En i växande P40-familjen

Test: Huawei P40 – Flaggskepp som räcker långt

Med P40 bekräftar Huawei att du inte behöver köpa den dyraste modellen för att få nästan allt.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
6/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
76%

Kvalitetskänslan

Kamerorna

Prestanda

Saknar Googletjänster

Begränsad vattentålighet

De senaste åren har det blivit tydligt att du dels inte behöver köpa ny mobil varje år och dels att du inte behöver välja en flaggskeppsmobil, någon av de allra dyraste, för att få en riktigt bra telefon som fungerar tillfredsställande i flera år. 

Fortfarande ett flaggskepp

Än mer attraktivt blir det förstås om vi har en telefon som är billigare än de som kostar mest, men trots det är ett flaggskepp och bara gör kompromisser på marginalen. Just en sådan telefon är Huawei P40 som vi testar här. Huaweis största styrka har länge varit mobilkameror. Den som prioriterar just bilder lägger därför lätt uppmärksamheten på Pro-modellerna i P40-serien, men då glömmer man kanske att P40 med sina kameror och mjukvara har potential att bräcka även många av konkurrenternas toppmodeller.

Givetvis så har telefonerna i P40-serien från Huawei en hel del gemensamt med varandra och när det gäller just P40 Pro så har den allt du kan förvänta dig av en toppmodell idag, inklusive samma snabba processor som i de dyrare Pro-modellerna och därmed även 5G-stöd, och att den tar utmärkta bilder. Det är till och med så att P40 kan vara ett bättre val än de dyrare modellerna eftersom den har ett smidigare format, är lite lättare och den har platt istället för kurvad skärm. Det kan alltså vara ett val baserat på vad du föredrar och handlar inte nödvändigtvis om objektivt bättre och sämre. 

Utan Google

Vad P40 också har gemensamt med sina systermodeller, och som man måste ta hänsyn till innan ett eventuellt köp, är även att den saknar Googles appar och Googles appbutik Google Play. Vi har behandlar det faktumet i en lång rad artiklar och det innebär i korthet att en del appar är utom räckhåll, att några kan installeras via Huaweis appbutik App Gallery som växer kontinuerligt från en låg nivå och att du kan hitta en hel del appar vi alternativa vägar som Huaweis Phone Clone och sökverktyget Petal Search som hittar apparnas installationsfiler från andra källor. Summa summarum klarar man sig överraskande bra utan de saknade apparna. Gmail läser du till exempel i Huaweis egen mailapp. Netflix, Spotify, Bank ID, Swish och annat funkar och annat kan du ofta använda genom telefonens webbläsare istället, om det skulle knipa. Ändå är givetvis Google-bristen en påtaglig nackdel. Du kan till exempel inte spela musik till en Google-högtalare eller skicka Netflixfilmen till din teve med Chromecast.

Kamerorna mest intressanta

För att nu gå in på det mest intressanta, kamerorna, så visar de fortsatt att Huawei innehar toppositionen. Framförallt är P40 liksom sina dyrare systermodeller ledande på bilder i mörker och P40 har dessutom få svagheter. Det är helt enkelt en ovanligt jämn kvalitet på bilderna, oavsett vilken situation vi ställer kameran inför. 

I kameraappen i P40 kan vi som mest zooma upp till 30 gångers förstoring och bilderna i alla fall upp till 20 gångers förstoring håller god kvalitet, så även om det inte är lika mycket zoom som i Pro-modellerna så räcker den långt och ger bättre resultat än många av konkurrenternas bästa kameramobiler.

Vackert och robust

Till det yttre är Huawei P40 en telefon som lämnar ytterst lite till slumpen. Design och materialval är precis det vi förväntar oss av ett flaggskepp idag, om inte mer, och det finns inget att klaga på när det gäller omsorgen om detaljer, för telefonen är både snygg och känns robust. Mitt testexemplar är i den grå färg som heter Silver Frost och i den baksidan spelar ljuset på ett särskilt effektfullt sätt och ger en illusion av djup. I själva skärmen har vi sedan en optisk fingeravtryckssensor som släpper in dig i särskilt säkerhetskritiska appar, Mobilt Bank ID, till exempel men det finns även ansiktsigenkänning som räcker bra när du bara vill låsa upp telefonen. Just ansiktsigenkänningen fungerar bra och är snabb i dagsljus så väl som i mörker tack vare att det finns en ir-kamera gömd i hålet i skärmen där även selfiekameran finns. Det gör å sin sida att skärmhålet blir lite större, men jag tycker inte att det stör nämnvärt. 

Fortfarande Android

Om nu Google-frånvaron är ny och ovan, så är operativsystemet i sig Android precis som tidigare, så det innebär att du känner igen dig om du använt en annan Android tidigare. De har välbekanta inställningsmenyer, här finns Huawei Cloud för säker molnlagring av bilder precis som tidigare, klocka, alarm, filhanterare och så vidare. Du har även mörkt läge i Android, strömsparläge, notifieringsfältet med genvägar till alla inställningar.

Huawei gör en del justeringar i gränssnittet och har du använt någon annan tillverkares telefoner märker du skillnad. Här kan vi till exempel dra med fingret från sidan in mot mitten av skärmen för att få fram en meny med ikoner som alltid är snabbt tillgängliga. Här startar du funktionen för att dela skärmen mellan två appar, i de fall apparna i fråga stödjer det. Utöver delad skärm kan du även lägga extra fönster som flyter över de övriga, men just det är kanske sällan användbart här eftersom skärmen är i minsta laget för tre appar samtidigt.

Bäst i klassen – med kompromisser

Sett sedan till helheten, när vi väger pris mot vad vi får i P40 så räcker funktionerna långt. Google-bristen är definitivt något som skapar problem, och P40 är därför inte en telefon för alla. Om du är beredd att finna dig i det så kan vi berätta att det inte går att hitta en bättre mobilkamera i den här prisklassen. 

Batteritest

Batteriets videotid: 10 tim 45 min

Frågor och svar

Men vad är det jag går miste om jämfört med P40 Pro?
Du får inte lika extrem zoom i P40 som i P40 Pro, du får sämre fuktskydd, mindre skärm och blir dessutom utan stöd för högre uppdateringsfrekvens på skärmen, får långsammare snabbladdning och inget stöd för trådlös laddning.

Finns det några fördelar med att ha flera Huawei-prylar?
Ja, om du har en dator eller surfplatta från Huawei finns funktioner för att dela stora filer mellan enheterna eller att till exempel få mobilens skärmbild visad i dator eller platta. Huawei jobbar hårt på att utöka sitt ekosystem av produkter.

Vågar jag chansa på en Huawei-mobil idag?
Man kan ana att Huawei prissatt sina Google-lösa telefoner just med det i bakhuvudet. Känner du att du kan leva med bristerna får du en ovanligt bra telefon sett till prislappen.

Ett alternativ:

Samsungs motsvarighet
Mobilerna snäppet under de dyraste är onekligen bra val och Samsungs motsvarighet till P40 är Samsung Galaxy S20 eller S20 Plus. Även S10-serien kan dock vara bra val, för skillnaderna är inte stora inom annat än priset. I alla Samsung-telefoner får du givetvis Google-appar och Play Store, vilket är en stor fördel i sammanhanget.

Testbild

I inzoomning som här, upp till ungefär 20x ger Huawei P40 fortfarande bilder som är tillräckligt skarpa och klart användbara, något som räcker för de flesta sammanhang.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
6/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
76%

Fakta

Allmänt

Modell P40

Tillverkare Huawei

Lanseringsdatum 2020-03-26

Mått 149 x 71 x 8,5 mm

Vikt 175 g, 88 %

Material baksida Glas

Pris 8500 kr

System Android

Systemversion 10

Chipset Kirin 990

Tillverkningprocess 7 nm, 139 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1700 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 21 (1732 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

Dubbla simkortsplatser Ja

5G Ja

Skärm

Mått 6,1 tum, 92 %

Upplösning 2340 x 1080 pixel

Pixeldensitet 422 ppi, 99 %

Typ Super AMOLED

Minne

RAM-minne 8 GB, 83 %

Lagringsminne 128 GB

Minneskortplats Ja

Kamera

Upplösning 50 Megapixel, 16 Megapixel, 8 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk bildstabilisering Ja

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Upplösning på frontkameran 32 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Nej

Bluetooth 5.0

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Batteri

Kapacitet 3800 mAh, 76 %

Uppmätt videotid 10 tim, 45 min

Trådlös laddning Nej

Medföljande snabbladdare Ja

Effekt på medföljande laddaren 22,5 W, 32 %

Övrigt

Tålig Vattentålig

FM-radio Nej

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Stereohögtalare Nej

IP-klass IP53

Benchmark-tester

Antutu 8 454851

Geekbench 5: CPU Single-core 754

Geekbench 5: CPU Multi-core 2945

Geekbench 5: Compute 4062

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 14 FPS, 27 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 60 FPS, 68 %

3DMark Slingshot Extreme OpenGL 5678

3DMark Slingshot Extreme Vulkan/ 5469

Google Octane 20817, 50 %

Jetstream 2 55,566, 45 %

Kvalitetskänslan

Kamerorna

Prestanda

Saknar Googletjänster

Begränsad vattentålighet