Mer påkostad

Motorola Razr 5G finns nu att köpa – vi har tagit en närmare titt

Andra generationens vikbara mobil från Motorola har flera förbättringar.

Publicerad Senast uppdaterad

Motorolas lansering av den första Razr var otursförföljd, tillverkningen skulle ske i Wuhan precis när staden stängde ner på grund av Corona. Som en följd av det kom bara ett mindre antal av telefonen till Sverige, och vi fick aldrig något testexemplar. 

När den andra generationens Motorola Razr 5G nu börjar säljas i Sverige är vi utlovade ett recensionsexemplar, men än så länge har vi bara fått chansen att känna lite på det första produktionsexemplaret i Sverige.

Formatet är alltså en normalstor mobil som viks ihop till ett kompakt och fickvänligt format, och förutom Razr har vi även sett Samsung Galaxy Z Flip i det formatet. För att telefonen inte ska vara oanvändbar i hopfällt tillstånd behövs då en skärm på utsidan också, och den har på Razr 5G förbättrats avsevärt jämfört med föregångaren. Från att vara en begränsad uppsättning genvägar är det nu i princip en fullständig skärm till mobilen där du kan starta vilka appar du vill. En liten skärm är det, och om du klickar fram tangentbordet täcker det i princip hela skärmen, men Android 10:s funktioner för dubbla appar gör att du bara behöver öppna mobilen så fortsätter du där du var på den stora skärmen.

Telefonen har ingen fjädermekanism som fäller upp den utan det får du göra med handkraft, och den är inte så smidig att det går att göra enkelt med en hand.

Designen känns lite lyxigare och mindre retro än på den första Razr, och att bakstycket är i glas istället för räfflad plast kan vara både bra och dåligt. Fingeravtrycksläsaren har också flyttat till baksidan, från hakan under skärmen där den satt på första Razr.

Den utfällda skärmen är, som på alla vikbara mobiler, synbart vågig, och inte bara precis på vecket, men den flexar inte när man trycker på den, och jag gissar att vågigheten är något man snabbt glömmer bort i praktisk användning. Skärmen ska tåla minst 200 000 vikningar.

Chipsetet Snapdragon 765G ger både prestanda som känns helt okej och ger stöd för 5G. Även kamerorna har förbättrats mot föregångaren. Nu har huvudkameran 48 megapixel med optisk bildstabilisering. En liten charmig detalj är att den yttre skärmen, som är vänd mot motivet när man tar en bild, visar ett leende ansikte när den detekterat en person i bilden. Hur kameran är får vi förstås återkomma till när vi fått chans att verkligen testa telefonen.

Första Razr hade bara stöd för esim, men Razr 5G har både vanlig simkortplats och esim. Den börjar säljas idag den 20 oktober, men bara i webbutiker, och prislappen är 16 000 kronor. Om det är värt så mycket pengar för den ovanliga formfaktorn får vi uttala oss mer om när vi testat.