Samsung började sin presentation av Galaxy Note 9 med att tacka alla Note-fans, och skämta lite med att media inte förstod sig på den första Note när den lanserades. Undertecknad erkänner sig skyldig, men att större skärm och penna gick hem, och att Note-användarna är oerhört fästa vid sin mobil råder det i dag inget tvivel om.
Samsung sade sig ha frågat tussentals Note-användare vad de önskade i nästa version, och svaret blev mer av allt. Det är också ungefär vad Note 9 levererar, vilket kanske inte är det mest inspirerande budskapet, men svårt att klaga på.
Således har Samsung Galaxy Note 9 som minst 128 gigabyte lagring, men säljs även i en version med 512 GB lagring (som också kommer till Sverige). Arbetsminnet är 6 gigabyte i versionen med mindre lagring och 8 med mer. Minneskortplats finns förstås också. Skärmen är större, om än bara med 0,1 tum till 6,4 tum, vilket gör att det mest känns som en symbolhandling. Formatet är fortfarande Samsungs 18,5:9 i Super Amoled, med upplösningen 1440 x 2960 pixel. Att batteriet utökats till 4000 mAh är däremot förstås välkommet. Telefonen är förstås också snabbare än Note 8. Chipsetet är däremot detsamma som i vårens Galaxy S9-serie. Möjligen kan den faktiska prestandan vara lite högre på grund av att man förbättrat chipsetets vätskekylning ytterligare.
Annons
Designen på telefonen är subtilt uppdaterad, med facettslipning på kortsidorna vilket jag tycker tillför något jämfört med den något anonyma Note 8. I Sverige kommer den i färgerna svart och blå, där den blå har en klargul penna vilket är en trevlig designdetalj.
Fingeravtrycksläsaren har som på S9-serien flyttat till under kameran, men den känns fortfarande lite avigt placerad jämfört med många av konkurrenterna.
Det är också pennan som står för den främsta nyheten, om än en som läckt ut i förväg. Pennan är försedd med bluetooth low energy, vilket innebär att den kan användas även på distans från telefonen. På presentationen demonstrerade man detta genom att man använde pennan för att kontrollera storbildspresentationen. En annan funktion man använder som exempel är att kunna använda pennan som fjärrutlösare till kameran. Men pennfunktionen är både högst konfigurerbar av användaren och öppen för tredjepartsutvecklare så Samsung hoppas att folk ska ta möjligheterna och hitta nya tillämpningar.
Pennan har därmed ett litet batteri, som ska laddas till fullt på mindre än en minut när man sätter i den i mobilen. Även om batteriet skull vara slut fortsätter de traditionella funktionerna, som möjlighet att anteckna på släckt skärm och att ha en miniatyrvy av en app so man kan hoovra över för att förstora fungera.
Note 9 bjuder också på en uppdaterad version av röstassistenten Bixby. Den ska nu bland annat kunna förstå sammanhang, så att om man ställer en följdfråga behöver man inte upprepa hela frågan. Man ger också exempel på hur Bixby skickar ivär ett mail om bokning på restaurang genom att bara låta dig klicka i klockslag och hur många personer ni är.
Kameran är en förbättring av den i Note 8, men är i princip densamma som i S9 Plus. Man har förbättrat programvaran, som alla andra med artificiell intelligens. Som vanligt innebär det motivigenkänning för automatiska filter, men även mer användbara funktioner för att tala om något är fel på bilden, som att linsen är smutsig eller personen på bilden blundar eller är delvis ur bild.
Lite mer av allt har också gjort Note 9 lite dyrare. 128 GB-varianten kostar 10 890 kr när den släpps den 24 augusti, vilket är 900 kr mer än vad Note 8 kotade vid släpp. 512 GB-varianten går loss på hela 13 490 kronor. För att göra det hela lite mindre plågsamt har Samsung en inbyteskampanj för de som förbeställer telefonen. Om man lämnar in en Galaxy Note eller S får man 2000 kronor extra i inbytesvärde, utöver den värdering som Samsungs inbytespartner ger telefonen. Lämnar man in en mobil av annat märke får man 1000 kronor extra.
Samtidigt med Note 9 presenterade Samsung även Galaxy Watch, högtalaren Galaxy Home, samt ett nytt samarbete med Spotify. De skriver vi om i separata nyheter.