Huawei, Motorola, Nokia, Redmi eller Samsung?

Jämförande test: Bästa mobilen för under 3000 kronor

Trött på att nya telefoner kostar över 10 000 kronor? Du kan få en bra mobil för mindre än en tredjedel. Vi har jämfört de fem bästa.

Publicerad Senast uppdaterad

De flesta har nog märkt vid det här laget att mobiltelefonerna dragit iväg i pris något ofattbart på fem år. En Iphone 6 kostade 6400 kronor ny, medan Iphone 11 Pro går på 13 000 kronor.

Utanför Iphone-världen har det ju alltid funnits billigare mobiler. Även där har priserna gått upp, så att den klunga man kunde hitta kring 2000 kronor nu snarare kostar 3000 kronor. Samtidigt har förstås både billigare och dyrare modeller blivit bättre, men medan dagens toppmodeller knappt verkar veta vad de ska göra av all sin processorkraft är förbättringen i prestanda och kamera markant och avgörande i det lägre prissegmentet.

Har du köpt en billigare mobil för 4-5 år sedan och tyckt att den inte höll måttet ska du alltså inte känna dig avskräckt. Som vi ska se kan du få en snabb telefon med bra kamera, skärm och batteritid för max 3000 kronor.

Vi har valt fem mobiler från 2600 till 3000 kronor i testet från fem olika tillverkare. Den tillverkare som tydligast saknas är Apple, deras billigaste modell kostar nära det dubbla. Du kan alla fem av testets mobiler för mindre än vad en Iphone 11 Pro med 256 GB lagring kostar. En del av mobilerna finns även i billigare eller dyrare varianter, som även de kan vara värda en titt om 3000 kronor inte är en benhård gräns.

Generellt är de testade modellerna modell större, det som brukar kallas plus-format bland toppmodellerna. Är det någonting som är svårt att hitta i den här prisklassen är det just lite mindre och smidigare mobiler. Gillar du en riktigt stor skärm på mobilen är det naturligtvis bara bra att de är så stora, men vill du ha något mer lätt och fickvänligt är det mindre bra. Testets undantag här är Samsung Galaxy A40 som har ungefär samma format som toppmodellerna S10 och S10e. Annars är de testade telefonerna på många sätt rätt lika varandra, men det betyder inte att alla är lika bra på allt.

Huawei P Smart Z

Huawei P Smart som lanserades 2018 var en smidig och prisvärd telefon för 2000 kronor. Följande generationer har sucessivt blivit större och dyrare, och P Smart Z är testets största telefon.

Tycker du att det är en styggelse när selfiekameran går in i skärmen kan P Smart Z vara telefonen för dig. Du får en obruten skärm och om du behöver använda selfiekameran fälls den upp ur telefonens överkant. Det gör å andra sidan att ansiktsigenkänning inte är ett alternativ för att låsa upp mobilen.

Prestandan i mobilen känns acceptabel men den stora obrutna skärmen gör att vi inte riktigt får den batteritid vi väntar oss trots ett extrastort batteri. Det följer i alla fall med en snabbladdare på 18 watt så det går fort att tanka upp mobilen igen när batteriet börjar ta slut. 

När nu skärmen är i fokus kunde man också ha önskat sig att den var lite bättre. Den är märkbart ljussvagare än de andra skärmarna i testet och skiftar rätt mycket i färgton när man vinklar den. Baksidan är i plast, och telefonen KÄNNS lite plastigare än de andra telefonerna i testet, även de som också har plastbaksida.

Huaweis systemgränssnitt EMUI 9 ligger över Android 9 på telefonen, och det kan kännas aningen rörigt utan att för den skull vara fyllt av användbara extrafunktioner.

2019 såg ett generationsskifte till mer avancerade kameror även i mobiler i den här prisklassen, och det märks att P Smart är på fel sida om det skiftet. Huawei gör utmärkt programvara för bildbehandling så kameran gör ändå ett hyfsat bra jobb, åtminstone i ordentligt ljus, men den skulle må bra av en nyare kamerasensor, något som vi hittar i den lite dyrare P Smart Pro som lanserades nyligen, men som hamnar över prisgränsen för att få vara med i detta test.

Som helhetär Huwawei P Smart Z rätt jämnbra, utan några egenskaper som sticker iväg och gör den extra intressant. Ja möjligen skärmen utan inbuktning i överkant då, men det kompenseras av att skärmen i övrigt inte är en av testets bättre.

Plus: Obruten skärm

Minus: Skärmens ljusstyrka

Motorola Moto G8 Plus

Motorola har de senaste åren mer eller mindre struntat i att släppa toppmodeller och i stället gjort nischen för telefoner för 1500 - 4000 kronor till sin med en rad prisvärda modeller. Kanske för många modeller, under hösten har de släppt ett tiotal nya mobiler och många av dem har varit svåra att skilja från varandra.

Moto G-serien är något av ett flaggskepp för företaget, och bara lite mer än ett halvår efter Moto G7 kom Moto G8 Plus. Fler varianter av Moto G8 finns utomlands men här i Sverige nöjer man sig med att sälja Plus-modellen.

Det gör man nog rätt i för den känns så pass prisvärd för det man får att det bara hade förvirrat att komplettera med billigare varianter. Vi får både stort batteri, hygglig prestanda och ambitiösa kameror för de 3000 kronorna.

Huvudkameran är på 48 megapixel, även om bilderna skalas ner till 16 megapixel, och är riktigt kompetent. Den assisteras av en djupmätningskamera, samt vad man kallar en actionkamera. Det är en extra vidvinklig videokamera med rejäl bildstabilissering och en bildsensor som är vänd så att man ska kunna hålla mobilen stående och ändå filma liggande film, detta för att lättare kunna filma medan man rör sig utan att tappa mobilen. Denna vidvinkelkamera kan dock inte användas för stillbilder. Som helhet gör kamerorna bra ifrån sig, och i synnerhet i sämre ljus är de testets bästa.

När det gäller systemet kallar Motorola sin systemversion Pure Android. Den är förvillande lik Googles egen version av Android 9, men med en del smarta tillägg som möjligheten att väcka kameran genom att vippa två gånger på mobilen, eller att skärmen inte går ner i viloläge när man tittar på den.

Det enda egentliga område där det känns som om Motorola sparat in lite jämfört med föregångaren är baksidan som nu är i plast. Det känns som rätt prioritering. Möjligen kan man klaga på att skärmen är lite ljussvag också, men i gengäld är Moto G8 Plus ensam i testet om att ha stereohögtalare, en funktion som gör det trevligare att till exempel titta på film på mobilen när du inte använder hörlurar.

Plus: Kameran

Minus: Ljussvag skärm

Nokia 6.2

Nokia-telefonerna görs av finska HMD Global som licensierar det anrika varumärket. Den lanserades samtidigt med Nokia 7,2 som ser identisk ut sånär som på färgval och frostat glas på baksidan. Skärm och system är också identiska, och det är främst processorerna och kamerorna som skiljer de två åt. Bägge modellerna säljs i två varianter. Nokia 6.2 förekommer med 32 eller 64 GB lagring, där det är 64 GB-varianten som testas här medan den med 32 GB lagringsutrymme säljs för 2500 kronor. För 3200 kronor får du i stället Nokia 7.2 med 64 GB lagring och bättre kamera och processorer.

Just kameran i Nokia 6.2 är också en av mina främsta invändningar mot denna telefon, och ett starkt argument för att i stället välja Nokia 7.2, eller någon av de andra mobilerna i det här testet. Förutom att skärpa och ljuskänslighet inte imponerar känns färgåtergivningen i bilderna opålitlig och överdriven.

Nokia-mobilerna är Android One-certifierade, vilket betyder att de har en Androidversion som är identisk med Googles egen, och är garanterade två större systemuppdateringar och tre års säkerhetsuppdateringar. Det känns lite surt att den första av de två garanterade uppdateringarna är till Android 10, som redan släppts när telefonen lanserades. En udda effekt av det är att du är hänvisad till Googles navigeringslist för att styra telefonen, trots att denna list införts i Android 9 och avskaffats i Android 10 och det alltså är en styrning som du högst tillfälligt måste lära dig.

Om man vill ha sitt telefonsystem så enkelt som möjligt är förstås Android One bra, men känslan blir samtidigt att HMD Global tillför väldigt lite till mobilen och den känns rätt funktionsfattig jämfört med de andra mobilerna i testet.

Telefonen hör till de långsammare i testet, vilket man kan uppfatta i användargränssnittet även om den inte alls är plågsamt långsam. Värre är kanske då att batteritiden är den sämsta i testet, och även under snittet för nya telefoner i dag. 

På plussidan är i alla fall telefonens kvalitetskänsla god, med glas på fram- och baksida och en plastram emellan.

Plus: Kvalitetskänslan

Minus: Kamerorna

Redmi Note 8 Pro

Xiaomi har som företagspolicy att de inte ska ha mer än fem procents marginal på sin hårdvaruproduktion, och det säger sig själv att man får mycket telefon för pengarna med den regeln. Företaget vill numera att deras Redmi-mobiler ska räknas som ett eget varumärke för de billigare av deras telefoner, men det märker man inte så mycket av i praktiken, systemversionen i telefonen är densamma som i Xiaomis mobiler.

Redmi Note 8 Pro är den telefon i testet som levererar mest hårdvara för pengarna. Du får mer arbetsminne, dubbelt så mycket lagringsutrymme, mer batteri, snabbare processorer och fler megapixel i kameran.

Mer är inte nödvändigtvis bättre, men för det mesta funkar det. Telefonen känns snabb, man kan aldrig få för mycket lagringsutrymme, och Redmi Note 8 Pro får testets bästa batteritid i vår mätning.

Det område där Redmi Pro inte riktigt lever upp till specifikationerna är kameran. Det är inget tvivel om att telefonen har testets bästa kamerasensor på huvudkameran, men bilderna blir lite väl hårdprocessade, och inte alltid så bra som de borde i sämre ljus. Huvudkameran assisteras av en användbar vidvinkelkamera, och en makrokamera som har så låg upplösning att du egentligen får bättre närbilder om du zoomar in med huvudkameran.

Telefonen är delvis på grund av det stora batteriet rätt stor och tung, och har glasbaksida vilket både är en för- och en nackdel. Fingeravtrycksläsaren är placerad på samma utbuktning som kamerorna vilket är ett konstigt designbeslut som gör det lätt att sätta fingeravtryck på kamerorna. 

Det hade varit lätt för Redmi att pruta på skärmkvalitén eftersom det inte märks på specifikationerna om skärmen är ljussvag eller skiftar mycket i färg, men faktum är att Redmi även har testets bästa LCD-skärm, som är nästan lika bra som Samsungs Amoledskärm i Galaxy A40.

Xiaomis Androidversion ändrar på det mesta jämfört med Googles användargränssnitt i Android 9, och även om du får en del användbara extrafunktioner som en molnlagringstjänst för backup och en IR-sändare som kan användas som universell fjärrkontroll tycker jag att det mesta känns som annorlunda för sakens skull och särskilt inställningarna är röriga.

Men som helhet är Redmi Note 8 Pros svagheter relativa, och jag skulle inte säga att telefonen gör någonting dåligt, särskilt inte för prislappen.

Plus: Prestanda

Minus: Androidversionen.

Samsung Galaxy A40

Samsungs bidrag till detta test avviker från övriga modeller på flera sätt. Dels är det den minsta telefonen i testet, i vad som tills nyligen ansågs vara “normalformatet” för en mobiltelefon, jämfört med testets övriga mobiler i Plus-storlek. Det är också testets billigaste telefon, om än bara med ett par hundralappars marginal. Letar du efter en Samsungmobil som är mer lik de andra i testet kan Galaxy A50 vara värd en titt, men den kostar normalt 3800 kronor.

På många sätt handlar Samsungs Galaxy A-serie om att ta så mycket som möjligt från toppmodellerna i S-serien och göra det tillgängligt i ett billigare format. Du får här således en plastram och plastbaksida, men fortfarande en utmärkt Amoled-skärm som drar mindre ström och där det svarta blir riktigt svart, testets enda sådana skärm.

Men framför allt är det kanske tillgången till Samsungs hela tjänstepaket som Galaxy A40 kan erbjuda till ett lägre pris. Få tillverkare ändrar på så mycket i Android jämfört med Googles version, men de gör det också bra. Deras nya systemgränssnitt One Ui känns elegant och lättanvänt, och man har bland annat ansträngt sig för att så mycket som möjligt av det man behöver interagera med finns i skärmens nederdel så att telefonen blir lättare att använda med en hand.

Till Samsungs tjänster hör betaltjänsten Samsung Pay, tät integration med klockorna Galaxy Gear och smarta hemmet-prylarna Smartthings, möjlighet att logga in i appar och på sajter med fingeravtryck med Samsung Pass, bildbackup i en molntjänst, hälsologgning i Galaxy Fit med mera med mera. Kanske är du inte intresserad av allt detta, men är du det får du det i Galaxy A40 för en tredjedel av priset mot toppmodellerna.

Galaxy A40 är testets äldsta telefon, och det kan man nog märka på prestandan, som är acceptabel men inte på topp, och kamerorna, som känns som de är en generation efter de som finns i Moto G8 Plus och Redmi Note 8 Pro. Samsung är liksom Huawei bra på kameror, så de får fortfarande godkänt, men du kan definitivt få bättre i denna prisklass. Däremot hittar du ingen bättre telefon för under 3000 kronor i detta smidiga format.

Plus: Liten och lätt

Minus: Kamerorna

Betyg

Skärm

Samsungs Amoledskärm är snäppet vassare än det mesta i den här prisklassen, och inte bara för att den är ljusstark och inte skiftar med betraktningsvinkeln, den har även färgåtergivning som anpassar sig efter omgivningen. Redmis skärm utmärker sig också och kommer inte långt efter i ljusstyrka, medan skärmen på Huawei P Smart Z utmärker sig negativt jämfört med resten.

Vinnare: Samsung Galaxy A40

Batteri & Prestanda

Oavsett om man tittar på beräkningskraft, mängden lagringsutrymme eller batteritiden imponerar Redmi Note 8 Pro. Man får helt enkelt mycket hårdvara för pengarna. Moto G8 Plus kommer inte långt efter men har bara halva mängden lagring på telefonen, medan Samsung Galaxy A40 med sin AMOLED-skärm får ut riktigt mycket skärmtid för sin batterikapacitet.

Vinnare: Redmi Note 8 Pro

System & Funktioner

När det gäller Androidsystemet kan man antingen lägga sig nära Googles Androidversion och göra det så enkelt som möjligt, eller lägga på sitt eget användargränssnitt. Till den senare kategorin hör Redmi, Huawei och Samsung, där framför allt Samsung gör det bra med ett rent gränssnitt och en rad egna tjänster, många av dem användbara. Föredrar man det förra gillar vi Motorolas gränssnitt, medan Nokias är på gränsen till spartanskt och funktionsfattigt.

Vinnare: Samsung Galaxy A40, Moto G8 Plus 

Kameror

Redmi har det på pappret mest imponerande paketet med kameror, men vi blir inte alltid nöjda med resultatet från dess kameror, särskilt om belysningen är svag. I stället är det Motorola som levererar mest stabilt bra bilder från kamerorna, trots det udda valet att vidvinkelkameran endast kan användas till video. Nokiakamerorna är sämst i testet medan Huawei och Samsung får godkänt.

Vinnare: Moto G8 Plus

Kvalitet och användarupplevelse

Plast eller glas på baksidan är mer en smaksak än en kvalitetsskillnad, och detsamma kan sägas om stor eller liten mobil. Det kommer an på detaljer som vibratorfeedback, högtalarljud med mera för att någon av telefonerna ska sticka ut. Den enda telefonen som egentligen känns lite billigare i sällskapet är Huawei P Smart Z, medan Motorola Moto G8 Plus sticker ut lite med lyxfunktionen stereohögtalare.

Vinnare: Moto G8 Plus

VINNARE: Redmi Note 8 Pro

Det är rätt jämnt i testet mellan Moto G8 Plus, Redmi Note 8 Pro och Samsung Galaxy A40, men när det kommer till att leverera mest telefon för 3000 kronor är trots allt Xiaomi och deras lågprismärke Redmi svårslagna. Men det är också mycket telefon för pengarna i form av stor och tung. Vill du ha någonting lite mindre och lättare är Samsung Galaxy A40 väl värd en titt.