-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
Fem kameror och många funktioner
Första intrycket: LG V40 Thinq på väg till svenska butiker

Den lanserades redan i början av oktober förra året, för mer än fyra månader sedan, men det är först nu den är på väg till Sverige.
Vi har kommit över ett exemplar av LG V40 Thinq som LG nu bestämt sig för att släppa i Sverige. LG har inte berättat något om exakt lanseringsdatum eller pris, så de uppgifterna får vi återkomma till när de är kända.
När jag börjar använda LG V40 Thinq är det tydligaste jag märker att det är en väldigt funktionsspäckad telefon. V-serien är LG:s telefoner med mer fokus på kamera, film och nya funktioner. I LG V40 Thinq får vi till exempel fem kameror, tre på baksidan och två på framsidan.
Något överraskande levereras LG med Android 8.1 och en uppdatering till Android Pie 9.0 lär dröja. Uppgifter från LG i Sydkorea pekar på någon gång under andra kvartalet i år, och LG G7 som lanserades tidigare sägs vara prioriterad i sammanhanget.
Bra prestanda
Prestandamässigt kan vi direkt konstatera att telefonen är snabb och V40 Thinq levereras med Qualcomms systemchipp Snapdragon 845 som sitter i de flesta flaggskeppsmobiler som släpptes under 2018. Det tillsammans med telefonens 6 GB arbetsminne gör att den har mycket gemensamt med många av konkurrenternas topptelefoner.
Unika funktioner
Vad är det då som kan få den att sticka ut i mängden? När jag får telefonen i handen reagerar jag förutom på prestandan även på att den känns lätt och att baksidan i en form av etsat glas gör att den får en särskild lyster som dessutom gör den fingeravtryckssäker. Baksidan av telefonen är alltså i matt glas och av typen Gorillaglass 5 och ramen runt är i aluminium. Vi ska heller inte glömma att skärmen är av OLED-typ, med fin färgåtergivning, högupplöst och med stöd för HDR10. Dessutom har telefonen aktiv viloskärm så att du kan se klocka, aviseringar och annat utan att tvingas tända skärmen.

Funktionsmässigt är det framförallt kamerorna som utmärker sig positivt. Borta är de speciella filmiska specialfunktionerna i videoinspelningen som LG introducerade i föregångaren, men det betyder inte att kameran här är mindre viktig. De tre kamerorna på baksidan ger en maximal upplösning på 16 megapixel för stillbilder och bidrar tillsammans med vidvinkel och optisk zoom med upp till två gångers förstoring. Det betyder att du både kan komma närmare ditt motiv och få med storheten i större byggnader och landskap utan att du behöver förflytta dig. Det är långt ifrån alla flaggskeppsmobilder som finns idag som har de egenskaperna.
Rörigt gränssnitt
Redan när jag startar telefonen för första gången blir jag varse att den är funktionsfylld. Vi har tidigare frågat oss varför LG, på en telefon som den här med ett batteri man inte kan ta ut själv, har med en varning om att “inte plocka ur batteriet” om telefonens system inte svarar. Det känns som LG här har i stort sett alla funktioner man lanserat utan att någonsin ha städat upp. När andra tillverkare tagit initiativ just för att få ett renare, enklare gränssnitt blir LG:s inställningsmeny en skarp kontrast. Jag hittar hela 76 olika rubriker fördelade på fyra olika huvudkategorier och det är svårt att hitta rätt. Gränssnittet överlag visar många valmöjligheter i samma storlek och samma färg och det är i behov av en översyn.
En av LG:s funktioner inkluerar “Second Screen” som är det något krystade namnet på utrymmet runt sensorpanelen i toppen. Namnet lever kvar sedan tidigare modeller i V-serien då LG faktiskt hade en egen liten extraskärm. Floating Bar är en annan funktion som ger en ständigt tillgänglig liten ikonrad som du kan trycka ut från sidan av skärmen och som innehåller genvägar till funktioner, möjligheter att styra musiken du lyssnar på och genvägar till kontakter du själv väljer. Det liknar Samsungs kantmeny och på tal om det så har LG även en funktion snarlik Samsungs AR Emoji, med figurer i 3D som liknar dig och skapas från en selfie.
Två simkortplatser och ett hörlurssuttag

I övrigt är det värt att nämna att LG V40 Thinq har plats för två simkort, så du kan vara nåbar på två abonnemang och svara på det ena även när du är upptagen och pratar i det andra genom att du kan växla mellan samtalen. I botten hittar du usb-c och vanligt 3,5 millimeters hörlursuttag, särskilt viktigt eftersom V40 profilerar sig som en telefon som ska ge särskilt bra ljud.
Fakta
Allmänt
Modell V40 Thinq
Tillverkare LG
Lanseringsdatum 2018-10-04
Mått 158,7 x 75,8 x 7,7 mm
Vikt 169 g, 83 %
System Android
Systemversion 8.1
Chipset Snapdragon 845
Nät
GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz
3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz
LTE-hastighet Cat 16 (1000 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)
4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)
Dubbla simkortsplatser Ja
Skärm
Mått 6,4 tum, 97 %
Upplösning 3120 x 1440 pixel
Pixeldensitet 538 ppi, 124 %
Typ P-Oled
Minne
RAM-minne 6 GB, 62 %
Lagringsminne 64 GB, 128 GB
Minneskortplats Ja
Kamera
Upplösning 16+12+12 Megapixel
Kameraknapp Nej
Fotobelysning Fotolampa
Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel
Frontkamera Ja
Upplösning på frontkameran 8+5 megapixel
Anslutningar
Anslutningskontakt USB Typ C
Hörlursuttag Ja
Bluetooth 5.0
Wifi 802.11 a/b/g/n/ac
GPS Ja
Batteri
Kapacitet 3300 mAh, 65 %
Uppmätt videotid 9 tim, 31 min
Trådlös laddning Ja
Geekbench 4 3354
Övrigt
Tålig Vattentät
NFC Ja
IP-klass IP68
Fingeravtrycksläsare Ja
Stereohögtalare Ja
Benchmark-tester
Antutu 7.0 253567
Geekbench 4: CPU Single-core 2418
Geekbench 4: CPU Multi-core 8559
Geekbench 4: Compute 13434
GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 59 FPS, 67 %
GFXBench T-Rex Onscreen 60 FPS
3DMark Slingshot Extreme OpenGL 4335
3DMark Slingshot Extreme Vulkan/ 3606
Google Octane 15850, 32 %
Jetstream 1.1 80,337