Första intrycket

Samsung Galaxy Fold: Våra första timmar med vikbara mobilen

En liten skärm på utsidan och en mer eller mindre gigantisk på insidan. Vi har spenderat några timmar med Galaxy Fold.

Publicerad Senast uppdaterad

Jag ska säga direkt att jag gillar Galaxy Fold mer än jag hade trott efter att tidigare bara ha sett den på bild och spanat in den i en glasmonter. Huvudnumret är så klart den skärm som sitter på insidan. Jag börjar direkt detaljgranska den och hittar lite vågor i mitten, i vecket, trots att Samsung just under presentationen bedyrat hur viktigt det är att skärmytan är absolut platt. När jag använder telefonen och tittar på bilder, surfar eller skriver meddelanden är vecket i mitten inget som märks, men visst, det syns om man tittar nära. Jag ser det inte som ett stort problem.

Tjock, inte för tjock

Telefonen är ungefär dubbelt så tjock som till exempel systermodellen S10, men tack vara att den är så smal på bredden går den ändå enkelt ner i min jeansficka. I ihopvikt läge då så klart. När du fäller upp telefonen klickar den till i slutet av vikrörelsen för att signalera att den är i plant läge. Kvaliteten överlag känns hög. 

Liten ytterskärm

Den lilla skärmen på utsidan lämnar inte mycket utrymme att uppleva innehåll, så det känns inte som man kommer använda den särskilt flitigt. En större skärm som gick ut i kanterna hade varit betydligt bättre, men nu säger Samsung att en sådan inte hade fått plats om man fortfarande skulle ha plats för batteri och dessutom vill ha enhetens vikt i balans. Nu ligger två olika batterier i var och en av halvorna i telefonen för att den inte ska vara tyngre på någon av sidorna.

Särskilt intressant skärm

Innehållet som du visar på den stora skärmen har en direkt koppling till den mindre på utsidan, men bara om du vill det. Appkontinuitet finns i den bemärkelse att den app du öppnar på den yttre skärmen är aktiv även när du öppnar och tittar på stora skärmen. Vice versa gäller också så att du kan fortsätta det du gör på den stora skärmen på den lilla när du stänger telefonen. Ska du till exempel navigera i Google Maps till fots kanske du letar upp destinationen på den stora skärmen och slänger ett öga bara på den mindre skärmen när du är på språng. Kopplingen mellan stor och liten skärm och hur använandet kan fortsätta oavbrutet känns mer genomtänkt här än när jag testade konkurrenten Huawei Mate X en kort stund tidigare i år.

Den stora skärmen kan mer

Utöver att helt enkelt visa appar, bilder, filmer större så kan du dela upp skärmen i tre delar med en app i varje. Då hamnar en app stort och de två andra mindre i en egen kolumn. Det här passar mindre bra för film, eftersom formatet inte är anpassat för det, men bra för till exempel webbläsare, e-post och fotogalleri. Det går också bra att utbyta information mellan apparna så du till exempel kan dra en bild till ett dokument för att infoga den där.

Egen meny

Ett svep från högersidan av skärmen ger dig en meny med appar och härifrån kan du klicka eller dra ikoner för att öppna flera appar. Överlag fungerar multitasking, att köra flera appar samtidigt bra i Samsung Galaxy Fold.

Anpassade appar

Det närapå kvadratiska formatet på den stora, uppvikta skärmen är något som skiljer den från många telefoner idag, vilket gör att alla appar inte är helt anpassade. De appar som är installerade i den telefon jag testar är anpassade. Det gäller till exempel Chrome, Facebook, Instagram och spelet Asphalt. Frågan slår mig: när vill man ha ett sånt här skärmformat? Ett närmast kvadratiskt skärmformat är inte optimalt för film till exempel, och när jag scrollar på en webbsida ser jag även att jag egentligen inte alltid ser mer i taget innan jag behöver scrolla jämfört med en Samsung Galaxy S10, men det beror ju på hur webbsidan i fråga är formaterad. Skärmytan är ju i alla fall större i Fold. När jag ser på film får jag svarta kanter i över- och nederkant, även om så klart vissa appar låter mig zooma in och fylla hela skärmen, men då istället klippa bort innehåll i kanterna.

Appar som inte anpassats

De appar som från början är gjorda med tanke på ett normalt, långsmalt, skärmformat fungerar visserligen på Galaxy Fold, men det kan hända att innehållet inte kommer med i bild. Det gäller till exempel Instagrams Story-funktion som, trots att det här handlar om en anpassad app för Fold, klipper av mycket av bilder i både över och underkant. Någon enkel lösning finns det ju inte för appar som så tydligt är utformade för ett stående, långsmalt format och det samma gäller till exempel Snapchat när jag laddar ner och testar den appen.

Så på vilket område övertygar Galaxy Fold?

Formatet på Fold känns som det är mest anpassat för produktivitet. Ett kvadratiskt format gör att du kan ha skärmtangentbordet upp och trots det fortfarande ha gott om skärmyta till annat. Jag kan inte låta bli att tänka på en kommande Fold som även får låna Note-seriens penna. Det skulle vara en användbar kombination. Man kan fråga sig varför en vikbar telefon ska vikas upp på det här sättet, som en bok. En tydlig fördel är att det skyddar den stora inre skärmen och en annan är att det känns naturligt. Det senare är å andra sidan något man lätt kan lära om, men just möjligheten att öppna en app i liten skärm och snabbt fortsätta på den större fungerar bäst när man viker telefonen på det här viset.

Det vanliga och mer än så

I praktiken är det inte mycket man ger upp för att få en vikbar telefon, utöver ett stort antal tusenlappar då. Galaxy Fold har det mesta som vanliga S10 har, inklusive trådlös laddning, Samsungs gränssnitt One UI, ansiktsigenkänning och Samsung Pay. Tyvärr är enheten inte vattentålig, det var för svårt att kombinera det med det här vikbara formatet, men annars finns alltså det mesta. När det gäller gränssnitt i den uppvikta stora skärmen ser det mesta ut precis som i S10 och Samsungs andra mobiler. Jag kan tänka mig att vi framöver kommer få se anpassningar av gränssnittet för att anpassa det till det användande som Fold-formatet premierar. Ansiktsigenkänningen, liksom fingeravtrycket, fungerar både i hopvikt och uppvikt läge. Jag frågar mig först vilken kamera som används för ansiktsigenkänningen, men kommer fram till att den är aktiv både om du låser upp från stängt läge eller om du väntar tills du vikt upp den stora skärmen. Fingeravtrycksläsaren sitter inte i skärmen utan i kanten av enheten.

Saknar ett mittemellanläge

Som en blandning av surfplatta och telefon funderar jag på i vilka lägen man använder en surfplatta och i vilka lägen man använder en telefon. För jag antar att Samsung Galaxy Fold ska fylla båda behoven. Det är lite svårt att se att man skulle gå på stan och använda Fold på språng och samtidigt är den lilla, yttre skärmen lite för liten för att verkligen ge det som till exempel en telefon som S10 eller för den delen andra flaggskeppsmobiler ger idag. Jag saknar alltså lite ett mittemellanläge som hade uppfyllts om den lilla skärmen täckte hela framsidan.

Genomtänkt med förbättringspotential

När jag nu testat Galaxy Fold i ungefär två timmar märks det att Samsung tänkt igenom användningsområdena. Detaljer som ansiktsigenkänning, inställningar, skärm och kamera som kräver nytänkande när det hamnar i det här formatet fungerar som det borde.

Med det sagt är jag övertygad om att formatet i sig kommer att öppna nya användningsområden och att de vi ser redan idag kommer att utvecklas och behöver utvecklas. Den lilla skärmen skulle kunna bli lite större och en penna skulle göra den större skärmen ännu mer användbar. De två sakerna står högst upp på min önskelista när det gäller Samsung Galxy Fold.