Doro Liberto 810

Första intrycket: En bättre seniormobil

Många vanliga mobiltelefoner kan så klart användas av seniorer som kanske har nedsatt syn och motorik, men när vi börjar testa Doro Liberto 810 ger den intryck att erbjuda något mer.

Publicerad Senast uppdaterad

Från att ha erbjudit endast väldigt enkla mobiler har nu Doro etablerat sig även som smartphonetillverkare. Det var givetvis bara en tidsfråga, för i takt med att de som blir seniorer blir allt mer teknikvana ställer de ju samtidigt högre krav på sin telefon. Man vill att den ska vara enkel att hantera, men man vill inte ha enkelheten på bekostnad av färre funktioner. Således har Doro Liberto 810 kartor, e-post, appar och kamera både på fram- och baksida. Att systemet som driver den är Android är väntat, för här har Doro möjlighet att kombinera appmöjligheter, med att själva anpassa gränssnittet och det har de gjort bra. Startskärmen är till exempel endast en och inget myller av widgets och ikoner. Tre favoritkontakter gör sällskap med ikon för telefon, meddelanden och kameran. Ett tryck på menypilen tar dig till alla appar och de ligger på stora knappar fördelade på så många skärmbilder som krävs. Istället för att ha widgets på startskärmen hamnar de i ett eget litet program och den grunda menystrukturen gör att det känns enklare att hitta rätt.

Ett annat alternativ
Alternativet för dig som funderar på den här typen av mobiltelefon skulle kunna vara att köpa en valfri Android-telefon och sedan själv eller med hjälp avnågon teknikkunnig anpassa den med appar som är snarlika det som Doro skapat. Det kan räcka långt, men jag tycker ändå att Doro lyckats bra med Liberto 810 och erbjuder något extra. De rejäla knapparna med en vibration som bekräftar att du tryckt är ju en tydlig sådan sak, men även Doros förenklade menysystem som du använder för att göra inställningar är en fördel för den teknikovane om man jämför med vad Android annars erbjuder. De stora tydliga strömbrytarinspirerade knapparna är ett exempel. Eftersom systemet är Android kan man fortfarande hitta spår av hur Android brukar se ut i vanliga fall, men det är inte ofta. Med hjälp av Doro Experience kan innehavaren, eller till exempel en son eller dotter, styra funktioner på telefonen via internet om något gått fel. På det sättet kan man styra telefonboken och ändra plats på ikonerna på startskärmarna om kanske innehavaren själv av misstag gjort en ändring och inte hittar det han eller hon söker.

En vanlig Android-mobil
Anpassningarna till trots så kör Doro Liberto 810 vanliga Android och appar kan man installera precis som på vilken Android som helst. Det här blir tydligt när jag bara använt telefonen en kort stund och systemet automatiskt sätter igång och uppdaterar ett par installerade appar. Telefonen tar flera sekunder på sig att reagera på mina skärmtryck när jag navigerar i startskärmen samtidigt som telefonen valt att uppdatera några appar. Det är alltså tydligt att minneskapaciteten inte räcker till och Liberto 810 är inget för den otålige. Kombinationen av enkelhet och möjligheter är dock något man måste berömma den för.