Här blir bilderna bäst

Jämförande test: Bästa kameramobilen

HTC One X+Det är stor skillnad mellan hur mycket HTC säger sig satsa på kameran och hur illa den i själva verket presterar. HDR-läget ger bilder med helt galen färgåtergivning. Gränssnittet är överbelamrat med inställningar i olika listor och knappar du ska trycka på, vilket gör det svårarbetat. Att sedan bilderna i sig inte heller lyckas utmärka sig särskilt positivt visar ytterligare att HTC bör göra mer och prata mindre.Plus: SkärmenMinus: Ofta dålig detaljrikedom
Huawei Ascend P1Om du redan hunnit snegla i betygstabellen så ser du tydligt att Huawei Ascend P1 LTE halkar efter i alla betygskategorier. Framför allt har den problem med färgåtergivningen och den konkurrerar inte om några topplaceringar i någon av de kategorier vi ställt den och de konkurrerande telefonerna inför. Det här är helt enkelt ingen bra kameramobil.Plus: Avskalat gränssnittMinus: Dålig färgåtergivning
Apple Iphone 5Med tanke på hur få valmöjligheter man har i kameran på Iphone 5 är det kanske lite förvånande att bilderna i alla fall håller så hög klass. Iphone 5 kvalar in i mitten av startfältet och är bra bland annat på makrobilder trots att den inte har något uttalat makroläge, men får svårare när det ska tas bilder i mörker.Plus: Makro, enkelt gränssnittMinus: Få valmöjligheter, inställningar
LG Optimus GSom ny toppmodell utmärker sig LG från de övriga genom att inte riktigt övertyga. Småroliga funktioner som att man kan prata med den för att den ska ta ett kort hjälper inte när bilderna inte håller toppklass. Framförallt är det bilderna i mörker oavsett om man använder blixt eller inte som inte kan mäta sig med konkurrenternas.Plus: Anpassningsbar menyMinus: Mörkerprestanda
Nokia Lumia 920Det här är testets enda telefon med Windows Phone, men egenskaperna i Nokia Lumia 920 handlar mer om själva telefonen i sig. Mörkerprestandan främst när du vill ta bilder utan blixt sticker ut markant och Nokia Lumia 920 har dessutom en riktig fysisk kameraknapp. Färgåtergivningen är bra och Lumia 920 klarar alla uppdrag den får med bravur.Plus: Mörkerprestanda, fysisk kameraknappMinus: Få valmöjligheter, kamerans menyer
Samsung Galaxy S3Den har visserligen ungefär ett år på nacken, men Samsung Galaxy S3 klarar sig fortfarande bra i konkurrensen. Framför allt märker man att prestandan i mörker är mycket god och Galaxy S3 ligger inte långt bakom Xperia Z och Lumia 920.Plus: MörkerprestandaMinus: Onödigt krångliga menyer
Sony Xperia ZKnappt hade Sony Xperia Z kommit ut i butik så tog den plats i vårt kameratest tillsammans med betydligt äldre telefoner, ibland uppåt ett år gamla. Autoläget känner framgångsrikt av till exempel motljusbilder som blir riktigt bra, något som annars ständigt är en mardröm för de flesta mobiltelefoners kamera. Bra är också gränssnittet i kameran som ger många inställningsmöjligheter utan att för den skull bli svårt eller oöverskådligt att hantera.Plus: Gränssnitt, skärm, motljusbilderMinus: Saknar fysisk kameraknapp

Idag är varje toppmodell en kameramobil. Vi har samlat ihop de bästa för att se vilken av dem som tar bäst bilder.

Publicerad Senast uppdaterad

Förr i tiden, i det här sammanhanget för ungefär fyra år sedan, talade man om kameramobiler, musikmobiler och andra mer specialiserade enheter. Idag är läget ett annat. Dels har vi fått kameror som är betydligt mer kameror än de är telefoner och de spelar därmed i lite av en egen liga. Jag pratar så klart om Samsung Galaxy Camera och Nikons Android-kamera.

Den andra utvecklingen är att allt fler telefoner skapas för att vara bäst på allt. Det duger inte att vara en bra kameramobil idag utan att även vara bäst på prestanda, skärm, musik och så vidare. Ändå är kameran för många av oss ett av huvudområdena vi använder vår mobiltelefon till. Vi är många som väljer telefon efter just kamerans prestanda och eftersom de flesta bra kameramobiler idag även är bra på mycket annat är det inget som måste tvinga oss till kompromisser på andra områden.

Testet har vi genomfört genom att ta bilder med alla kamerorna i liknande förhållanden för att sedan jämföra såväl resultatet, alltså bilderna, som hur enkla och bra de är att använda för att ta bilder. En del av bilderna kan du se här i testet, men vi har även tagit andra bilder i många olika förhållanden för att skapa oss en bättre bild av hur bra kamerorna i de här telefonerna verkligen är.

I dagsljus

I exempelbilden för bilder i dagsljus är bilden från Iphone 5 i mitten med de övriga som exempel runt om.

När du ska ta bilder i dagsljus med bra belysning tar de flesta kameror, även de lite sämre mobilkamerorna, riktigt godtagbara bilder. Bilder dagtid ska helt enkelt mycket sällan ställa till med problem för en modern mobilkamera och då särskilt inte för de vi valt ut här, för de hör ju till de allra bästa och då även dyraste.

Ändå finns det en hel del att upptäcka när vi studerar skillnader mellan hur de olika kamerorna presterar. Detaljrikedom, tonomfång och färgåtergivning generellt är saker som skiljer och då framför allt när man tittar på bilderna i datorn, vilket vi gör för att bedömningen ska bli rättvis. När man står och tar sin bild ser resultatet ofta radikalt olika ut i telefonens skärm jämfört med när man tittar på datorskärmen. Överraskningarna kan vara både positiva och negativa. Tittar man i skärmen på Huawei Ascend P1 LTE är det svårt att ha några vidare förhoppningar om utfallet, medan en titt i skärmen på Sony Xperia Z får dig att räkna med proffsbilder. Vi återkommer om hur de bilderna faktiskt ser ut när du får ut dem ur respektive telefon, för det är alltså det vi bedömer.

Vid en första översikt är det mycket riktigt jämnt mellan de olika konkurrenterna. Vi har tagit oss ut till en vik av Mälaren och färgåtergivningen är över lag bra i denna relativt färglösa årstid, för varken träd eller mark har hunnit få några gröna skott. Den blå himlen med lite spridda moln klarar alla utom Huaweimobilen som trots många försök med olika inställningar serverar en mörk och blåtonad bild.

HTC One X+ är den telefon som lyckas få med flest färgnyanser och återger mörka såväl som ljusa delar i motivet bra. Antalet megapixel varierar i telefonerna från 8 upp till 13, men det är egentligen inget som blir tydligt ens när vi går in i detalj och studerar detaljrikedomen med bilderna inzoomade till 100 procent. När man detaljgranskar ser man att alla telefoner bearbetar bilderna märkbart. Enfärgade ytor ser ut som utsmetade oljemålningar för att motverka brus och kontraster får förstärkta skuggor.

I dagsljusklassen skiljer sig telefonernas bilder åt ovanligt lite, som väntat, och det blir därför en jämn match med flera vinnare på delad förstaplats.

Vinnare: Nokia Lumia 920, Sony Xperia Z och Samsung Galaxy S3

I mörker

I exempelbilden för bilder i mörker är bilden från Huawei Ascend P1 LTE i mitten med de övriga som exempel runt om.

Just kategorin där vi jämför hur kamerorna klarar av lite sämre belysning är nog den mest spännande. Vi vet alla att mobilkameror har varit och är särskilt dåliga just när det inte handlar om bilder i dagsljus och vi vet samtidigt att nästan alla tillverkare den senaste tiden börjat skryta om att deras respektive kameror nu är betydligt bättre på att ta just bilder i mörker. Upp till bevis, således.

Den här bedömningsklassen visar sig bli ännu mer spännande än vi hade trott. För mörkerfoto har flera av telefonerna olika speciallägen som ska förenkla. Det kan vara lägen som heter natt, nattporträtt, dåligt ljus eller liknande och de har alla för- och nackdelar. Efter att tålmodigt ha provat oss fram genom alla olika inställningsalternativ, inklusive autoläget tar vi en titt på alla de bästa bilderna och innan vi tittat på bilderna sida vid sida är vi faktiskt inte säkra på vilka som ska ligga i topp. Det ändrar sig snabbt när man får se resultatbilderna. På väg fram till bedömningen har vi först fått sortera bort massor av misslyckade bilder. Huawei och HTC står för de flesta. Då är en del av dem så mörka att man knappt kan urskilja motivet, en bokhylla i ett rum där vi stängt ute vårsolen med både rullgardin och persienner.

Förutom att bilderna från HTC One X+ i de här mörkerbilderna ofta ger bilder som är utsmetade med dålig detaljåtergivning så resulterar HDR-läget i helt onaturlig färgåtergivning. Det är tydligt att det inte ska användas i den här situationen i alla fall. När vi sorterat bort Huawei och HTC är det LG och Iphone som står näst på tur. Båda levererar klart godkänt, men de har båda tydligt brus som gör att de inte kan ha med segerkampen att göra.

Kvar alltså Samsung och den tillverkare som mest skyter om hur bra de är på just bilder i mörker. Ett par dagar före testet gick jag faktiskt förbi en mobilbutik där Nokia ställt upp en mörklagd liten fotolåda där man uppmanades att fota in i ett litet hål och jämföra resultatet från sin egen mobil med vad Nokias Lumia 920 presterar. Vårt test här visar att det möjligen är Samsung Galaxy s3 som skulle kunna konkurrera, men knappast någon av de andra telefonerna i testet.

Vinnare: Nokia Lumia 920

I mörker med blixt

I exempelbilden för bilder i mörker med blixt är bilden från Nokia LUmia 920 i mitten med de övriga som exempel runt om.

Det är en betydligt jämnare kamp när vi i mörkret låter kamerorna använda blixten. Det handlar dock i samtliga fall om fotolampor som lyser med mer eller mindre fast sken och inga regelrätta Xenonblixtar som fyrar av. Vi har tidigare sett mobilkameror med riktig blixt, men ingen av dessa toppmodeller har alltså det.

Grundtanken med blixten är så klart att man ska kunna ta bilder även när det är mörkt. Föregående kategori baserades på bilder i mörker där fotolampan inte används. Fördelen med de bilderna är att ljussättningen och därmed resultatet i bilden blir mer eller mindre som det var när du var där. Nackdelen blir dock att kameran måste använda en lång slutartid och det blir väldigt viktigt att hålla kameran helt stilla för att bilden inte ska bli suddig. Samma sak gäller motivet och om människor du tar bilder på rör sig, vilket ju människor ofta gör, så blir de helt enkelt suddiga i bilden. Vad blixten gör i det här sammanhanget är ju att lysa upp motivet så att kameran kan ta en bild med kortare slutartid och därmed få en både ljus och skarp bild av motivet.

Precis som tidigare är exempelbilderna vi visar den bästa bilden från respektive kamera och vi har provat med flera olika motiv och inställningar för att se kamerornas svagheter och styrkor. Vid en första titt klarar de bilder med blixten aktiv rätt bra allihopa.

Så fort man tittar närmare syns dock skillnader. I bilden från HTC One X+ syns tydligt att mobilen bearbetat bilden hårt och den får i detaljerna den karakteristiska utsmetningen som gör att små detaljer helt förvinner och bilden ser ut som en oljemålning. LG Optimus G drabbas av lite liknande syndrom, men inte lika tydligt. Ändå får man aldrig någon riktig skärpa i detaljerna och det känns som om lampan helt enkelt inte räcker till för bra bilder i mörker.

Utöver exempelbilden vi visar här presterar kamerorna väldigt olika när man varierar avståndet till det som fotograferas. Ska du till exempel ta ett porträtt av någon på en fest finns risken dels att bilden som man kan se även i vår exempelbild blir suddig fotolampan till trots. Ett annat problem är att blixten inte anpassar sin styrka efter avståndet till motivet, vilket då gör att ditt motiv, personen du fotograferar, blir vit som ett spöke i ansiktet.

Det här problemet visar sig särskilt påtagligt i bilderna från Huawei och Iphone 5, medan övriga presterar bättre och Sony Xperia Z klart bäst eftersom den gör både ansiktet och omgivningen rättvisa utan att några områden blir alltför ljusa eller allt för mörka.

Vinnare: Sony Xperia Z

Närbild

I exempelbilden för närbilder är bilden från LG Optimus G i mitten med de övriga som exempel runt om.

Det är något speciellt med makrobilder, för det låter oss studera saker i detalj som vi kanske inte ser eller lägger märke till i vanliga fall. Närbilder hanteras på lite olika sätt i de olika telefonerna och det är till exempel inte alla som har ett speciellt makroläge.

En del låter dig helt enkelt bara gå nära motivet och trycka av utan att först ställa in något speciellt anpassat läge för det. Den här kategorin är i alla fall den klart jämnaste telefonerna emellan och alla ger ett godkänt resultat.

HTC sticker möjligen ut genom alltför skärpta detaljer där varje liten kontrast blir överdriven när man ser på bilden i detalj. Huawei har återigen lite problem med färgåtergivningen och när jag senare ser vilken av kamerorna som kan gå närmast motivet och fortfarande få till en skarp bild är det LG Optimus G som ger upp först.

Vinnare: Iphone 5, Nokia Lumia 920 och Sony Xperia Z

Inställning och användning

Megapixlar, sensor och optik i all ära, men en stor del av resultatet när du ska ta bilder med telefonen handlar om hur lätt det är att ta bilden, i praktiken ofta hur enkelt du kan hitta de inställningar du behöver göra för att ta bilden du vill ta.

En faktor som kan vara viktig är hur snabbt det går från att telefonen ligger i fickan eller väskan till att den har tagit den där bilden och fångat ögonblicket som plötsligt uppenbarade sig. En fysisk kameraknapp kan vara ett sätt, som på Nokia Lumia 920, men det finns flera. När du ska ta en bild med Nokian så kan du hålla in kameraknappen även när telefonen är i låst läge och slussas direkt in i kameraappen. Det visar sig dock inte vara någon större fördel i snabbhet, för faktum är att alla telefoner i testet har någon form av genväg i låsskärmen som tar dig snabbt direkt till kameran. Större skillnader hittar vi när det gäller de inställningsmöjligheter man har när man ska ta en bild med de respektive telefonerna.

Iphone 5 är annorlunda än de övriga eftersom Ios ger ytterst få valmöjligheter alls när det gäller foto. Det enda du kan välja är stödlinjer och hdr samt att hantera om fotolampan ska användas eller inte. Faktum är dock att Sony Xperia Z är lite lik i sina inställningar trots att de två skiljer sig åt väldigt mycket. I autoläget på Xperia Z får du upp motivlägen automatiskt. Det kan stå Låg belysning, Motljusbelysning, Dokument och så vidare, allt beroende på vad du siktar kameran mot. I praktiken är det ju lite av samma funktion som i Iphone, med den skillnaden att Xperia Z berättar vad den gör hela tiden. En skillnad verkar dock vara att Xperia z är betydligt smartare och motljusläget är ju ett exempel på det.

Något som Sony (och innan dess Sony Ericsson) länge varit duktiga på är att kombinera många valmöjligheter och inställningar med ett gränssnitt som ändå känns enkelt. Det är få knappar som dyker upp från start, men just de som man behöver. De gånger du behöver göra fler inställningar är de också lätt tillgängliga, men då i en nivå under det du presenteras för vid varje tillfälle du vill ta en bild.

Windows Phone 8 som det ser ut i Lumia 920 är också avskalat, men döljer fler valmöjligheter ett par steg ner i menyerna. Jag tycker dock inte att de långa listorna med textval är så smidiga när man ska ta kort. För att till exempel ställa in kameran för att ta en närbild krävs i Nokia Lumia 920 fem klick innan man kan trycka av. Något som kan vara en fördel i Windows Phone är att alla appar som erbjuder extra kamerafunktioner är enkla att hitta direkt i kamerans vanliga gränssnitt. En egen liten ikon i form av två pilar där skickar dig till en lista med alla installerade fotoappar på din telefon och möjligheten att hitta fler i programbutiken.

I HTC One X+ ges vi många valmöjligheter men de presenteras i en mångfald av olika flervalsrutor, listor och undermenyer man måste trycka fram för att se och det gör det svårt att hitta när du ska ta en bild. LG och deras Optimus G lider av lite samma svaghet, här finns valmöjligheterna, men de är gömda i en rad olika menyer. En stor fördel är dock att man själv kan anpassa snabbmenyn för att ha de inställningar man själv använder oftast nära till hands. Även menyerna på Samsung Galaxy S3 kan man anpassa på det här sättet.

I Huawei Ascend P1 LTE är utgångsläget väldigt avskalat och där får man istället dra fram ikonraden varje gång man ska göra något. Den går inte att anpassa innehållet i efter eget tycke och två av de fyra ikonerna där handlar om förvrängning och filter på bilden, sådant som idag mest sköts av appar.

Vinnare: Nokia Lumia 920 och Sony Xperia Z

Nokia Lumia 920 tar hem segern totalt

_image_

Klicka på tabellen för att förstora den