Insidan imponerar
Första intrycket av Samsung Galaxy Alpha
Nu har vi fått in Samsungs omtalade metalltelefon för test och förvånande nog är det inte ytan vi fastnar för.
Vi har, som ni kanske har läst, redan känt på Galaxy Alpha en kortis tidigare. Nu har vi också fått vårt testexemplar och på allvar börjat kunna bekanta oss med telefonen.
Så har dagen äntligen kommit när Samsung överger plasten till förmån för en telefon i metall. Eller ja, det är ju bara kanten runt luren som är i metall och hittills är det ju bara Alpha som utannonserats från det koreanska företaget med det ”nya” materialet.
Med alla sidor i metall får givetvis sidorna på telefonen en helt annan stuns än med plast. Samtidigt är telefonen väldigt lätt, vilket kombinerat med en baksida i plast inte höjer kvalitetsintrycket så mycket som vi hade hoppats. Bättre än något annat från Samsung vi testat på länge, men fortfarande inte i närheten av vad flertalet konkurrenter har gjort länge nu.
Formen på telefonen är däremot ganska lustig. Långsidorna är något insjunkna gentemot kortsidor och hörn, antagligen för att luren ska kännas ännu något mindre i handen utöver den något mindre skärmen.
Det som istället förvånar oss är insidan. Frånsett Galaxy Tab S har inte speciellt många av Samsungs lurar kört på företagets egna Exynos-chip på ett tag, åtminstone inte de med stöd för 4G. Numera har Samsung byggt in 4G-stöd och kan därmed släppa 4G-lurar med egna systemchip på insidan. Här handlar det om en åttakärnig variant av Exynos 5 som jobbar på ett lite lustigt sätt. Med åtta kärnor brukar det normalt handla om fyra lite kraftigare kärnor (här på 1,7 gigahertz) och fyra lite klenare (här i form av 1,3 gigahertz) som kopplas av eller på beroende på arbetsuppgift. Dock brukar det normalt innebära att enbart klenare eller enbart starkare processorkärnor arbetar för stunden. I Samsungs chip kan det bytas runt lite efter behag, så att tre klena kärnor exempelvis kan köras tillsammans med en stark.
Det är dock detaljnörderi som normala användare inte behöver bry sig om. Vad som är desto mer intressant är hur chippet uppför sig, vilket är långt över förväntan. I våra prestandatester slår Samsungs Exynos-chip Qualcomms Snapdragon 801 på samtliga punkter, vilket är riktigt imponerande.
Exakt hur den hastigheten översätts till daglig användning får vi återkomma till när vi testat mer. Vilket även gäller batteritiden, som har varit ett frågetecken för många. Under vår förmiddag med luren sprang den ganska snabbt ner lite mer än en fjärdedel i batterikraft vid någorlunda normal användning, men vi återkommer med mer rättvisa tester när vi hunnit använda den en stund.
Vi hade nog faktiskt väntat oss mer av en wow-upplevelse med Alpha än vad vi faktiskt har fått hittills, men det betyder definitivt inte att det är en dålig telefon på något sätt.