Metall och ger det mesta

Test: Oneplus Nord 4 – Bedrift i metallkostym

Metallskalet står i strålkastarljuset, men ger inte ett lika helgjutet intryck som avsett.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg Oneplus Nord 4

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
7/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
72%

Inte så dyr

Skärm och batteritid

Mycket skräpappar

Kamerorna i svåra förhållanden

Oneplus är snabba med att berätta hur svårt det är att göra en telefon helt i metall, som skapad ur ett enda stycke. Särskilt när det gäller en mobil idag, med alla nättekniker, gäller det att alla antennerna får den mottagning som krävs. Just det har Oneplus lyckats med även om Nord 4 är ett misslyckande ur andra aspekter. Vi ska gå igenom både för- och nackdelar.

I grunden är det mesta bra. Det här är en telefon som inte är överdrivet dyr, den har prestanda som räcker till för alla vardagsgöromål, utlovade uppdateringar i alla fall fyra år och kameror som klarar grundkraven utan att riktigt imponera. Nord är ju Oneplus mellanklass-serie av telefoner och de förväntningarna lever mobilen upp till.

Mellanklass men metall

Utöver detta har den alltså ett skal i metall. Det är inte vanligt idag. Standard är ju att baksida på mobiler idag är i glas, men visst förekommer plast samt på senare tid även trä och läder. Oneplus är alltså inte ensamma om att ta ut svängarna. 

Det finns fördelar och nackdelar med metall. Att det är hållbart och ger ett kompromisslöst intryck sätter vi på plussidan. I Oneplus utförande ger dock formgivningen inget lika starkt intryck som i de produkter de själva gärna jämför sig med. Apples Macbook-datorer var ett exempel på lanseringseventet och även om Oneplus själva säger att Nord 4 är gjord av ett stycke aluminium har telefonen linjer och brott i metallen runt kanten och i botten, samt som jag nämnt ett glasparti runt kamerorna på baksidan, så om det här verkligen är unibody är en definitionsfråga. Förutom att kompromisserna har en negativ inverkan på det estetiska helhetsintrycket gör ju glaset på baksidan att metallens tålighet om du skulle tappa telefonen i marken blir onödig om den glaspanelen ändå går sönder och telefonen måste lagas.

En nackdel med metall är dess dåliga förmåga att släppa igenom radiovågor och det är säkert anledningen till att Oneplus fått kompromissa en del. Det har de i alla fall lyckats med. Täckningen är god. Jag jämför vid ett par tillfällen när jag åker tåg hur lång tid det tar från att jag kommer ut ur en tunnel tills att telefonen hittar mobilnätet igen och då briljerar Oneplus Nord 4. Något annat ska man väl visserligen inte förvänta sig av en telefon idag så det är ju inget som ska avgöra vilken telefon du köper.

Sett till mjukvaran så gör Oneplus alltid en poäng av att den ska vara snabb och följsam utan hack eller fördröjningar. Det gäller även Nord 4. Jag tycker också att telefonen känns snabb, skärmens uppdateringstakt bidrar, men det händer att jag stöter på vissa buggar. Bildgalleriet när jag testar AI har vissa gånger en tendens att låsa sig och i evigheter signalera “Läser in”. Det kan också ta väldigt lång tid, flera minuter, innan en bild jag tagit syns i bildgalleriet.

När det gäller AI så har telefonen ett par olika funktioner vid lansering, som Oneplus smarta suddgummi där du kan ta bort oönskade objekt i en bild du tagit och låta telefonen fylla utrymmet med passande bakgrund. Senare i år ska det även komma en funktion som fixar porträtt så att den som råkar blinka vid fototillfället kan få öppnade ögon. Oneplus erbjuder även en rad andra AI-funktioner, till exempel summering av röstinspelningar. Jag testar att radera lite i bilder jag tagit. Ett fullt middagsbord med människor runt redigerar jag så att alla människor försvinner. Det fungerar bra. När jag däremot tar bort en bit mat från min tallrik med hjälp av AI blir det helt fel och även andra gånger blir resultaten måttligt trovärdiga. I telefonen finns även Google Foto som har en snarlik funktion och den håller ungefär samma medelmåttiga klass. Både redigeringen i Google Foto och den i Oneplus egen bildvisningsapp är beroende av molnet och fungerar alltså inte när du inte har uppkoppling. Detsamma gäller andra AI-tjänster som möjligheten att transkribera och sammanfatta röstinspelningar.

Oneplus Nord 4 är en mellanklassmobil och presterar därefter. Systemchippet är Snapdragon 7 Plus Gen 3, designat för att möjliggöra de senaste AI-tjänsterna, men trots detta så förlitar sig alltså Oneplus tjänster på molnbaserad AI. Hur som helst räcker chippet för att göra resten av telefonen snabb. 

Hur länge den kommer förbli snabb är en relevant fråga. Oneplus själva hävdar att telefonen är testad för att ge samma snabba prestanda även efter sex års användande. Det är svårt att verifiera efter de två veckor jag använt telefonen, men det är i alla fall vad Oneplus säger. Utöver det så har Nord 4 Oneplus mest generösa uppdateringar utlovade, fyra års Android-uppdateringar, vilket i alla fall ger en viss garanti för framtiden. 

Kamerorna är som sagt bra, med fin färgåtergivning, dynamik och detaljer, men vi saknar optisk zoom och framförallt vidvinkelkameran som har lägre upplösning förlorar mycket i detalj, färg och kvalitet så fort det blir lite mörkt.

Skärmen är också bra och ljusstark samt har snabb uppdatering med 120 hertz och stöd för aktiv låsskärm. Jag vill faktiskt särskilt lyfta fram att skärmen fungerar i regn, utan att regndroppar på skärmen misstas för fingertryck och ställer till det.

Frågor och svar

Batteritid och laddning?

Snabb laddning (100 W), stort batteri och bra batteritid. Men ingen laddare följer med så det måste du köpa separat om du inte har.

Vattentålig?

Regntålig (IP54) men inte badtålig.

Trådlös laddning?

Nej, det sätter metallskalet stopp för. NFC finns dock och bluetooth. Och 5G.

Ett alternativ

Nothing Phone 2a är en telefon som även den tar ut svängarna lite i design. Dessutom billigare än Oneplus Nord 4.

Kameraexempel

Fin färgåtergivning och dynamik i bra förhållanden, men vi saknar riktig optisk zoom och en vidvinkelkamera av högre klass.

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
7/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
72%

Fakta Oneplus Nord 4

Allmänt

Modell Nord 4

Tillverkare Oneplus

Lanseringsdatum 2024-07-16

Mått 163 x 75 x 8 mm

Vikt 199,5 g, 100 %

Material baksida Aluminium

Pris 6300/7300 kr

System Android

Systemversion 14

Utlovade systemuppdateringar Fyra års OS-uppdateringar, sex års säkerhet

Chipset Snapdragon 7 Plus Gen 3

Tillverkningprocess 4 nm, 85 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

4g-band Ja, ingen uppgift om band

5g-band Har 5g, ingen uppgift om band

Dubbla simkortsplatser Ja

Stöd för esim Nej

Stöd för Wifi-samtal Nej

Skärm

Mått 6,74 tum, 101 %

Upplösning 2772 x 1240 pixel

Pixeldensitet 450 ppi, 107 %

Typ Super AMOLED

Typ av skärmglas Okänt

Maximal ljusstyrka 2150 nits, 100 %

Bilduppdateringsfrekvens 120 Hz, 102 %

Minne

RAM-minne 12/16 GB, 124 %

Lagringsminne 256 GB, 512 GB

Minneskortplats Nej

Kamera

Upplösning 50 Megapixel, 8 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom Nej

Optisk bildstabilisering Ja

Max upplösning, videoinspelning 4K

Upplösning på frontkameran 16 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Nej

Medföljande headsetadapter Nej

Bluetooth 5.4

Wifi Wifi 6

Batteri

Kapacitet 5500 mAh, 112 %

Uppmätt videotid 13 tim, 38 min

Trådlös laddning Nej

Medföljande laddare Nej

Maximal snabbladdning 100 W, 194 %

Övrigt

Tålig Vattentålig

IP-klass IP65

FM-radio Nej

NFC Ja

Stereohögtalare Ja

Fingeravtrycksläsare I skärmen

Benchmark-tester

Antutu 10 1124999, 103 %

Geekbench 6: Single-core 1885, 124 %

Geekbench 6: Multi-core 4394, 104 %

Geekbench 6: GPU 8105, 102 %

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 60 FPS, 121 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 60 FPS, 71 %

3DMark Wild Life Stress Best 11371, 138 %

3DMark Wild Life Stress Lowest 6146, 111 %

Google Octane 29589, 74 %

Jetstream 2 119,741, 103 %

Inte så dyr

Skärm och batteritid

Mycket skräpappar

Kamerorna i svåra förhållanden