellanprismodell än en riktig toppmodell. Det är för att vara rättvis också det som prislappen indikerar. Xiaomi utmanar de etablerade spelarna både med en del utpräglade modeller med innovativ teknik och med ordinära toppmodeller som denna med ett konkurrenskraftigt pris. Telefonen har absolut inga fel, men den ger heller inte så mycket extra. Rent hårdvarumässigt saknas till exempel trådlös laddning, vi har snabbladdning men telefonen är inte vattentålig. Visserligen skickar alltså Xiaomi med en rad olika tjänster, men där finns egentligen inget som skiljer ut telefonen positivt från vad konkurrenterna erbjuder eller för den skull adderar något viktigt som inte redan Android i sig ger möjlighet till eller som man inte kan få genom att ladda ner en tredjepartsapp. Jag tänker alltså på saker som filsynk, bildbackup och liknande.
Plus: Genomarbetat gränssnitt, Svepgester
Minus: Få unika funktioner, anonym
Huawei Mate 20 Pro
När vi ser på flaggskeppsmobiler idag är det en rad egenskaper som bara måste finnas där. Man ska inte behöva tolerera irritationsmoment som fördröjningar i gränssnittet och vi tar så klart bra kamera och en stor och skarp skärm närmast för givna eftersom det ofta är just anledningen till att vi bytt upp oss från den gamla telefonen. Vidare är batteritiden säkert en sak som kan avgöra, vattentålighet kan kännas tryggt att ha, men utöver allt det självklara vill du kanske även bli överraskad.
När Huawei tagit fram Huawei Mate 20 Pro tycks de ha tittat på konkurrenterna, säkerställt att man har allt de erbjuder och sedan kastat in ännu mera funktioner, vissa riktigt häftiga. Det handlar alltså om flera funktioner som den teknikintresserade säkert gärna demonstrerar för kompisarna för det är så nytt att få har sett det eller visste att det ens var möjligt. Att Mate 20 Pro har en fingeravtrycksläsare direkt i skärmen, även om funktionen i sig inte är perfekt, kan vara en sådan sak. Att telefonen låter dig använda din stora skärm som datorlikt fjärrskrivbord när andra kör med sladd kanske också kan imponera. Själv har jag stött på flest överraskade miner när jag erbjudit mig att ladda kompisarnas telefoner trådlöst direkt från Mate 20 Pro bara genom att låta telefonerna ligga mot varandra.
All teknik man kan tänka sig
Sett till designen och själva formatet på telefonen så tycker jag att Mate 20 Pro är ett tydligt framsteg. Trots att telefonen egentligen har all teknik man kan tänka sig och är fylld med de senaste funktionerna så är den inte avskräckande. Anledningen till det är att tekniken i sig inte stör på ett sätt som annars skulle kunna göra gränssnittet svårt att överblicka. Det här är helt enkelt en vanlig Android-mobil, det är bara det att den kan lite mer och det finns lite fler saker att upptäcka.
Formatet på Mate 20 Pro gillar jag särskilt mycket, för trots att skärmen är 6,39 tum stor känns telefonen aldrig klumpig. Intrycket blir att man får en ovanligt stor telefon i ett ovanligt litet format och de lätt böjda kanterna på skärmen gör kanske att telefonen känns lite mindre än den är och även bekvämare att hålla i. Samtidigt är tryckresponsen på skärmen bra även ute i kanterna så även tangentbordets knappar ute i kanten fungerar felfritt och jag råkar aldrig trycka på något av misstag genom att bara hålla i telefonen. Vissa telefoner som gör en poäng av att erbjuda all den senaste tekniken blir samtidigt svåra att använda, ja mer av en experimentverkstad än något som faktiskt kan tilltala fler än de teknikfrälsta. Den fällan undviker Huawei att falla i med Mate 20 Pro och telefonen känns tvärtom som om den kan tilltala många, både rent teknikintresserade och alla andra.
Minus: Inget 3,5 mm-hörlursuttag, eget minneskortsformat
Samsung Galaxy Note 9
Traditionellt har Samsung varit den tillverkare som varit mest framåt med att addera funktioner till sina telefoner och då har Note varit den serie telefoner som fått mest. Det handlar då inte bara om pennan utan även om allt från Samsung Health till betaltjänsten Samsung Pay, särskilt spelläge, Samsung Pass, egen appbutik, barnläge och vidare till tekniker som AMOLED-skärm, trådlös laddning, iris-skanning, datorläget Dex och böjd skärm där Samsung varit tidigt ute. Samsung har aldrig varit rädda för att lägga till funktioner och har snarare haft lite av en experimentverkstad där man helt enkelt lagt till och testat för att sedan se hur tekniken tas emot av kunderna. En del fungerar, annat ger inte samma självklara mervärde men det finns onekligen många funktioner att upptäcka. Det som Samsung kallar Always on Display tycker jag är en användbar funktion. Den innebär att klocka, appaviseringar, aktuell låt som spelas och så vidare visas i ett särskilt svartvitt läge även när skärmen är släckt. Tanken är att du ska kunna slänga en blick mot telefonen och se om något hänt utan att för den skull tända skärmen. Det här ska alltså spara på batteriet och är dessutom smidigt.
Eftersom Note 9 är den enda telefonen med penna är det givetvis på sin plats att klargöra vilket mervärde den tillför i sammanhanget. Först och främst är det ett sätt att rita eller för att skriva anteckningar direkt på skärmen. Du kan till exempel rita på en skärmbild från Google Maps och skicka till en kompis för att visa bästa vägen. I appen Samsung Notes kan du göra vanliga anteckningar och alltså skriva med vanlig handskrift direkt på skärmen. De här anteckningarna sparas som teckningar och det har jag använt mig flitigt av under möten. Med tanke på hur länge Note-mobilerna har funnits är dock anteckningsfunktionen förvånansvärt primitiv. När man som jag har samlat på sig massor av anteckningar är det svårt att få överblick samt att exportera eller spara på ett sätt som gör det här sättet att anteckna smidigare än att skriva på vanligt papper. När du ska ta en snabb anteckning är det i alla fall lätt gjort. Du behöver bara ta ur pennan från sin position så kan du skriva direkt på låsskärmen i Always on Display-läget.
Pennan fjärrstyr
I just Note 9 har pennan fått bluetooth, vilket gör att den även kan fungera som fjärrkontroll till telefonen. Du kan till exempel spela och pausa i Youtube genom att trycka på pennans knapp och du kan hoppa till nästa låt som ska spelas med ett dubbeltryck. Jag har dock svårt att hitta riktig nytta för den här nyheten. Inte att förakta är dock möjligheten att helt enkelt använda pennan som ett förlängt finger när du använder telefonen för att nå bättre.
Samsung har tidigare närmast prenumererat på utmärkelser när vi testat mobilkameror och fortfarande är Samsung riktigt duktiga på just kameror även om Huawei är den som för tillfället har initiativet. Intrycket av Samsung Galaxy Note 9 är inte att den förändrar särskilt mycket utan snarare att Samsung bygger vidare med små förbättringar till det som man levererat med tidigare Note-modeller. Generationsskiftet ser snarare ut att ligga i framtiden än i det vi ser här. En del av Samsungs egna funktioner kan man numera även få i vilken Android som helst, där ett exempel är att Googles egen betaltjänst Google Pay numera är tillgänglig i Sverige, på Samsungs mobiler och på andra Android-tillverkares.
Plus: Pennan, skärmen, kamerorna
Minus: Få riktiga innovationer
Bedömningskategorier och vinnare
Skärm och konstruktion
När testets alla deltagare ligger uppradade bredvid varandra är likformigheten närmast total. Stora skärmar, tunna kanter runt, en hel del sensorpaneler som bryter in och nej, det finns inte mycket utrymme att sticka ut i det här sällskapet. Huawei lyckas ändå i Mate 20 Pro utmärka sig rent formgivningsmässigt, men även när det gäller format där man med rundade kanter och särskilt ergonomiskt utförande kombinerar en stor bra skärm i ett ovanligt smidigt och välbyggt skal.
Vinnare: Huawei Mate 20 Pro
Funktion och mjukvara
Det är inte självklart hur man gör en perfekt mobiltelefon. Apple och Iphone kör delvis på ett eget spår men bland Android-tillverkarna pågår en dragkamp mellan de som vill erbjuda ett så rent gränssnitt som möjligt och de som vill addera så mycket unika funktioner som möjligt för att särskilja sig i den hårda konkurrensen. Att Apple arbetar intensivt med hård- och mjukvara integrerat märks här och hos Samsung är det omöjligt att inte lägga märke till pennan och alla unika funktioner som har lagts till utöver det som Google och Android erbjuder i grunden.
Vinnare: Apple Iphone XS Max och Samsung Galaxy Note 9
Prestanda och användarupplevelse
Varje år skryter mobiltillverkarna med hur mycket snabbare telefonerna blivit jämfört med året innan. Lika tydligt är det när man sitter med en ett par år gammal mobil att den kan kännas både långsam och få sämre batterikapacitet. De flesta nya mobiler är snabba och det gäller så klart i synnerhet de här flaggskeppen. Vissa tillverkare har dock lyckats extra bra med att optimera sin mjukvara.
Vinnare: Apple Iphone XS Max, Huawei Mate 20 Pro och Oneplus 6T
Kamera och underhållning
Här bedömer vi bild, video och ljud. Det är ingen tvekan om att kameran är en av de viktigaste funktionerna idag och att det är här som mycket av innovationerna sker. Utvecklingen har framförallt koncentreras till allt fler kameralinser och samtidigt en förfining av mjukvaran. Det senare kan innebära förbluffande förbättringar trots att hårdvaran i sig är densamma. Fler linser innebär att vi kan få optisk zoom, vidvinkel och framförallt det porträttläge med oskarp bakgrund som är så vanligt nu. Huawei Mate 20 Pro imponerar i nästan alla situationer.
Vinnare: Huawei Mate 20 Pro
Extrafunktioner
Det är inte helt självklart vad man ska bedöma som “extra”, men när man lägger i de här fallen ibland upp till 15 000 kronor på en ny telefon förväntar man sig just det. Något extra utöver det vi alla har rätt att förvänta oss. Det kan handla om nyttiga specialfunktioner som förenklar i vardagen, men lika mycket den där roliga gimmick-funktionen du känner att du måste visa för kompisarna, lite för att bara skryta.
Vinnare: Huawei Mate 20 Pro
Fakta och betyg
Vinnare: Huawei Mate 20 Pro
På område efter område imponerar Huawei Mate 20 Pro. Den är inte bäst i alla sammanhang, men när vi summerar för- och nackdelar står det utan tvivel klart vem som är segrare. Huawei tycks ha tittat på det konkurrenterna gör och sedan bestämt sig för att erbjuda samma sak och lite till. Särskilt uppskattar vi överraskande innovationer som den trådlösa laddningen direkt från Mate 20 Pro till andra telefoner och prylar med stöd för trådlös laddning. Skärm, byggkvalitet och prestanda liksom förstås kameran är andra självklara saker vi gillar.
Med i testet: Toppmodellerna vintern 2018/2019
Apple Iphone XS Max
Bättre kamera, bättre skärm, större skärm – ja, med Iphone XS Max tar Apple grunden man lade med Iphone X och bygger vidare.
Asus Zenfone 5Z
Den gjorde entré som en väldigt prisvärd toppmodell och Asus är fortfarande ett konkurrenskraftigt alternativ med bra prestanda.
Huawei Mate 20 Pro
Kameran har varit uppmärksammad, men Mate 20 Pro kan mycket mer än så och verkar ta allt konkurrenterna kan och sedan göra ännu mer.
Oneplus 6T
Med ny teknik som fingeravtryck i skärmen tar Oneplus nästa steg samtidigt som man fokuserar på att erbjuda ett så snabbt gränssnitt som möjligt.
Samsung Galaxy Note 9
Stor skärm är Note inte längre ensam om och det unika handlar snarare om pennan som kan fjärrstyra mobilen.
Sony Xperia XZ3
De hör inte längre till de riktigt stora spelarna. Istället tar Sony sina egna vägar och nischar sig för att försöka bli bäst på underhållning.
Xiaomi Mi 8
En toppmodell behöver inte vara dyr, det och mer än så visar Xiaomi med sin senaste flaggskeppsmodell.