Släpps i Sverige

Första intrycket: Microsoft Surface Book

Microsofts spännande laptophybrid kommer äntligen till Sverige och vi har börjat testa.

Publicerad Senast uppdaterad

Hösten 2015 fick vi för första gången stifta bekantskap med Microsofts Surface Book. Tyvärr kom den aldrig till Sverige, men det blir det ändring på med generation två, som utannonserades i höstas.

Idag blir det officiellt att Surface Book släpps i Sverige nu under våren. Något mer exakt datum än så finns tyvärr inte, men spannet februari-april är det troliga. Prislappen börjar på 16 990 kronor för den enklaste modellen med I5-processor och Intel-grafik. Via I7-processorer, mer lagring och minne, större inbyggt batteri och såväl GTX950 som 965 i grafikväg kan kalaset sluta på 39 990 kronor om du är på det humöret. Med ett par steg emellan såklart.



Första intrycket
Att kalla det generation 2 är lite att ta i på vissa sätt. I mångt och mycket är det samma maskin som förra året i sitt grundutförande. Microsoft själva kallar den för Surface Book with Power Base, vilket är mer rättvisande. Tyvärr är vårt testexemplar instegsmodellen som saknar roligheterna i det Microsoft kallar Power Base. Vårt exemplar kör I5-processor och Intel-grafik. Fullt tillräckligt för det mesta när det kommer till vardagligt arbete, men det blir roligare ju mer pengar du lägger på den. 

Power base-varianterna har alla I7-processorer och i tangentbordsdockan hittar du såväl större batteri som dedikerat grafikkort från Nvidia (GTX 950 eller 965 beroende på modell). Det gör de modellerna betydligt kraftullare för tyngre applikationer (och spel för den delen).

Grunderna i instegsmodellen vi skriver den här texten på är däremot samma. En överdimensionerad Surface-platta utan portar och med lite klenare batteri än Surface Pro utgör grunden. Där har du såväl en riktigt bra tryckkänslig pekskärm som en inkluderad penna som även den fungerar ruskigt bra.

Att använda den som lös surfplatta mer än korta stunder är däremot inte tanken. Istället klickar du i den i tangentbordsdockan och får ett stadigare bygge med mer batteritid (och mer grafikprestanda beroende på modell). Dockningen kan ske antingen som på vilken laptop som helst alternativt kan du vända på skärmen och fälla ner den över tangentbordet för att ha ett stadigare bygge för anteckningar eller som ett slags filmläge.

Själva dockningsbiten och gångjärnen ser som du säkert vet lite annorlunda ut än på en vanlig laptop. Detta för att smidigt lägga tyngdpunkten på rätt ställe (eftersom all hårdvara i skärmdelen väger en del). Med möjligheten att vända på skärmen är det inget problem att vi inte kan vika ner skärmen på baksidan av tangentbordet som med exempelvis Lenovos Yoga-datorer. Däremot kunde gångjärnen gärna ha gått lite längre bakåt.

Med en lite mer riktig laptop-bas finns det såklart även plats för ett bättre tangentbord, vilket märks när vi jämför den med Surface Pro. Inte för att det tangentbordet är dåligt, men stabiliteten hamnar på en helt annan nivå här. Även pekplattan blir bättre av den förbättrade stabiliteten. Just pekplattan är vi däremot inte helt nöjda med, då den verkar gå ner i något slags viloläge mellan användningarna och inte alltid reagerar på våra första klick. Väl i vaket tillstånd tillhör den dock en av de bästa touchplattorna till Windowsdatorer som vi testat. Med den extra ytan som en tangentbordsdocka medför finns det även plats för fler portar och plats för fullstora SD-kort, något Surface Pro saknar.

För att återgå till pennan ett slag. Den ingår som sagt, vilket är riktigt bra. Precis som till Surface Pro har Microsoft även lyckats riktigt bra med skrivkänslan mot glasskärmen, vilket kanske är det allra viktigaste för den här typen av produkter. Till det har det tillkommit en hel del pennspecifika funktioner i Office-paketet och det redan pennförberedda One Note kan numera räkna handskrivna mattetal åt dig. Såna saker gör att pennan får ett annat slags liv och mening även om du inte är illustratör, vilket annars är det som man tänker på i de här sammanhangen.

Prislappen är rätt väl tilltagen som du givetvis redan märkt. Samtidigt får du redan i instegsmodellen en oklanderlig byggkvalitet, den riktigt vettiga pennan och hyfsat väl tilltagna specifikationer. Men det är klart, prislappen gör att Surface Book ur ett konsumentperspektiv är rätt mycket av en lyxprodukt, men ändå en väldigt bra sådan.