Våra första intryck av Iphone 12, Iphone 12 Pro och Magsafe
Den nya generationen, Iphone 12, har nu kommit ut i butik och vi sammanfattar våra första dagar med de nya telefonerna och med Magsafe, Apples nya trådlösa anslutning med magneter.
Intresset för nya Iphone 12 och Iphone 12 Pro har varit stort och nu har de till slut, något senare än tidigare års telefoner, släppts till försäljning. Vi har börjat testa både Iphone 12 och Iphone 12 Pro så att vi nu efter ungefär två dagars testande kan börja sammanfatta våra första intryck.
Apple Iphone 12
Vi börjar med Iphone 12 och ser man till tidigare Iphone-modeller så är tolvan en tydlig förbättring, främst när det gäller skärmen. Här finns nämligen samma oled-skärm som i den dyrare Pro-modellen och det är ett lyft. Det gör det tydligt att Iphone 12 är en flaggskeppsmobil precis som de dyrare modellerna.
I Iphone 12 finns stöd för 5G, vi har det nya systemchippet A14 Bionic som ökar prestandan för att nämna något. Båda de här sakerna är märkbara, medan nyheten med det tåligare glaset som nya Iphone 12-serien har inte märks vid ett första intryck men givetvis känns tryggt att ha om olyckan skulle vara framme och du tappar din telefon i marken.
Annons
Mycket av nyheterna i Iphone 12-serien som helhet kommer alltså Iphone 12 tillgodo, men på kamerasidan får vi nöja oss med huvudkamera och vidvinkel och blir med andra ord utan framförallt den telelins som vi hittar i Pro-modellen. I Iphone 12 finns det dock möjlighet att spela in video i HDR och särskilt intressant och användbart är att de filmerna när du delar dem med andra anpassas så att de säkert går att spela upp i den enhet som mottagaren använder. Samtidigt som Apple släppte Iphone 12 och 12 Pro skickade de ut Ios 14.1 som ger stöd till IPhone 8 och senare så de kan spela HDR-video, vilket alltså är film där du märker ett högre dynamiskt omfång särskilt märkbart i motiv med hög kontrast. Skickar du via till exempel Airdrop och mottagaren kan spela upp HDR så skickas HDR-video men om du skickar filmen i till exempel ett e-postmeddelande och det därför inte är känt vilket format som kan spelas upp så skickas det i format som alla kan spela upp, en konvertering som sker direkt och automatiskt i samma ögonblick som du skickar.
När jag första gången håller Iphone 12 i handen reagerar jag på att den känns lätt och trots att det inte är någon jättestor skillnad mot Iphone 12 Pro så är den märkbar. Iphone 12 med sin aluminiumram väger 162 gram medan Iphone 12 Pro med sin ram i stål väger 187 gram.
Iphone 12 Pro
Ja, Iphone 12 Pro är alltså lite tyngre, men till det yttre är annars de två telefonerna väldigt lika. Formatet och skärmen är alltså detsamma vilket gör att både telefonerna passar i samma skyddande skal.
De största skillnaderna mellan de båda telefonerna, till fördel för Iphone 12 Pro då, märker vi när vi tar porträttbilder i mörker. Då används den Lidar-sensor som Iphone 12 Pro nu är utrustad med. Den fungerar som en mer exakt avståndsmätare och används även för att förbättra upplevelsen av AR, eller förstärkt verklighet, då du i appar kan placera virtuella objekt som ser ut att befinna sig i den verkliga världen. Jag provar till exempel att placera ut olika kända konstverk i rummet där jag befinner mig, så att jag kan gå runt och studera dem på håll och närmare, men har lite svårt att se poängen. Porträtt i mörker är en tydligare fördel som Lidar bidrar till.
Sen ger så klart även Iphone 12 Pro den telelins som saknas i Iphone 12 och gör att vi även får 2 gångers optisk zoom. Utöver de nyheter på kamerasidan som vi redan nämnt, främst porträttläget i mörker då, så handlar det dock inte om några iögonfallande skillnaden när vi jämför bilder från Iphone 11 Pro med de från Iphone 12 Pro. Precis som tidigare år så märks skillnader tydligt först när du byter upp dig från en flera år äldre Iphone och därmed alltså hoppar över flera generationer.
Magsafe
Iphone 12 och IPhone 12 Pro delar båda den nya formgivningen där Iphone fått en kantigare design med raka sidor istället för de tidigare mer rundade, men telefonerna delar även stödet för Magsafe, Apples nya anslutning för trådlös laddning och för tillbehör. I kartongerna till dessa båda telefoner ligger bara själva telefonerna och en laddkabel från usb-c till Apples Lightning-kontakt.
Apples nya Magsafe-kontakt består av en ganska stor, rund platta, drygt 5 centimeter i diameter som fastnar automatiskt mot magneterna som både Iphone 12 och Iphone 12 Pro har på baksidan, under skalet. Tanken är att du ska vara säker på att trådlös laddning blir som mest effektiv eftersom laddspolen hela tiden är korrekt placerad för bästa laddning.
Mina första intryck är att kontakten visserligen förenklar när du ska lägga telefonen på laddning, men även att det innebär ett extra moment. När du vill ta upp telefonen efter slutförd laddning så följer ju även Magsafe-kontakten med och du behöver därför ta i med båda händerna för att dra loss den. Fördelen, det jag uppskattar med trådlös laddning, är främst att man slipper krångla med sladd, men samtidigt är ju nackdelen att det laddar betydligt långsammare än med sladd. Med Magsafe i sin nuvarande form löser Apple därmed ett problem samtidigt som man tillför ett annat, visserligen överkomligt moment, men i praktiken märker jag ändå att jag oftare väljer sladdbunden laddning för att dess fördelar överväger.