Mobila betaltjänster: Istället för plånbok
Duell: Apple Pay vs Samsung Pay
De är inte ensamma, men Samsung och Apple är tillsammans med Swish dominerande när det gäller att använda mobiltelefonen för att betala i butik. Vi tittar närmare på fördelar och svagheter hos de båda jättarnas betaltjänster.
Banksamarbeten
Apple Pay
För att du ska kunna använda någon av dessa betaltjänster behöver din kortutgivare ha samarbete med tjänsten i fråga. Apple Pay är relativt nystartade i Sverige även om de funnits ett tag i andra länder. Det här gör att de enda korten som fungerar med Apple Pay är de från banken Nordea och från bensinkedjan St1. Försöker du med något annat kort så får du helt enkelt bara ett meddelande om att kortutgivaren ännu inte är ansluten.
Samsung Pay
I Sverige så var Samsung före Apple med sin betaltjänst och redan vid start i mars 2017 hade de stöd för flera kortutgivare. Idag har Samsung hunnit med att koppla fler kortutgivare till tjänsten och har på det sättet ett rejält försprång jämfört med Apple Pay. Bland de kortutgivare som saknas märks till exempel American Express, Danske Bank, Skandiabanken och Länsförsäkringar, men alla större banker är anslutna till Samsung Pay.
Betyg Apple Pay: 2/5
Betyg Samsung Pay: 4/5
Vinnare: Samsung Pay
Butikstäckning och enhetsstöd
Apple Pay
En förutsättning för att mobila betalningar ska vara så användbara som möjligt är så klart att det fungerar på så många ställen som möjligt. Apple Pay använder NFC-tekniken vilket innebär att det ska fungera i alla butiker som har en betalterminal för kontaktlösa betalningar, men inte i äldre terminaler som kräver magnetremsa eller chip. Det här innebär att Apple Pay fungerar till exempel På Pressbyrån, 7 Eleven, Shell, McDonalds och Lidl, samt på många andra ställen. Dock långt ifrån överallt. Alla Iphones och Apple Watch-modeller lanserade de senaste åren stöds.
Samsung Pay
Så länge betalterminaler med stöd för kontaktlösa betalningar inte är de vanligaste har Samsung en stor fördel. Utöver att som Apple Pay ha stöd för kontaktlösa betalningar har Samsung även en egen teknik kallad MST (Magnetic Secure Transmission). Den simulerar att ett kort dras i terminalens magnetläsare vilket gör att Samsung Pay fungerar även i alla äldre kortterminaler. De senaste årens flaggskeppsmobiler med start från Samsung Galaxy S6 fungerar, liksom klockan Gear S3.
Betyg Apple Pay: 3/5
Betyg Samsung Pay: 5/5
Vinnare: Samsung Pay
Att komma igång
Apple Pay
Det är inte särskilt svårt att komma igång med Apple Pay. Betaltjänsterna är samlade i appen Wallet som finns förinstallerad på din telefon/klocka. Där har du sedan tidigare kunnat samla till exempel entrébiljetter och boardingkort för flygresor, men nu alltså även betalkort. Hur du kommer igång skiljer sig lite beroende på vilken bank du har, men grunden är att kortuppgifterna ska anges och någon typ av verifiering ska ske med banken. Ett plus här för att vi utan att vara tidigare kunder kunde ansöka hos St1 och ladda ner kortet för köp direkt i mobilen. Smidigt.
Samsung Pay
Med Samsung Pay är det smidigt att lägga till ett nytt betalkort och du kan välja mellan flera olika sätt att ange informationen. Antingen läser du av kortets information trådlöst via NFC, anger uppgifterna manuellt eller tar ett kort på kortet. Förutsättningen är så klart att ditt kort stöds av tjänsten och gör det det så verifieras uppgifterna med din bank. Sedan är kortet klart att använda i mobilen.
Betyg Apple Pay: 4/5
Betyg Samsung Pay: 4/5
Vinnare: Apple Pay och Samsung Pay
Att betala
Apple Pay
Hur du betalar med Apple Pay beror på vilken enhet det är du använder. I Iphone X dubbelklickar du på sidoknappen, väntar på att Face ID ska identifiera dig och håller sedan telefonen mot betalterminalen. Med en äldre Iphone dubbelklickar du istället på hemknappen och i Apple Watch dubbelklickar du på den nedre knappen på sidan av klockan. I Wallet-appen kan du se en sammanfattning där dina senaste transaktioner visas. Apple Pay kan även användas för onlineköp och fungerar riktigt smidigt eftersom till exempel leveransadress och e-postadress anges automatiskt så du kan handla utan att mata in ett enda teckan.
Samsung Pay
Med Samsung Pay är betalningar tillgängliga både från låsskärmen och från startskärmen om du redan låst upp telefonen. Du sveper upp från botten av skärmen och får då se en bild på ditt betalkort. Identifiera dig med till exempel fingeravtryck, ögonscanning eller pinkod och lägg sedan telefonen mot betalterminalen. Direkt i appen ser du dina senaste transaktioner sparade.
Betyg Apple Pay: 4/5
Betyg Samsung Pay: 3/5
Vinnare: Apple Pay
Användarupplevelse
Som användare av mobilen som betalningsmedel får du ofta glada tillrop. Tekniken är fortfarande ny och det är inte ovanligt att butikspersonalen blir förvånade att det fungerar att betala med mobiltelefonen. Det är en befogad fråga vad mobila betalningar tillför. Plastkort fungerar ju rätt så smidigt de med, på fler ställen och utan risken att till exempel få batteritorsk. Apple Pay är framförallt ett komplement idag.
Samsung Pay
Med Samsung Pay och tekniken som gör att det går att betala även i äldre magnetremseterminaler kan telefonen nästan helt ersätta plastkorten. Du kan få överraskade blickar från butikspersonal som inte visste att det skulle fungera även på deras gamla terminal, men tekniken är inte hundraprocentig. Under våra tester har 1-2 köp av tio misslyckats på grund av något tekniskt fel, så det är klokt att bära med sig plånbok även framöver.
Betyg Apple Pay: 3/5
Betyg Samsung Pay: 4/5
Vinnare: Samsung Pay
Totalbetyg
Apple Pay: 16/25
Samsung Pay: 20/25
Vinnare: Samsung Pay
Med Samsung Pay har du betaltjänsten som fungerar i flest antal butiker. Det är framförallt det som avgör i jämförelsen. Dessutom har Samsung ett betydande försprång med det stora antalet banker och andra kortutgivare som redan anslutit sig. Idag finns flera konkurrenter som Garmin Pay och Fitbit Pay samt kanske framförallt Swish, men jämfört med den senare är både Samsung och Apple smidigare att använda.
Fakta: Apple Pay och Samsung Pay
Apple Pay
Bankstöd: Nordea, St1 och Rikskuponger.
Fungerar med: Iphone 6 och Iphone SE samt senare modeller. Alla modeller av Apple Watch.
Butiksstöd: Kortterminaler som stödjer kontaktlösa betalningar, enligt uppgifter från Visa i mars 2017 är detta cirka 10 procent av betalterminalerna i bruk på den svenska marknaden.
Samsung Pay
Bankstöd: Circle K Mastercard, Eurocard, Finnair Plus Mastercard, GlobeCard Mastercard, Handelsbanken, ICA Banken, INGO Mastercard, NK Nyckeln Mastercard, Nordea, OpelKortet Mastercard, Rikskuponger, SaabKortet Mastercard, SAS Eurobonus Mastercard, SEB, SJ Prio Mastercard, Swedbank och Sparbankerna, Wallet
Fungerar med: Galaxy Note 8, S8, S8 Plus, S7, S7 Edge, A5 (2017) och A5 (2016). Klockan Gear S3.
Butiksstöd: Klarar både kortterminaler med stöd för kontaktlösa betalningar och äldre terminaler med chip- eller magnetläsare. Fungerar dock inte i automater där ett fysiskt kort måste stickas in.