Mobil på IFA-mässan i Berlin
Första intrycket av Samsung Galaxy Note 4
Utan att vara något regelrätt revolutionerande lyckas Note 4 ta ett litet steg till.
Samsung har kvar samma material man använt till baksidan i Galaxy S5 och i Galaxy Alpha, men några detaljer gör ändå att Samsung Galaxy Note 4 känns lite lite mera påkostad än föregångaren. Den fasade kanten är en sådan och det tillsammans med kanten på telefonen gör att den ger ett något mera sobert intryck.
Mest påtagligt bland nyheterna totalt är kanske ändå att Samsung bytt ut den välkomnande widgeten på startskärmen, den som innehåller tid, väder och plats så att den bara är vita detaljer utan bakgrund. Istället får du se mer av den bakgrundsbild du valt.
Pennan i Note 4 är sig lik och bland funktionerna som tillkommit sedan sist finns bättre funktioner för att ha flera fönster med appar öppna samtidigt, en av fördelarna med att ha den här storleken på skärm. Jag klickar och drar med pennan från övre högra hörnet och får då storleksbestämma fönstret på den app jag hade i helskärmsläge, sedan kan jag starta nästa app och placera även den eller minimera så den bara blir en ikon som lägger sig över det jag gör. Det ser lätt ut när funktionen visas på scenen, men efter att ha provat en stund finner jag att jag sitter med en mängd ikoner och svårigheter att hantera det hela eftersom tangentbordet jag vill skriva webbadressen på lägger sig under andra appar jag har öppna och därför inte är tillgängligt för webbläsaren. Det kan fortfarande bli enklare att hantera detta.
Tanken är att man ska använda fingret på skärmen när det passar bäst och pennan när precision och andra egenskaper krävs, för med pennan kan du få fram en meny som nu även inkluderar valet ”Smart select”. På det sättet kan jag markera och spara bitar av bilder och text som jag sedan samlar i en hög och skickar iväg dit jag vill. Det fungerar betydligt smidigare. Anteckningsfunktionerna i Note smalas till stor del i appen S Note och där imponeras jag särskilt av funktionen för att spara anteckningar från till exempel en whiteboard och göra dem tillgängliga för redigering i telefonen. Jag testar det på produktbladet för Note 4 som står framför mig i ett litet ställ och det fungerar riktigt bra. Telefonen rätar upp perspektivet och tolkar både text och bild helt rätt.
Bland övriga funktioner som vi lyckats testa i trängseln på plats är funktionen för att ta självporträtt, närmare bestämt att man kan trycka av genom att hålla fingret på pulsmätaren under kameralinsen på baksidan. Eftersom man bara behöver placera fingret där och inte alls trycka hårt gör det här det enklare att få skakfria bilder. Bättre skärpa på självporträtten alltså.
Samsung talade på plats även om batteriförbrukningen, ett speciellt läge för att spela in ljud från möten och intervjuer samt ytterligare funktioner vi får anledning att återkomma till när vi kan testa telefonen i frihet.