Billigaste toppmodellen

Första intrycket av Pocophone F1

Xiaomi har med Pocophone F1 gjort billigast möjliga mobil med toppchipsetet Snapdragon 845. Funkar det?

Publicerad Senast uppdaterad

Det är något befriande med en telefon som inte skäms för att den är billig. Ram och baksida på Pocophone F1 är i plast, och man låtsas inte som någonting annat.

När även billigare mobiltelefoner gör påkostade materialval för att se ut som dyrare telefoner har Xiaomi med sitt nya varumärke Pocophone valt rakt motsatt strategi. Leverera maximal prestanda för minsta möjliga pris. Pocophone F1 har extra allt när det kommer till prestanda, samtidigt som man skalat bort onödig lyx. För 4000 kronor får du en telefon med chipsetet Snapdragon 845, 64 GB lagring (med plats för minneskort) och 6 GB arbetsminne, och därtill ett extra stort batteri på 4000 mAh. För 500 kronor till får du 128 GB lagring. Krökt glasbaksida? Nej. Inte viktigt.

Det finns helt klart en ledig nisch för den här typen av telefoner, men det kräver förstås att den är bra. Efter en dags testande kan jag konstatera att den i alla fall inte är dålig. Prestanda är helt i klass med andra av årets toppmodeller i prestandatester. Något annat var inte att vänta då dessa är väldigt styrda av vilket chipset som driver telefonen, men det tyder i alla fall på att man inte fuskat med billigare och långsammare minneskretsar.

Skärmen är stor, med den något udda upplösningen 2246 x 1080 pixel. I skärmens överkant finns en ovanligt stor sensorpanel, som lämnar rätt lite utrymme över till notifieringar. Klockan, batteri och mottagning är i stort sett det som får plats. En intressant detalj är att på startskärmen med klockwidgeten försvinner klockan ur notifieringsfältet för att ge bättre plats åt meddelanden. Skärmen är stor, och i kombination med ett extrastort batteri är det inte en supersmidig telefon, men skärmen har inte särskilt mycket ram runt sig.

Man märker att skärmen är lite billigare på att den skiftar lite mer i ljusstyrka när man vinklar telefonen än man är van vid för en toppmodell, och om jag har stött på någon svaghet hos telefonen så här långt i testandet så är det kanske just skärmen.

Batteriet gör å andra sidan sitt jobb och levererar mer än 8 timmars skärmtid vid kontinuerlig uppspelning av Youtube-video, och även i våra prestandatester för batterier imponerar Pocophone F1.

Vi har hunnit stifta en första bekantskap med mobilens kamera, och intrycket så här långt är att den klarar av detaljåtergivning i dagsljus bra, men levererar bilder med färger som känns lite överdrivna. Vi har återigen att göra med artificiell intelligens i kameran som ska anpassa färgerna efter motivet, och återigen tyker jag att det känns som överdrivna Instagramfilter. Kameran kan förmodligen inte mäta sig med toppmobilerna, men för att sitta i en mobil för 4000 kronor är den okej.

Systemet i telefonen är Xiaomis Miui, som numera finns på svenska, även om en del översättningar fortfarande är lite knasiga. När jag startar webbläsaren får jag till exempel bekräfta genom att trycka på "håller & fortsätta". Det har en hel del intressanta egenutvecklade funktioner som vi får återkomma till i det fullständiga testet.

Är det något särskilt ni vill att vi ska titta extra noga på när det gäller Pocophone F1? Skriv i så fall och kommentera.