Första intrycket: Huawei Mate 30 Pro – kommer släppas i Europa
Huawei fortsätter att överträffa konkurrenterna och lyckas faktiskt presentera en rad olika nyheter som är förbättringar jämfört med såväl systermodellen P30 som föregångaren Mate 20 som släpptes för ett år sedan.
Huawei bekräftar att Mate 30 Pro och Mate 30 faktiskt kommer att släppas i Europa, men man kan i dagsläget inte säga något datum för när det ska ske. Telefonerna kommer hur som helst när de släpps till försäljning att ha Android, men framtiden får utvisa om det kan bli med Google Play och Google-appar eller utan.
Låt oss med det sagt börja med det mest spännande om själva telefonen direkt. Mate-serien fokuserar traditionellt på den vassaste prestandan och mycket riktigt erbjuder den 20-30 procent bättre prestanda och samtidigt hushåller den bättre med batterikapaciteten. Det gör dock inte att kameran blivit utan intressanta uppdateringar.
Annons
I Mate 30 och Mate 30 Pro får vi fyra kameror och två av sensorerna är på hela 40 megapixel. Man har alltså tagit kameran i P30 Pro och vidareutvecklat den. Nu finns 40 megapixel även i ett vidvinkelläge. På plats i München testar jag kameran i både mörker och i dagsljus och i likhet med P30 så kan kamerorna i Mate 30 ta bilder och nu även riktigt bra film i mer eller mindre komplett mörker. Den kan alltså se mer än vad jag med mina ögon kan uppfatta i mörkret.
Just när man testar en ny telefon en kort stund efter lansering så här så är det svårt att dra några verkliga slutsatser om just hur bra kamerorna är i praktiken, man jag tycker efter att ha testat på plats att det är tydligt framförallt att videofunktionerna är klart förbättrade, vilket det Huawei kallar SuperSensing Cine Camera bidrar till. Tydliga exempel på det här är timelapse i 4K, slow motion med hela 7680 bilder per sekund och bokeh-effekt med oskarp bakgrund även i video.
Kamerorna i Mate 30 och Mate 30 Pro sitter placerade i en cirkel på baksidan av telefonen och runt den kameramodulen sitter en reflekterande ring som sägs ha inspirerats i sitt utseende från traditionella systemkameror. Det känns som en fräsch uppgradering av formgivningen och rent ergonomiskt är telefonen också bekväm och bra att hålla i.
Sluttande skärm hela vägen ut i kanten
Skärmen i Mate 30 Pro sluttar runt både höger och vänster kant av telefonen så att det helt enkelt blir noll millimeters avstånd mellan skärmkanten och telefonens yttre kant. Det här är bra för att visa film, men kanske inte helt optimalt rent praktiskt tänker jag innan jag provar det i praktiken. Vinkeln på skärmkanten är 88 grader så skärmen går nästan runt till halva telefonens sida. Jag tycker färgåtergivningen är bra där, även så längt ut på skärmen och framförallt ger det något extra till designen. Jag märker heller inte under den tid jag använder telefonen att jag någon gång orsakar ofrivilliga tryckningar genom att bara använda telefonen.
Nya sätt att interagera
Skärmkanten används faktiskt för en extra funktion också. Istället för fysiska volymknappar som ju inte får plats här ska du dubbeltrycka på skärmkanten för att få upp ett volymreglage. När det är på plats sveper du med fingret över kanten för att öka eller minska volymen. Då kommer feedback även i form av vibrationer i takt med att du höjer eller sänker.
Det finns även andra lite spännande sätt där telefonen anpassar sig. Ett sådant är en funktion som känner av var dina ögon befinner sig i förhållande till skärmen. Om du siter upp och ser på film eller läser från skärmen och sedan lägger dig mer och vrider telefonen kommer skärmbilden att snurra rätt. Principen fungerar även om någon obehörig skulle kika på din telefon över din axel. När telefonen känner igen flera par ögon döljer den innehållet som visas.
Gester ska fungera
Faktum är att du även kan styra telefonen med gester. Jag lyckas göra gesten för att ta skärmdump och det fungerar, men man ska även kunna bläddra på webbsidor och i menyer genom att vifta framför selfiekameran. Det lyckas dock varken jag eller demopersonalen på plats få att fungera. Ett glatt tjut från en journalist i närheten hördes dock när han en kort stund lyckades få det att fungera.
I sensorpanelen på Mate 20 Pro har Huawei klämt in ovanligt mycket sensorer och viktigast är en 3D-djupsensor som utöver säker ansiktsigenkänning även bidrar med bättre oskärpefffekt i bakgrunden på dina selfies.
Den har Android, men inga Google-appar
Givetvis ska jag även gå in på hur mjukvaran ser ut. Mate 30 och Mate 30 Pro levereras med Android 10 och Huaweis gränssnitt EMUI 10 över det. Det ser ut som vi är vana vid, men som ett resultat av den amerikanska blockaden mot Huawei så får man inte använda Googles appar, så allt från Google Play-butiken till Google Maps, Youtube, Google Foto och så vidare saknas. Istället har du Huaweis egen appbutik. Det här är givetvis orsaken till att Huawei väljer att inte gå ut med något datum för försäljningsstart i dagsläget. Jag har fått bekräftat att telefonerna kommer att släppas i Europa, men det finns ännu inte något datum för när det kan ske. Det är synd, för Mate 30 och Mate 30 Pro har egentligen det mesta man kan begära, utom en sak då: Googles appar och appbutik.
Priserna endast i euro än så länge
De priser i euro som Huawei meddelat är för Mate 30 799 euro med 8 GB arbetsminne och 128 GB lagringsutrymme. Huawei Mate 30 Pro med 8 GB minne och 256 GB lagring ska kosta 1099 euro och sen kostar Porsche Design-varianten av Mate 30 2095 euro, men den har 12 GB minne och 512 GB lagring. Det finns alltså än så länge inget bestämt om när telefonerna kan börja säljas i Europa, men Huawei intygar att de kommer hit.
Fakta
Allmänt
Modell Mate 30 Pro
Tillverkare Huawei
Lanseringsdatum 2019-09-19
Mått 158,1 x 73,1 x 8,8 mm
Vikt 198 g, 99 %
Material baksida Glas
Pris ca 10 000 kr
System Android
Systemversion 10
Chipset Kirin 990
Tillverkningprocess 7 nm, 148 %
Nät
GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz
3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz
4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)