Vi har kommit över ett exemplar av LG V40 Thinq som LG nu bestämt sig för att släppa i Sverige. LG har inte berättat något om exakt lanseringsdatum eller pris, så de uppgifterna får vi återkomma till när de är kända.
När jag börjar använda LG V40 Thinq är det tydligaste jag märker att det är en väldigt funktionsspäckad telefon. V-serien är LG:s telefoner med mer fokus på kamera, film och nya funktioner. I LG V40 Thinq får vi till exempel fem kameror, tre på baksidan och två på framsidan.
Något överraskande levereras LG med Android 8.1 och en uppdatering till Android Pie 9.0 lär dröja. Uppgifter från LG i Sydkorea pekar på någon gång under andra kvartalet i år, och LG G7 som lanserades tidigare sägs vara prioriterad i sammanhanget.
Prestandamässigt kan vi direkt konstatera att telefonen är snabb och V40 Thinq levereras med Qualcomms systemchipp Snapdragon 845 som sitter i de flesta flaggskeppsmobiler som släpptes under 2018. Det tillsammans med telefonens 6 GB arbetsminne gör att den har mycket gemensamt med många av konkurrenternas topptelefoner.
Unika funktioner
Vad är det då som kan få den att sticka ut i mängden? När jag får telefonen i handen reagerar jag förutom på prestandan även på att den känns lätt och att baksidan i en form av etsat glas gör att den får en särskild lyster som dessutom gör den fingeravtryckssäker. Baksidan av telefonen är alltså i matt glas och av typen Gorillaglass 5 och ramen runt är i aluminium. Vi ska heller inte glömma att skärmen är av OLED-typ, med fin färgåtergivning, högupplöst och med stöd för HDR10. Dessutom har telefonen aktiv viloskärm så att du kan se klocka, aviseringar och annat utan att tvingas tända skärmen.
Funktionsmässigt är det framförallt kamerorna som utmärker sig positivt. Borta är de speciella filmiska specialfunktionerna i videoinspelningen som LG introducerade i föregångaren, men det betyder inte att kameran här är mindre viktig. De tre kamerorna på baksidan ger en maximal upplösning på 16 megapixel för stillbilder och bidrar tillsammans med vidvinkel och optisk zoom med upp till två gångers förstoring. Det betyder att du både kan komma närmare ditt motiv och få med storheten i större byggnader och landskap utan att du behöver förflytta dig. Det är långt ifrån alla flaggskeppsmobilder som finns idag som har de egenskaperna.
Rörigt gränssnitt
Redan när jag startar telefonen för första gången blir jag varse att den är funktionsfylld. Vi har tidigare frågat oss varför LG, på en telefon som den här med ett batteri man inte kan ta ut själv, har med en varning om att “inte plocka ur batteriet” om telefonens system inte svarar. Det känns som LG här har i stort sett alla funktioner man lanserat utan att någonsin ha städat upp. När andra tillverkare tagit initiativ just för att få ett renare, enklare gränssnitt blir LG:s inställningsmeny en skarp kontrast. Jag hittar hela 76 olika rubriker fördelade på fyra olika huvudkategorier och det är svårt att hitta rätt. Gränssnittet överlag visar många valmöjligheter i samma storlek och samma färg och det är i behov av en översyn.
En av LG:s funktioner inkluerar “Second Screen” som är det något krystade namnet på utrymmet runt sensorpanelen i toppen. Namnet lever kvar sedan tidigare modeller i V-serien då LG faktiskt hade en egen liten extraskärm. Floating Bar är en annan funktion som ger en ständigt tillgänglig liten ikonrad som du kan trycka ut från sidan av skärmen och som innehåller genvägar till funktioner, möjligheter att styra musiken du lyssnar på och genvägar till kontakter du själv väljer. Det liknar Samsungs kantmeny och på tal om det så har LG även en funktion snarlik Samsungs AR Emoji, med figurer i 3D som liknar dig och skapas från en selfie.
Två simkortplatser och ett hörlurssuttag
I övrigt är det värt att nämna att LG V40 Thinq har plats för två simkort, så du kan vara nåbar på två abonnemang och svara på det ena även när du är upptagen och pratar i det andra genom att du kan växla mellan samtalen. I botten hittar du usb-c och vanligt 3,5 millimeters hörlursuttag, särskilt viktigt eftersom V40 profilerar sig som en telefon som ska ge särskilt bra ljud.