Förra årets Xiaomi Mi 11 Ultra beskrev Xiaomi själva som deras “director’s cut” av Xiaomi Mi 11. En telefon i begränsad utgåva för de som verkligen ville ha det bästa och struntade i om den blev lite dyrare eller om kameraön såg ut som kommandobryggan på en finlandsfärja. I år heter motsvarande modell Xiaomi 12S Ultra, och den ser tyvärr inte ut att komma till Sverige. Vi har ändå fått tillfälle att prova på ett kinesiskt exemplar, som fungerar som ett slags teknikdemonstration för vad vi kan komma att vänta oss framöver från Xiaomi.
Mobilen har förstås allt vi kan vänta oss av en toppmodell i form av skärm och topprestanda, men det är å andra sidan också områden där det är svårt att sticka ut. Det är i stället kamerorna som är exceptionella.
Förra årets modell hade en nästan en tum stor sensor. I år är sensorn verkligen en tum, IMX989 som Xiaomi säger att man samutvecklat med Sony. Sensorn är på 50 megapixel. Den assisteras av en vidvinkelkamera på 48 megapixel och en periskopzoomkamera som ska klara upp till 120 gångers zoom, även den på 48 megapixel.
Annons
Kameraön är lika stor och utskjutande som tidigare, men genom att göra den rund känns den lite mindre brutal och mer kameralik, vilket över huvud taget gör telefonen mer attraktiv. Baksidan i övrigt är förresten inte i glas utan i ett fusklädermaterial som gör mobilen mer greppvänlig. En bra idé.
Xiaomi drar denna gång på ett kamerasamarbete med Leica, där Leica står för färgkalibreringen två gånger om, i form av två färgprofiler du får välja mellan, Leica Authentic och Leica Vibrant. Som namnen antyder ska den ena ge mer naturtrogna bilder och den andra få färgerna i bilden att framträda tydligare. Du får välja vilken du vill använda när du startar kameraappen första gången, men det är sedan lätt att växla via en framträdande knapp i gränssnittet.
När jag jämför de två färglägena tycker jag skillnaderna i de flesta fall är subtil. Störst skillnad märker jag faktiskt inte på färgerna, utan på bilder med mycket skuggor. Här behåller Leica Authentic ofta skuggorna medan Leica Vibrant ljusar upp även de mörkare partierna så att mer detaljer framträder.
Jag fick chansen att ta bilder med Xiaomi 12S Ultra, och som jämförelse hade jag med mig en Iphone 13 Mini och en Samsung Galaxy S22. Väldigt mycket bildkvalitet handlar idag om efterbehandling, vilket mobiltillverkarna blivit väldigt bra på. För bilder tagna i dagsljus är det därför svårt att imponera. Bilderna från Xiaomi 12S Ultra blir överlag utmärkta, och om det är någon märkbar skillnad i kvalitet mellan de olika kamerorna är det nästan alltid Xiaomi som är bäst. Men samtidigt är skillnaderna små. Samsung Galaxy S22 och Iphone 13 Mini har helt enkelt också bra kameror som klarar av att ta riktigt skarpa bilder i dagsljus.
Drar man ner ljuset rejält märker man att Iphone tappar medan Samsung och Xiaomi hänger med. Här blir Samsungs bilder ljusare, men det är delvis för att man valt att dra upp ljuset i efterbehandlingen. Xiaomis bilder blir mörkare, men tittar man närmre ser man att de fortfarande är skarpa och med mycket detaljer.
Mörkerfoto, beskurna bilder. Xiaomi 12S Ultra till vänster, Samsung Galaxy S22 till höger.
När man fotar närbilder märker man att kamerorna automatiskt växlar till makroläge lite på samma sätt som nyare Iphone gör. Bilden blir inte riktigt lika skarp som Samsungs, men i gengäld får jag betydligt bättre skärpedjup.
Närbilder. Xiaomi 12S Ultra till vänster, Samsung Galaxy S22 till höger.
Zoomkameran är i stort densamma som förra året, och den imponerar fortfarande. Upp till cirka 10 gångers förstoring blir bilderna helt skarpa. Efter det sker förstoringen huvudsakligen digitalt och bilderna känns användbart skarpa till kanske 20 gångers förstoring. Efter det blir bilderna blurrigare ju mer du förstorar, men samtidigt märks det att resultatet varierar med motiven. En tornspira i 120 gångers förstoring blir rätt surrig, men en gatskylt blir uppskärpt så att jag kan läsa kvartersnamnet på skylten när bilden är tagen på 60 meters håll.
Testexemplaret jag provar är som sagt kinesiskt och har inte ens tillgång till Googles tjänster. Det är synd att vi inte kan vänta oss att denna mobil kommer till Sverige, för den hade piggat upp konkurrensen bland mobilkamerorna. I stället får vi hoppas på att så mycket som möjligt dyker upp i nästa generation toppmodeller från Xiaomi.