Jämförande test

Flaggskeppen: Iphone mot Z2, One och S5

HTC One M8, Samsung Galaxy S, Sony Xperia Z2 och Iphone 5s i duell mot varandra.
Testbild Sony Xperia Z2
Testbild Samsung Galaxy S5
Testbild Apple Iphone 5s
Testbild HTC One M8

Sony Xperia Z2, HTC One M8, Apples Iphone 5S och Samsung Galaxy S5. Mobil testar de smartaste mobiltelefonerna på marknaden just nu.

Publicerad Senast uppdaterad

Medan SIM-korten har blivit allt mindre de senaste åren så tycks skärmarna på telefonerna bli allt större. Samsung Galaxy S-serien började till exempel med en 4-tumsskärm, som sedan undan för undan har blivit allt större och med den senaste varianten S5 (som vi testar här) nu är uppe i hela 5,1 tum. En annan tydlig trend är att tillverkarna lägger alltmer krut på mobilkamerorna. Medan det är lätt att stirra sig blind på specifikationer för kamerorna i megapixelantal räknat, så är det andra saker som påverkar kvaliteten minst lika mycket – inte minst hur det ligger till med manuella inställningsmöjligheter, optik och med storleken på sensorn.

I det här testet har vi spanat in de hetaste mobiltelefonmodellerna från några av marknadens hetaste tillverkare för att utröna vilken telefon som är den bästa just nu.

Sony Xperia Z2-

Sony Xperia Z2

Den första telefonen i testet är också den största rent fysiskt sett. Sony Xperia Z2 är väldigt lik sin föregångare Z1, men har en mer rundad design. Telefonen är byggd för att tåla damm och fukt. Även om tillfälle inte ges för att testa påståendet att telefonen ska klara att bli nedsänkt i en meter djupt vatten så är det i alla fall inga problem att ta en dusch med den. Inga problem alltså att ta med telefonen på en regnig skogspromenad eller svettig träningsrunda om du vill det. En aluminiumram och glasskiva på baksidan ger en lyxig känsla åt byggkvaliteten på enheten, även om glasskivan har en benägenhet att bli klibbig av fingeravtryck efter ett tag.

På ena kortsidan av enheten återfinns ström- och volymknappar samt en knapp för att aktivera och ta bilder med kameran. Att starta appen för att ta bilder tar bara någon sekund. Kameran i Sony Z2 är värd ett kapitel för sig och precis som i föregångaren är den i absolut toppklass. Exmor-sensorn tar bilder med upp till 20,7 megapixels upplösning. Dessutom kan den spela in video i 4K-upplösning. Funktionerna som följer med för kameran är många och ger förutom 4K-inspelning bland annat möjlighet att spela in filmer med ett högt antal bilder per sekund, vilket gör att uppspelning av det inspelade materialet kan ske i slow motion. En annan spännande funktion som det höga antalet bilder per sekund för med sig är att man kan filma i HDR-läge, vilket gör att det går att få ett bättre dynamiskt omfång på bildrutorna i filmerna än vad som annars är möjligt. Värd att nämna är även augmented reality-funktionen som gör att du kan få virtuellt besök av dinosaurier och annat i dina filmklipp; en skojig bonusfunktion.

Sin minimala storlek till trots så ger den inbyggda fotolampan ett starkt ljus ifrån sig och rent allmänt är kameran riktigt bra på att ta bra bilder även under svåra ljusförhållanden. Ett irriterande aber är dock att telefonen har en tendens att bli väldigt varm när kameran används för 4K-inspelning. Det är nästan så den bränner i fickan efter en test av de olika funktionerna som finns för filminspelning.

Vad gäller multimediafunktionerna i övrigt så utmärker sig Sony Z2 också genom att ha inbyggt stöd för brusreducering. Har du provat ett par hörlurar med brusreducering så lär du inte vilja byta tillbaka till vanliga. Trots hajpad reklam för ljudfunktionerna, där man i en massiv marknadsföringskampanj även erbjuder köparna av telefonen Michael Jacksons nya postuma skiva, så är det lite av en besvikelse när det står klart att det headset som medföljer telefonen inte har stöd för brusreducering.

Skärmen på Sony Xperia Z2 mäter 5,2 tum och ger väldigt bra svärta och färger. Däremot har skärmen uppförsbacke jämfört med exempelvis Samsung Galaxy S5 och Iphone när det gäller läsbarheten utomhus i starkt solljus. Bland inställningarna för skärmen i systemet finns möjligheten att slå på ett handskläge, vilket gör att pekskärmen blir extra känslig och går bra att använda utan att du behöver ta av dig vantarna när du använder telefonen utomhus när det är kallt. Här finns även en funktion för att aktivera telefonen genom att du knackar direkt på skärmen.

Under skalet på enheten sitter en fyrkärnig Qualcomm-processor och 3 GB arbetsminne, men jämfört med Samsung Galaxy S5 och HTC One M8 så presterar telefonen något sämre i benchmarkverktyget Geekbench. Långsammast är den dock inte, den tveksamma äran blir det istället Iphone 5S som tar hem. Benchmarking-poängen säger dock väldigt lite om den faktiska upplevelsen av hur snabb telefonen känns att använda. Kameraappen startar till exempel nästan ögonblickligen när kameraknappen används, och trots ett frikostigt antal förinstallerade skrivbordswidgetar så känns Z2 aldrig slö eller seg när vi bläddrar runt i menyer, växlar mellan appar och skrollar mellan skärmbilderna.

Batterikapaciteten i Z2 har bättrats på med 200 mAh till 3 200 mAh jämfört med föregångaren Z1. Genom ett särskilt batterisparläge går det att använda telefonen längre utan att behöva ladda den, vilket dock innebär att avkall får ges på funktionaliteten. När batterisparläget är påslaget så förhindras bland annat appar att hämta data när skärmen inte är på. Om så önskas går det dock att ställa in så att utvalda appar kan komma åt data även när energisparläget är aktiverat.

På det hela taget känns Sony Z2 som en av de mest välbyggda och funktionsrika mobiltelefonerna som har släppts hittills. Kameran är i världsklass och Sony har verkligen inte  parat på krutet när det gäller funktionerna både för stillbilder och för videoinspelning. Det enda egentliga kruxet är de tidigare nämnda värmeproblemen, vilka troligen inte är särskilt hälsosamma för telefonen i allmänhet och i synnerhet inte för batteriet.

Plus:
Bra byggkvalitet
Vattentät och dammtålig
Kameran tar riktigt bra bilder

Minus:
Blir varm vid 4K-inspelning
Skärmen är sämre i starkt solljus

Iphone 5s.

Apple Iphone 5s

Till det yttre sett är Iphone 5S något av en minsting i det här testet. Medan Android-lurarna kräver att du har rejäla händer om du ska kunna greppa om och skriva på skärmen utan att använda båda händerna, så är Iphone 5S betydligt mindre och bekvämare att greppa. Apple har en ganska enhetlig design på alla sina Iphone-telefoner, men med Iphone 5S har man vågat ta ut svängarna lite genom att byta ut det svarta och vita i designen till silver, svart och guld beroende på vilken variant du väljer. En annan detalj som bytts ut är att symbolen som tidigare prydde hemknappen har försvunnit från telefonens framsida. Anledningen till det är att det är här som den omskrivna Touch ID-läsaren sitter, den som gör att du kan låsa upp telefonen med hjälp av dina fingeravtryck istället för att behöva skriva in en säkerhetskod.

Hela tanken med att ha biometrisk inloggning genom Touch ID-funktionen faller dock på att funktionen har bevisats vara ganska opålitlig. Identifieringen fungerar inte som den ska alla gånger och på Apples egna diskussionsforum finns en tråd med tiotusentals inlägg som handlar om olika problem med Touch ID-inloggningen. Ur ett säkerhetsperspektiv kan det dock vara smart att ändå försöka använda den biometriska inloggningen i kombination med en vanlig säkerhetskod. Utöver att logga in kan man även bekräfta köp i App Store med sitt fingeravtryck och med de här problemen nämnda så är Apples fingeravtrycklösning ändå den som fungerar bäst, om vi jämför med de fingeratrycksläsare som Samsung och HTC presenterat.

Någon kameraknapp finns inte på telefonen, även om du kan använda ena volymknappen som avtryckare för att ta bilder när du väl har kameraappen igång. Kameran i Iphone 5S ser på papperet inte ut att ha förändrats särskilt mycket sedan tidigare Iphone-modeller. Antalet megapixel är åtta och det gör att kameran placerar sig som den med näst sämst upplösning i testen efter helt nya HTC One M8. Nu är förvisso megapixlar inget som man ska stirra sig blind på eftersom det säger ganska lite om kamerakvaliteten i övrigt, och värt att påpeka är också att Apple har förstorat bildsensorn i Iphone 5S jämfört med tidigare modeller. Det har bland annat resulterat i att kameran har blivit mer ljuskänslig.

Iphone 5S-kameran är försedd med fotolampor i LED-format för att ta bilder under mörka förhållanden. Nytt med den här modellen är att det är olika kulörer på fotolamporna, vilket bland annat gör att hudtonerna inte ska bli så extrema och onaturliga som annars ofta är fallet när mobilkameror används med fotolampan aktiverad under dåliga ljusförhållanden. LED-lamporna gör att telefonen tar helt okej bilder när det är mörkt, och precis som med tidigare Iphone-modeller så kan du bättra på det dynamiska omfånget på bilderna genom stöd för HDR-fotografering. Vad videoinspelningen beträffar så går det att spela in med 120 bilder per sekund i 720p-upplösning. Det här gör att du kan spela upp det du har fångat med kameran i slow motion. I redigeringsfunktionerna för det inspelade materialet väljer du enkelt vilken del av videoklippet som du vill ha uppspelat långsammare.

Att mobilen är mindre rent fysiskt än övriga mobiler i testet innebär förstås också att skärmen är mindre, och Apple har heller inte uppgraderat specifikationerna för skärmen jämfört med föregångaren. Upplösningen är således inte i klass med upplösningen på de konkurrerande telefonerna i det här testet. Att titta på videoklipp blir inte lika behagligt på Iphone 5S som på en telefon med en större skärm, men vad gäller skärpa och bildkvalitet på skärmen så finns det inget att klaga på. Du slipper också att ha en bjässe i fickan, vilket kan vara värt en hel del.

Prismässigt ligger Iphone 5S en bit över de andra telefonerna i testen, åtminstone vad gäller varianten med 64 GB lagringsutrymme. Det finns ingen möjlighet att utöka utrymmet i telefonen genom att sätta in ett extra minneskort i den, vilket du bör ha i åtanke när du väljer mellan de olika varianterna med 16, 32 respektive 64 GB lagringsutrymme.

Utan att gå in alltför djupt på debatten om vilket system som är bäst av Ios eller Android, så är ju den stora skillnaden mellan Iphone 5S och övriga telefoner i testet just vilket operativsystem som används. Ios har nu hunnit upp till version 7. Systemet, som fått ett plattare och fräschare gränssnitt jämfört med tidigare versioner, flyter förstås på bra på telefonen. Några korta för- och nackdelar med Ios respektive Android är att medan det förstnämnda är ett ganska låst system så är det sistnämnda mer anpassningsbart. Medan Android-systemets utformning dessutom skiljer sig åt en hel del mellan olika telefonmodeller och tillverkare så ser Ios precis likadant ut om du kör det i samma version oavsett vilken enhet du använder det på. Inkörningströskeln till en ny Iphone-telefon, om du har haft en tidigare, är således lägre än motsvarande för Android, där gränssnittet kan se ganska olika ut i olika telefoner. För några år sedan var Ios överlägset Android vad gäller utbudet av appar. Idag är dock utbudet enormt för båda systemen och de allra flesta nya appar finns för både Ios och Android.

Plus
Smidigt format
Äntligen stöd för alla 4G-frekvenser

Minus
Mindre detaljrika bilder
Ingen minneskortsplats

HTC One M8.

HTC One M8

HTC har valt att bygga större delen av One M8 i aluminium och tanken med det är nog god.Vore det här en tålighetstest eller om det skulle utrönas vilken telefon som kan göra mest skada genom att kastas iväg som tegelsten, så skulle HTC troligen ta hem förstaplatsen – även om luren till skillnad från Sony Z2 och Samsung S5 inte är vattentät. Det subjektiva intrycket av den aluminiumdesignade telefonen är dock att den känns stabil och förtroendeingivande. I jämförelse med den nätta designen och enkla passformen för Iphone 5S, där telefonen lätt kan användas med ett enhandsgrepp, och i kontrast till Z2:s glasskiva och aluminiumram, så känns HTC One M8 samtidigt lite som betonghäcken i sammanhanget. Skärmarna på de tre Android-lurarna är i princip lika stora, men den som ligger obekvämast i handen är utan tvekan HTC One M8. Telefonen känns helt enkelt stor och klumpig, även om den till de fysiska måtten sett placerar sig mittemellan Z2 och S5.

Med blott 4 megapixel är upplösningen på mobilkameran inte HTC One M8:s starkaste sida, och någon avtryckningsknapp för den finns heller inte på telefonen. Även om upplösningen inte är den bästa på kameran så är sensorn stor och ger bra ljuskänslighet. På baksidan av enheten finns det två kameror, där den ena används för att knäppa bilderna som sparas på telefonen medan den andra hjälper till att mäta djup i bilderna som tas. Det går att få till riktigt bra bilder med kameran inte minst tack vare möjligheten att använda sig av ett kort skärpedjup, vilket gör att det du har i fokus blir skarpt och tydligt medan bakgrunden blir oskarp. Det ger ett professionellt intryck på bilderna. I det manuella kameraläget kan du justera slutartid, fokus, vitbalans och ISO-värde. Tack vare informationen som sparas med den avståndsmätande andra kameran på baksidan av telefonen, så går det dessutom att i efterhand ställa in fokus i bilden med en funktion som heter Ufocus. Konkurrensen är dock hård och rent krasst lever inte HTC One M8 upp till samma höga nivå som konkurrenterna vad gäller bildkvaliteten. Även om kameran med fotolampans hjälp fixar bra bilder under dåliga ljusförhållanden, så har den en tendens att åtminstone i autoläget överexponera bilderna som vi testade att ta utomhus i vårsolen.

HTC One M8 är försedd med Android Kitkat och ovanpå Android används HTC:s egna skal Sense. I jämförelse med både Samsung Galaxy S5 och Sony Z2 så är systemet ganska nerskalat vad gäller antalet widgetar som redan från början pryder hemskärmen. Det resulterar också i att systemet känns snabbt att använda och går att bläddra runt i utan några fördröjningar. Precis som på Z2 så finns här även en funktion för att väcka telefonen från viloläge genom att knacka två gånger på skärmen. Vill du snabbt starta kameran så kan du använda dig av volymknappen på telefonen, som i brist på en dedikerad kameraknapp kan användas också för att trycka av själva bilderna.

Plus
Nedbantat och snabbt skal för Android
Kan ändra bildernas fokus i efterhand

Minus
Klumpig och ligger inte så bra i handen
Låg kameraupplösning ger dålig detaljrikedom

Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S5

Samsungs flaggskepp S5 är den telefon i testet som vid sidan av Iphone 5S ligger bäst i handen, den stora 5,1-tumsskärmen till trots. Baksidan av luren består, precis som det mesta övrigt utom skärmen, av plast. För att göra den mindre benägen att glida ur handen är baksidan försedd med ett prickigt mönster, men det förtar ändå inte känslan av att telefonen känns som den plastigaste och bräckligaste enheten i testen. En nyhet jämfört med föregångaren Samsung Galaxy S4 är att Samsung har valt att göra enheten vattentät, vilket förstås ger extra plus i kanten för helhetsintrycket.

Precis som Iphone 5S så är Samsung Galaxy 5S försedd med en fingeravtrycksläsare, och precis som med Iphone så är fingeravtrycksläsaren inte helt oproblematisk att använda. Löften om god användarvänlighet och hög säkerhet till trots så krävs det inte sällan flera försök för att man ska lyckas låsa upp telefonen med fingeravtrycksläsaren. Här är fingeravtrycksläsaren på Iphone 5S bättre.

En av telefonens främsta styrkor är dess skärm, som helt klart känns som testets bästa. Skärmen är väldigt ljusstark – nästan bländande ljusstark om den används i mörker – men det går förstås att ställa ner ljusstyrkan på den om så önskas vilket också sparar en hel del batteri. Utöver att vara väldigt ljusstark så har skärmen också väldigt bra svärta, och även om du knappast lär få biokänsla av de 5,1 tummen så är S5:s skärm den som är behagligast att kolla på film på.

Android 4.4.2-versionen på Samsung Galaxy S5 är försedd med Samsungs skal Touchwiz. Som standard är enheten försedd med massvis av widgetar, varav flera stycken känns onödiga och mest som reklam för att tanka ner och installera fler appar. Samsung Gifts till exempel är egentligen bara en reklamplats för olika appar, såsom antivirusverktyg, träningsprogram, med mera. Visserligen bjuds det på 50 GB lagringsutrymme hos Dropbox och premium-medlemskap hos Evernote, men det är tidsbegränsade erbjudanden som du får betala för längre fram om du vill kunna fortsätta använda dem. Det är trist att bloatware-filosofin, som länge varit ett irriterande fenomen för Windows-datorer, också sakteligen tycks leta sig in alltmer även på mobiltelefoner.

Lyckligtvis är det inte bara med bloatwarebesudling som Samsung har bestyckat Galaxy S5, utan här finns även en hel del intressanta funktioner. Download Booster till exempel, som gör att du kan få snabbare filnerladdningar när du tankar hem större filer till telefonen genom att du kan kombinera 4G-anslutningen med en wifi-uppkoppling för att pressa fram mesta möjliga bandbredd.

Kameran på baksidan av enheten är försedd med fotolampa och har en upplösning på 16 megapixel. Autofokusfunktionen är snabb och det går att få till riktigt snygga bilder genom att ha kort skärpedjup och oskarp bakgrund i bilderna. En häftig funktion som finns inbyggd i kameraappen är möjligheten att skapa virtuella rundturer av olika platser med kamerans hjälp. Steg för steg låter appen dig panorera runt och vandra omkring där du vill ta dina bilder, och resultatet kan du sedan dela med dig av antingen som enskilda bilder eller som en animerad videofil. Vad gäller videoinspelningen så har Samsung Galaxy S5 också möjlighet till 4K-upplösning, och det utan att telefonen, till skillnad från Sony Z2, blir tokvarm. När 4K-läget används avaktiveras dock de flesta av funktionerna som annars finns i kameran, som HDR-inspelning, videoeffekter, möjligheten att ta bilder under inspelningens gång med mera. 4K-inspelningen ter sig nästan lite övermäktig för telefonen och de ultraupplösta filmklippen känns ryckiga och hackiga jämfört med klipp inspelade i lägre upplösning.

Plus
Fantastisk skärm
Bra kamera

Minus
Stöd för trådlös laddning
Apputvecklingen släpar efter
Saknar tydliga phablet-funktioner

System och användarupplevelse

När det gäller både Samsung Galaxy S5 och Sony Z2 har tillverkarna slängt in massvis av widgetar och appar på telefonerna redan från början. HTC:s telefon är den Android-modell i testet som har det mest nerskalade användargränssnittet som standard. Z2 är den av Android-lurarna i testet där systemet känns mest sammansatt på så vis att telefonen alltid känns snabb att använda, även när vi har många funktioner igång samtidigt. Iphone 5S kör sitt eget rejs med Ios 7. Även om version 7 av Ios har fått en del kritik, så är Ios det mest väldesignade och genomtänkta gränssnittet. Fingeravtrycksläsaren för Iphone 5S är dessutom snäppet bättre än konkurrenternas.

Vinnare: Apple Iphone 5S

Material och byggkvalitet

De fyra telefonerna i det här testet har helt olika formspråk och utformning, och det är förstås upp till var och en vad som är att föredra. HTC One M8 är den telefon som känns som den mest tåliga, även om den precis som Iphone 5S inte kan meriteras med att vara vattentålig. HTC-lurens välvda baksida med aluminium gör samtidigt att den känns klumpig och otymplig, trots att den inte är den fysiskt största telefonen i testet. Tack vare den mindre skärmen är Iphone 5S den av telefonerna som ligger bäst i handen. Den är också enklast att skriva på utan att man behöver använda båda händerna. Samsung Galaxy S5 känns plastig och bräcklig i sammanhanget. Sonys Z2 är med sina rundade aluminiumkanter och en glasskiva på baksidan den telefon vars design är mest nyskapande. Att den dessutom är vattentålig är förstås heller ingen nackdel.

Vinnare: Sony Xperia Z2

Multimedia

I Ios 7 har bland annat bildvisningsappen förbättrats sedan tidigare versioner och det går smidigt att kika på bilder lagrade både lokalt och i molnet. I musikappen på Samsung Galaxy S5 kan du bland annat få hjälp med urvalet från dina spellistor genom att anpassa vilka låtar som spelas efter vilket humör du talar om för appen att du är på. Musikuppspelningen på HTC One M8 sker med en riktigt snygg app som bland annat också kan visa texten för de låtar du lyssnar på. Med HTC Connect kan du genom att dra med tre fingrar över skärmen när du lyssnar direkt få upp en meny där du kan ansluta mot och strömma materialet till tillgängliga trådlösa enheter för ändamålet. Bildvisningsappen i Z2 är grymt bra, med många små detaljer som höjer intrycket, till exempel att det går att zooma in och ut när ett galleri överblickas i miniatyrbildformat och att detta sker på ett snyggt sätt med animeringar som får det att se ut som om bilderna trillar runt som klossar. Sony är ett av musikvärldens mest inflytelserika musikföretag och den egna musiktjänsten Sony Music Unlimited ger tillgång till ett låtarkiv bestående av över 20 miljoner låtar. Stödet för brusreducering ger extra plus i kanten.

Vinnare: Samsung Galaxy S5

Bildskärm

Iphone 5S har mindre skärm och lägre upplösning än de andra telefonerna, men skärmbilden i sig är det inget fel på med klara färger och riktigt skarp bildåtergivning.Den skärm som ger bäst intryck i testet vad bildkvalitet beträffar är dock skärmen på S5. Skärmen är väldigt skarp men har framför allt också en imponerande ljusstyrka. Med ett par riktiga hökögon kan konstateras att HTC One M8-skärmen ger smått varierade färger på bilden om skärmen betraktas ur olika obekväma vinklar. Z2:s skärm funkar bra oavsett betraktningsvinkel. Det är rätt jämnt mellan skärmarna, men S5 utmärker sig med sin ljusstyrka och Iphone 5S genom mindre skärmyta.

Vinnare: Samsung Galaxy S5

Kamera och kamerafunktioner

Det ska sägas direkt att samtliga telefoner i testen ger riktigt bra bilder och tillverkarna har lagt en hel del krut på så väl hårdvara som funktioner. HTC One M8:s dubbla linser på baksidan ger spännande möjligheter till efterhandsredigering där fokus i bilderna kan skiftas utan att bilderna behöver tas om. Iphone 5S-kameran och dess dubbla LED-lampor hjälper till att fixa mer naturliga hudtoner när du festfotograferar i mörka förhållanden. För kameran på Samsung Galaxy S5 finns en del spännande funktioner, såsom möjligheten att fokusera på en viss del i motivet för att göra resten av bilden suddig. Sony Z2 måste sägas vara den kamera som utmärker sig mest. Inte nog med att kamerafunktionerna är många och innovativa.När det är dåliga ljusförhållanden klarar Z2 att ta bilder med många detaljer utan att det blir en massa digitalt brus. Slutresultatet kan inte förnekas – Z2 spelar i en egen liga.

Vinnare: Sony Xperia Z2

Vinnaren: Sony Xperia Z2

Sonys Xperia Z2 är en värdig uppföljare till Z1 och har en kamera som, möjligen i konkurrens med Nokia Lumia , är den bästa mobilkameran på marknaden just nu. Musikälskare lär inte bli besvikna på integrationenmed musiktjänsten Music Unlimited, där det finns över tjugo miljoner låtar att välja bland. Stödet för brusreducering i hörlurarna ger också pluspoäng, även om lurarna som följer med inte har stöd för tekniken. Telefonen känns extremt snabb att använda, har en imponerande byggkvalitet och är som helhet en telefon vi verkligen kan rekommendera. Det enda egentliga smolket i glädjebägaren är telefonens benägenhet att snabbt bli varm vid 4K-inspelning.

I testet:
Apple Iphone

Mindre skrymmande än övriga telefoner och med ett operativsystem som känns stabilare och mer välanpassat för telefonen än när det gäller Android-konkurrenterna.

HTC One M8
En lite klumpig telefon med ett förhållandevis nerskalat gränssnitt och en kamera som hade mått bra av lite högre upplösning.

Samsung Galaxy S5
Samsung levererar testets bästa skärm och multimediafunktioner. 

Sony Xperia Z2
Mobilen levererar grym kamera med många funktioner, har en imponerande byggkvalitet och en uppenbart välanpassad och snabb mjukvara.