Första intrycket: Honor View 20 har skärm med kamera-ö
Den har bra prestanda, en baksida som reflekterar ljus på ett effektfullt sätt, 48-megapixels kamera men givetvis är det skärmen och hålet för kameran som drar uppmärksamhet till sig.
Du vill ha stor skärm på framsidan av telefonen och du vill även ha en kamera där. För att lösa det här problemet har vi sett flera lösningar där en sensorpanel i mitten av skärmens överkant blivit det vanligaste. Det ser nu ut att ändras och vi får se mer variation. Honor View 20 har ett hål i övre vänstra hörnet av skärmen. På alla sidor om hålet visas skärmbilden och från hålet ut till skärmkanten är bara några få millimeter. Det handlar alltså inte om extra skärmutrymme som man har någon verklig nytta av utan lösningen är främst estetisk, eller kanske mest för att visa att det går.
Hålet hanteras olika beroende på appen
I praktiken hanteras kamerahålet på lite olika sätt beroende på vilken app i systemet som jag använder. I Google Maps till exempel tar appen plats runt om kamerahålet. I andra appar, som i webbläsaren Chrome till exempel syns inte hålet utan hela övre kanten på skärmen blir svart. Vanligast när jag testar olika appar är att appen tar plats runt hålet.
Kameran på framsidan är på 25 megapixel och man kan ju med intresse se fram emot om det kommer telefoner med flera kameror och den här lösningen med kamera-ö, men nu rör det sig alltså om enbart en. Den används förutom till selfies även för ansiktsigenkänning när du ska låsa upp telefonen och det fungerar snabbt även i sämre ljus.
Kameran på baksidan är på 48 megapixel och kompletteras med en 3D-sensor för porträttläge med oskärpa i bakgrunden. Den högsta upplösning man kan välja på en bild är alltså 48 megapixel men normalläget ger bilder i mer beskedliga 12 megapixel.
Gränssnittet kallar Honor för Magic UI, men det har väldigt tydliga likheter med Huawei EMUI för den som är bekant med det. Du hittar till exempel alla installerade appar direkt på hemskärmarna, som i en Iphone och har ingen separat app-läda.
En del appar ligger förinstallerade, som Amazons shopping-app i mappen Populära appar, något man kan ifrågasätta. Det är i alla fall enkelt att avinstallera de appar du inte behöver.
Lätt rundad
I handen känns telefonen lätt och den har tydliga kanter som gör den lätt att greppa. Det handlar alltså inte om påtagligt rundade kanter även om baksidan är lätt rundad.
Om den här lösningen med kamera-ö är att föredra framför sensorpanel är framförallt en smaksak. Jag tycker efter att ha använt telefonen en stund inte att kamera-ön stör mer än en sensorpanel i överkant skulle göra. Å andra sidan bidrar inte kamera-ön med någon särskild fördel eftersom utrymmet mellan skärmkant och kameran inte är så stort att det verkligen kommer till nytta. Inte heller känns kamera-ön i sig givetvis som något som gör telefonen extra värd ett köp. Det som istället främst talar för Honor View 20 är kamera och prestanda utan att telefonen för den skull känns riktigt innovativ. Kanske gör det här med kamera-ö oss istället lite mer förväntansfulla så att vi ser fram emot den dagen då en kamera kan placeras under skärmen utan at det syns. Till dess är det här en rimlig kompromiss. Telefonen hamnar baserat på tidiga uppgifter troligen i ett prisläge kring 5000 kronor, men vi har ännu inga uppgifter om bekräftat svenskt pris eller exakt när telefonen kommer ut i svenska butiker.