Väntade toppmodeller och oväntade överraskningar

8 mobiler i jämförande test: Bästa kameramobilerna 2019

Väntade toppmodeller och oväntade överraskningar gör sällskap när vi korar bästa mobilkameran just nu.

Publicerad Senast uppdaterad

Efter alla gånger som mobiltillverkarna har överträffat sig själva är vi nu bortskämda med förbättringar. Det finns många begränsningar med dagens kameramobiler, men tittar vi på utvecklingen de senaste åren så är framgångarna tydliga.

Du läser vårt test av kameramobiler från 2019. Här hittar du istället vårt senaste test där vi jämför 7 bästa kameramobilerna 2020.

Inom såväl zoom som mörkerbilder har massor hänt och nu erbjuder även många telefoner dessutom vidvinkel. Låt oss titta närmare på mobil för mobil, nu direkt. 

Apple Iphone XS Max

Känner du till Iphone och Apples mobilkameror sedan tidigare har du också en bra bild av kamerorna i Iphone XS Max. Dubbla kameror på baksidan gör att telefonen har optisk zoom och porträttläge men de nya vidvinkellinser som många av konkurrenterna idag kompletterar med saknas hos Apple. På framsidan ovanför skärmen hittar vi dock Apples selfiekamera som ju dessutom har 3D-skanning med Face ID vilket ger extra bra selfies med effekter för oskarp bakgrund.

För varje år blir Apples Iphone-kameror lite bättre. Även konkurrenterna förbättrar sig ju i olika grad för varje nylanserad modell, men med Iphone XS Max tar Apple inga revolutionerande steg framåt. Däremot kan man de senaste åren konstatera att de har etablerat sig som en av de bästa kameramobilerna och definitivt kan konkurrera med de bästa på i alla fall en del områden.

Fotoappen i Iphone har sett mer eller mindre likadan ut sedan starten för över tio år sedan och till viss del även agerat förlaga för många andra tillverkare. I botten sveper man i sidled för att växla mellan till exempel porträtt, panorama och video. I takt med att antalet motivlägen blivit fler kan man få svepa länge för att hitta rätt och andra tillverkare har introducerat möjligheten att välja bort lägen man inte använder så ofta. Den möjligheten erbjuder dock inte Apple. Här saknas också det Pro-läge som alla andra tillverkare erbjuder, så möjligheten att ställa fokus manuellt och justera ISO, exponering och så vidare saknas. Det kan du dock få i tredjepartsappar.

Autoläget räcker dessutom, till Apples försvar, ganska långt och det finns möjlighet att där låsa exponering och fokus genom att trycka och hålla inne på skärmen. Så länge man kan använda autoläget, det som bara kallas “Foto” för många olika motiv så är givetvis det ett smidigt sätt. Om bilderna blir bra.

Behöver du starta kameraappen snabbt så finns en genväg från låsskärmen, men du kan inte som på många andra telefoner dubbeltrycka på någon fysisk knapp för att komma direkt till kameran.

De båda bakre kamerorna i Iphone XS Max ger dig möjlighet att ta bilder med upp till 2 × optisk zoom och de gör även att vi får ett porträttläge där du kan få en effekt som gör bakgrunden oskarp. Graden av oskärpa, som för övrigt ser ovanligt verklig ut, går att ställa i efterhand, men du kan inte som i flera av de andra mobilerna i testet i efterhand ändra vilken del av motivet som ska vara i fokus. 

Som helhet tar kamerorna i Iphone XS Max ofta väldigt bra bilder och det är som sagt etablerat att Iphone hör till de bästa kameramobilerna, utan att för den skull bjuda på några riktiga innovationer. Färgåtergivningen är bra och Apple har hållit sig ifrån de AI-effekter som vissa andra tillverkare fallit för och som kan dra upp färgmättnaden till en överdriven nivå när de aktiveras. Apple ligger dock efter när det gäller foto i mörker och som jag nämnt saknar man också den vidvinkellins som många telefoner i testet erbjuder.

Plus: Selfies, färgåtergivning

Minus: Inget manuellt läge, svag i mörker

Honor View 20

När Honor nyligen lanserade Honor View 20 så var det en intressant nykomling av flera anledningar. Dels var den först med selfiekamera i ett hål i skärmen, men den tog även en egen väg när det gäller huvudkameran på baksidan. Istället för att addera kameralinser nöjer sig Honor här med en ensam 48-megapixelssensor och den kompletteras bara med en djupsensor, en så kallad TOF-kamera. Det här gör alltså att vi blir utan framförallt vidvinkellinsen som flera av de övriga telefonerna har, bland annat Honors halvsyskon Huawei P30 och P30 Pro.

För att starta kameran snabbt kan du dubbeltrycka på volym ner direkt från låst skärm. Efter att ha fått en bekräftelse på hur snabbt appen gick att snabbstarta (0,4 sekunder) kan jag ta min bild, men det går även att välja så att bilden tas direkt. Då är det dock svårt att få en bra bildkomposition eftersom allt går så snabbt.

Väl i kameraappen hittar vi bland annat 2 × zoom. Oavsett om du tar en bild utan zoom eller om du tar en bild i två gånger zoom så används 48-megapixelsensorn för att skapa bilder i 12 megapixel. I det 48-megapixelsläge som också finns är däremot inte zoom tillgänglig, vare sig optisk eller digital.

Honors kameraapp har en rad olika lägen, som natt och porträtt, men framförallt finns ett dussin olika lägen samlade under “mer”, vilket gör att man har mycket att välja på utan att det blir oöverskådligt. Under “Mer”-alternativet finns bland annat ett Pro-läge för manuell kontroll och Bokeh-läget för oskärpa där du även i efterhand, när bilden är tagen, kan justera mängden oskärpa och vilken del i bilden som ska vara skarp.

Släktskapet med Huawei-mobilerna syns bland annat på att kameraappen är i stort sett identisk och därmed lite rörig, men Honor lyckas inte imponera bildmässigt i konkurrensen. Bilderna i mörker är de som blir Honor-mobilens främsta styrka.

Plus: Mörkerbilder

Minus: Ingen vidvinkel

Huawei P30

Den här telefonen är särskilt intressant eftersom den har så mycket kameramässigt gemensamt med sin systermodell samtidigt som priset är betydligt lägre. Det gör telefonen till en riktigt prisvärd mobil och då så klart särskilt för dig som är intresserad av att ta bra bilder, för design och kamera är de främsta områdena där Huaweis P-serie skiljer ut sig. 

Idag kan man generellt säga att de flesta mobiler tar bra bilder i dagsljus. Trots det finns det mobiler som kan skilja ut sig tydligt positivt i mängden i de här sammanhangen och P30 är en av dem. Tar du en bild av landskap, stadsmiljö, porträtt eller blommor, vad det nu må vara där ljustillgången är god, så kan du märka skillnader. Bilder i dagsljus blir som sagt bra med de flesta telefoner idag, men när man lägger bilderna bredvid varandra så märker man ändå att vissa är lite skarpare, lite tydligare, har lite mer naturlig färgskala. Allra tydligast är dock P30:s fördelar i mörker och när det gäller zoom, men den placerar sig nästan regelmässigt jämsides eller strax efter sin systermodell. Att Huawei i sin P-serie presterar två av de absolut bästa kameramobilerna på marknaden och det med ganska stor prisskillnad mellan enheterna är exceptionellt. Visst kostar P30 fortfarande en slant, men den slår alltså på många områden konkurrenternas verkliga flaggskepp, som är dyrare telefoner, på fingrarna. På ett sätt är ju det mer överraskande än att se vad den dyrare systermodellen klarar av.

Huawei P30 har mycket som talar för den. Tre kameror på baksidan gör att vi får såväl generös upplösning som vidvinkel och tre gångers optisk zoom samt digital zoom som kompletterar. 

Oskärpeeffekten gör att du dels även i efterhand kan justera mängden oskärpa, dels välja om det är förgrund eller bakgrund som ska vara skarp respektive oskarp och helt enkelt klicka i den del av bilden som du vill ha skarp. Det här fotoläget är heller inte beroende av att du tar ett porträtt av en person utan kan även användas i andra sammanhang.

Plus: Zoom, mörkerbilder, färgåtergivning

Minus: Lite rörig kameraapp

Huawei P30 Pro

Eftersom vi har testat den här och övriga telefoner enskilt tidigare och redan då märkt att Huawei P30 Pro kan ta bilder ingen annan mobilkamera kan ta är det kanske lätt att ge telefonen segern nästan i förskott. Att P30 Pro är extremt bra gör dock inte att testet blir utan överraskningar, för när man radar upp alla åtta telefoner i testet märks att de på vissa punkter kan utmana även P30 Pro och tvärtom att P30 Pro visar nya sidor.

Det råder ingen tvekan om att P30 Pro har många styrkor. De två främsta är möjligheten att ta riktigt bra bilder även i totalt mörker och sedan att ta bilder med zoom, eftersom kameran tack vare sin periskoplins har fem gånger optisk zoom och sedan digital zoom som kompletterar upp till femtio gångers förstoring. Det här gör att du till och med kan ta bra bilder av månen men, kanske mera användbart, att du kan ta betydligt skarpare bilder på saker som är långt bort, men inte fullt så långt bort som månen. Även om flera andra mobiler kan ta bra bilder med tio gångers förstoring genom att använda en kombination av sin ofta två gångers optiska zoom och digital zoom så märks det tydligt att bilderna från P30 Pro alltid är betydligt skarpare på samma avstånd.

Innan vi går in på andra fördelar ska vi peka ut även lite svagheter i kameran på P30 Pro. För faktum är att det också finns sådana. Ett område där telefonen inte presterar i topp är selfies i lite sämre ljus. Det är ju inte alltid som ljusförhållandena är perfekta när du ska ta självporträtt och trots att P30 Pro är så väldigt bra i mörker med sina huvudkameror når den inte upp i samma nivå när det gäller selfies. 

Sedan kan man också nämna att man kategoriskt inte kan säga att mörkerbilder alltid blir bäst med P30 Pro, för det finns skillnader även där, beroende på vilket motiv det gäller och på förhållandena just när du tar bilden. När jag till exempel tar bilder ut över Stockholm en sen kväll är skillnaderna mellan de olika kamerorna i testet förvånansvärt små även om det finns skillnader.

Betydligt tydligare är skillnaderna inomhus i sämre ljus där P30 Pro på ett påtagligt sätt visar vad den kan. Allra tydligast är det ju mörkare det är.

Ser vi till andra sammanhang och motiv imponerar P30 Pro även där och det är tydligt att det är en mobilkamera med många styrkor. Porträttläget med oskarp bakgrundseffekt är riktigt bra och det gäller även andra sammanhang, som mer ordinära bilder där man vid en första anblick ser få skillnader mot konkurrenterna, men om man jämför sida vid sida ofta märker att bilden från P30 Pro är snäppet vassare.

Plus: Extremt bra zoom, färgåtergivning, vidvinkel, mörkerbilder

Minus: Lite rörig kameraapp

Nokia 9 Pureview

Det är inte ofta som en kameramobil är mer efterlängtad än den här telefonen har varit. Till stor del har det med Nokias kameraarv att göra, även om det idag är HMD Global som gör Nokia-mobilerna och arvet bara sträcker sig till namnet Nokia och rättigheterna att använda även Pureview-varumärket som givetvis förknippas med de kameramobiler Nokia gjorde när man låg på topp.

Det är denna gång en okonventionell lösning som vi får titta närmare på. Fem kameror sitter på baksidan av Nokia 9 Pureview och de tar alla bilder i 12 megapixel. Vid varje fototillfälle tar telefonen mellan en och fyra bilder med var och en av kamerorna vilket resulterar i att bilddata på 60 upp till 240 megapixel bearbetas till en bild på 12 megapixel. Till vilken nytta, kanske du undrar. Jo, det här innebär att telefonen ska kunna ta bilder med bra dynamiskt omfång och att man i bilden får djupinformation i 1200 lager vilket ska vara till nytta när man justerar oskärpeeffekter i efterhand. HMD Global har dock haft en motig lansering av Nokia 9 Pureview där buggar och begränsad funktion har satt käppar i hjulen. I det här testet använder vi en Nokia 9 Pureview med uppdaterad mjukvara som enligt HMD Global ska prestera bättre.

All den här specialtekniken gör kameraappen i Nokia 9 extra intressant och framförallt gör den appen väldigt långsam. Att växla mellan olika kameralägen kan ta flera sekunder och när du tar en bild och de många megapixlarna ska bearbetas så kan det ta uppåt 20 sekunder från det att du tar bilden till dess att du faktiskt kan titta på den och redigera den. Det är enklare att konstatera att tekniken i Nokia 9 Pureview är speciell än att den faktiskt gör bilderna bättre, men det återkommer vi till. De fem kamerorna sida vid sida i Nokia 9 Pureview bygger på teknik från kameratillverkaren Light och för bearbetningen av den massiva datamängden tar HMD Global hjälp även av Qualcomm. Trots speciallösningar så tar det här alltså ganska lång tid. Bearbetningen av bilder blockerar inte användandet så du kan lugnt fortsätta att ta bilder och låta bearbetningen ske i bakgrunden. Väntetiden är alltså inget jättestort problem. Jobbigare är själva kameraappen som trots att den har förbättrats i och med uppdateringen av telefonens mjukvara till den senaste ändå har stora brister. Framförallt kan det ta flera sekunder att växla mellan kameralägen, som mellan vanliga fotoläget och bokeh-läget för oskarp bakgrund, eller om du sedan vill växla till Pro-läget med manuella inställningsmöjligheter.

Allt det här skulle kanske ha kunnat vara acceptabelt om Nokia 9 Pureview tog fantastiska bilder och överträffade konkurrenterna, men så är inte fallet alls. I teorin hävdar HMD Global som gör telefonen att de många kamerorna ska ge bilderna ett ovanligt bra dynamiskt omfång, men egentligen är det ju ingen modern mobilkamera idag som är dålig på just det. Nokia 9 försöker alltså lösa ett problem som inte finns. Dessutom gör den det dåligt för i konkurrensen särskiljer sig Nokia 9 Pureview snarare med ovanligt dåligt dynamiskt omfång där ljusa partier lätt blir utfrätta och ansikten lätt får onaturlig färg med skarpa kontraster. Bokeh-funktionen där man med hjälp av bearbetning av bilddata skapar oskarp bakgrund är inte lika dålig, men presterar heller inte så bra så att den på något sätt talar för Nokia i förhållande till konkurrenterna här i testet.

Det är nästan lite lustigt, eller i alla fall lite överraskande, att Nokia 9 Pureview placerar sig bland de bättre när det gäller selfies. På framsidan har den ju bara en ensam kamera medan det är de fem på andra sidan som är telefonen uttalade och självklara huvudnummer. De senare lever dock inte alls upp till förväntningarna och det gäller även Nokia 9 Pureview som helhet.

Plus: Selfiekameran, selfies i mörker

Minus: Kameraappen, foto i mörker, foto i dagsljus

Oneplus 7 Pro

När Oneplus i och med den här generationen av telefoner går över från att ha enbart en telefon i taget till att istället lansera en familj av modeller är det Oneplus 7 Pro som är den mest påkostade modellen och det även kameramässigt. Det innebär en trippelkamera på baksidan där en 48-megapixelssensor kombineras med både optisk zoom och vidvinkel. På framsidan, i skärmen, finns varken sensorpanel eller något hål för kameran. Istället består nästan hela framsidan av skärm och selfiekameran som används för ansiktsigenkänning och självporträtt tittar fram i en pop up-lösning från telefonens överkant de gånger den behövs och försvinner in i telefonen lika snabbt när den inte används.

Kameraappen i Oneplus 7 Pro är föredömligt uppbyggd med möjligheter att ha direkttillgång till de fotolägen du använder mest samtidigt som du kan välja bort de du inte använder så ofta. Dem når du då istället genom att svepa uppåt på skärmen. Då får du upp en meny med dels allmänna inställningar för kameraappen, dels möjlighet att välja bland de kameralägen du inte använder dagligdags. Vi hittar till exempel ett Pro-läge där du kan ställa fokus, exponering och annat manuellt samt fotografera i raw-format men här finns även porträttläge med oskarp bakgrund och ett särskilt nattläge som dock är lite begränsat och främst är anpassat för stadsvyer där motivet är långt bort. Det bygger till stor del på lång slutartid, så rörliga motiv blir snabbt suddiga. Det kan vara effektfullt ibland, men är inte alltid önskvärt.

Som telefon är det nästan mest skärmen som gör att Oneplus 7 Pro utmärker sig, eftersom pop up-kameran gör att du får skärm över hela framsidan. Det handlar dessutom om en ovanligt påkostad skärm. Den pop up-kamera som gör att skärmen får så mycket utrymme är dessutom bra på att ta bilder. Framförallt utmärker den sig i lite sämre belysning och du får fram både ljuset och de detaljer som gör en bra bild. Annars är som sagt kameraappen lätt att använda och ger många möjligheter utan att för den skull bli oöverskådlig. Den känns väldigt genomtänkt på ett sätt som tyvärr är relativt ovanligt. 

Plus: Selfies, kameraappen

Minus: Begränsat nattläge

Samsung Galaxy S10 Plus

Med årets lansering av flaggskepp tog Samsung en ny väg och introducerade bland annat en mellanprismodell som var den första mobilen med fyra kameror. Tidigare har ny teknik alltid kommit först till flaggskeppen för att först senare ärvas ner till billigare modeller, men nu gjorde man alltså tvärtom. Hur som helst har Samsung Galaxy S10 Plus tre kameror på baksidan, tar bilder i 12 megapixel i grundläget och kompletterar med två gångers optisk zoom och vidvinkel på det. 

Kameraappen hos Samsung är lätt att använda och svarar snabbt. Bland funktionerna hittar vi bland annat panorama, ett proffs-läge, super-slow motion och livefokus. Det senare är Samsungs funktion för effekterna med oskarp bakgrund medan motivet fortfarande är skarpt. Framförallt kan man som användare välja vilka fotolägen som ska finnas direkt i grundläget och dessutom välja ordning så att de passar precis dina önskemål. Det gör gränssnittet lättare och snabbare att använda.

Du kan snabbt komma till kameran genom att dubbelklicka snabbt på av/på-knappen och på framsidan av telefonen märker man tydligt att selfiekamerorna som är två till antalet sitter placerade som en kamera-ö i skärmen. Uppe till höger är de placerade med skärmyta runt om.

När vi tittar på de bilder som vi får ur Samsung Galaxy S10 Plus presterar telefonen relativt jämnt och den har egentligen inga tydliga svagheter. Även om S10 Plus inte innebär några revolutionerande nyheter jämfört med den tidigare modellen så har Samsung länge presterat bra i mörker. S10 Plus är inget undantag från den regeln.

De främsta styrkorna är att telefonen när det gäller kamerorna håller sig på en jämn och hög nivå utan egentligen vare sig stora toppar eller dalar.     

Plus: Kameraappen, mörkerbilder

Minus: Få verkliga innovationer

Xiaomi Mi 9

Om vi börjar med att titta på själva kameraappen i Mi 9 så skiljer den sig en del från resten. Xiaomi har generellt i telefonen ett relativt eget gränssnitt som både är snyggt och känns genomtänkt och välgjort. Detsamma gäller inte kameraappen. Den har precis som många andra olika fotolägen i botten som du sveper mellan för att växla men det blir ändå rörigt. Dels finns det många olika att välja på, dels kan du inte välja bort de du sällan använder från karusellen. Dessutom blir appen lätt rörig och oöverskådlig, för i toppen finns en meny där du kan se fler motivlägen än de i karusellen. Det förvirrande här är att de extra lägena som visas där är olika beroende på om du är i till exempel foto, porträtt eller pro-läge. För att inte tala om panorama eller natt-läget när de extra motivlägena inte alls är tillgängliga.

Med det sagt blir många bilder från Mi 9 ändå bra och uppsättningen av kameror ska fylla de flesta behov. En huvudsensor på 48 megapixel kompletteras med både optisk zoom och vidvinkel, så det finns inte mycket man saknar på pappret. Selfiekameran i Mi 9 sitter i en liten droppformad sensorpanel i överkant av skärmen.

Det som framförallt utmärker Xiaomi är att de levererar i stort sett detsamma som sina mer etablerade konkurrenter gör, men de levererar sina produkter till ungefär halva priset jämfört med till exempel Samsungs numera högt prissatta flaggskepsmodeller.

När vi tittar på bilderna som Xiaomi Mi 9 ger oss har den inga tydliga svagheter. I dagsljus presterar de flesta telefoner idag bra och Mi 9 är inget undantag. Man skulle inte klaga på bilderna när man ser dem, men lägger man dem sida vid sida med fotona från de verkligt dyra flaggskeppen ser man skillnad. Samtidigt finns det ju flera telefoner i det här testet som presterar sämre. Mi 9 behöver inte skämmas, men samtidigt lyckas den alltså aldrig riktigt överträffa konkurrenterna på något område.

Plus: Prisvärd, jämn kvalitet

Minus: Onödigt rörig kameraapp

Betygskategorier och exempelbilder

Dagsljus

När vi bedömer bilder tagna i dagsljus handlar det så klart om betydligt mer än vad rubriken antyder. Det inkluderar bland annat färgåtergivning, porträtt, dynamiskt omfång och en hel del annat. Man brukar säga att bilder i bra ljus klarar alla mobiler idag, men när vi jämför sida vid sida är det ändå klasskillnad. 

Vinnare: Huawei P30 Pro

I mörker

Här är förmodligen vinnaren inte en överraskning för särskilt många. Föregångaren var väldigt bra i just mörker och P30 Pro tar det hela ett steg längre. Framförallt inomhus och i närmast komplett mörker ger bilderna från Huawei P30 Pro intrycket av att en lampa har tänts i rummet. Det är nästan magiskt. I andra sammanhang skiljer det inte lika mycket till konkurrenterna, men P30 Pro imponerar ofta.

Vinnare: Huawei P30 Pro

Zoom och vidvinkel

Det som flera kameror på baksidan av våra telefoner bidrar med är för det mesta vidvinkel och optisk zoom. Båda de funktionerna har blivit mera regel än undantag idag även om till exempel Nokia 9 Pureview är ett undantag som bekräftar regeln. Det är så klart P30 Pro som med sin extrema zoom tar hem segern i denna betygskategori och möjligheterna att ta bra bilder på månen och att i vissa fall kunna använda telefonen som kikare talar sitt tydliga språk. 

Vinnare: Huawei P30 Pro

Selfie

Tillverkarna satsar så klart mest på kamerorna som sitter på baksidan, men för en del är nog selfiekameran viktigast. Här märks ganska stora skillnader mellan de olika tillverkarna och då särskilt när ljusförhållandena är lite sämre. Här imponerar nya Oneplus 7 Pro. För att råda bot på dålig belysning kan alla enheter använda skärmljuset som fotolampa och alla telefoner har dessutom porträttläge som gör att du kan få snygg oskärpa.

Vinnare: Oneplus 7 Pro

Gränssnitt och funktioner

När det gäller kameraapparnas gränssnitt och alla de funktioner som ska samlas där presterar tillverkarna ganska olika. De flesta kameraapparna har sett ungefär likadana ut i år efter år och under den tiden fyllts med allt fler funktioner. Det gör en del av dem ganska röriga och svåröverskådliga vid det här laget. Oneplus är ett undantag och liksom flera andra tillverkare låter de dig själv välja de funktioner du använder mest så att de alltid är nära till hands. Nokia 9 Pureview är motsatsen, en riktigt rörig app som dessutom är ohyggligt seg.

Vinnare: Oneplus 7 Pro 

Vinnare: Huawei P30 Pro

Oj vad tydligt det är att Huawei och P30 Pro leder kamerarejset idag, och att samma tillverkares billigare modell P30 tar andra platsen förstärker bara den bilden. Med sin extrema zoom låter P30 Pro dig inte bara ta bilder på till exempel månen, utan även få zoomade bilder som andra mobiler kan ta, men i Huaweis tappning betydligt skarpare. I mörker kan P30 Pro vara magiskt bra och jämför man med konkurrenterna blir det på punkt efter punkt tydligt att Huawei P30 Pro är det självklara valet för dig som vill ta de bästa bilderna.