Förra året lanserade Motorola sin första mobil under Googles Android One-program. Android One innebär att tillverkaren gör en mobil med en ren Google-version av Android, såsom den ser ut i Googles Pixel-mobiler. Användargränssnittet i Moto-mobilerna var redan i det närmaste identiskt med Googles användargränssnit, och enligt Motorola såg man Android One mer som en möjlighet att lansera ytterligare en produktlinje med annat formspråk. Motorola One sålde enligt företaget över förväntan och nu har man lanserat uppföljaren Motorola One Vision.
Med One Vision är det ännu tydligare vad Motorola menar med separat produktlinje. Priset för telefonen är detsamma som för den tidigare i år lanserade Moto G7 Plus, men givet de snäva ramar moderna smartphones rör sig inom skiljer sig nästan allt som kan skilja sig mellan de två modellerna.
Mest iögonfallande är förstås skärmen. Man har valt att göra telefonen i det långsmala 21:9-formatet på skärm, som vi tidigare sett i Sonys Xperia 10-modeller. Det innebär en telefon som är något lite högre och märkbart smalare än Moto G7 Plus. Vi var inte sålda på detta skärmformat i Sonys Xperia 10-mobiler, men här har man i alla fall minimalt med ram i överkant vilket gör telefonen mindre topptung. Selfiekameran finns i ett hål i skärmen, till skillnad från Moto G7 Plus som har en droppformad sensorpanel. Skärmen lägger sig också mitt emellan Sony Xperia 10 och Xperia 10 Plus i storlek. Är detta den gyllene medelvägen för 21:9-skärmar? Vi får återkomma om det när vi hunnit bekanta oss med mobilen riktigt ordentligt.
Annons
En annan originell detalj är telefonens chipset, för det är ett Samsungproducerat Exynos 9609-chipset. Det sägs att Qualcomm en gång i tiden som en del av sina ekonomiska förehavanden med företaget förbjöd Samsung att sälja chipset till tredje part. Det vore intressant om den pakten nu var bruten, för Exynos 9609 levererar riktigt bra prestanda i mellanklass. Pinsamt nog för Samsung flyter användargränssnittet i Motorola One vision bättre än vad det gör i Samsungs galaxy A50 som har i princip samma användargränssnitt.
Andra detaljer som definierar Motorola One Vision och skiljer den från Moto G7 Plus är att den har 128 GB lagring i stället för 64 GB, och att den visserligen har plats för minneskort, men inte samtidigt med två sim-kort som på Moto G7-serien.
48 megapixel
Kameran har en huvudlins på 48 megapixel och en assisterande lins för djupavkänning. Det är dock inte Sonys sensor IMX586 som sitter i många toppmodeller som finns här utan en enklare och billigare Samsungsensor. Däremot har man, precis som på Moto G7, lagt ner en del krut på fotofunktioner som möjligheten att göra ett föremål i fokus i färg och resten i svartvitt, och kameran har optisk bildstabilisering för bättre mörkerbilder. Hur bildkvaliten är i praktiken får vi återkomma till när vi hunnit testa mobilen på allvar.
Att fokusera på kamerafunktioner är nog smart av Motorola, för Android One ger i övrigt mycket få möjligheter för tillverkaren att göra anpassningar av systemet som skiljer ut telefonen från konkurrenterna. Några funktioner har man ändå fått in, som gör skillnaden mellan Motorolas egen systemversion ännu mindre. Till dessa hör möjligheten att aktivera kameran genom att vippa på mobilen två gånger. Annars är den främsta fördelen med Android One att du är garanterad två större systemuppdateringar, i detta fall Android Q och R, och tre års säkerhetsuppdateringar.
För en gångs skull är inte svart en av färgalternativen på glasbaksidan, utan man får välja mellan blåskimrande och brons. För den som är orolig för baksidans bräcklighet följer det med ett genomskinligt gummiskal i förpackningen, tillsammans med en 15 watts snabbladdare.
Motorola One Vision börjar säljas den 3 juni till ett rekommenderat pris på 3300 kronor. Väljer du att förboka telefonen, vilket du kan göra från den 16 maj, får du dessutom ett helt trådlöst Bluetooth-headset, det nya Motorola Vervebuds, till ett värde av 1000 kronor på köpet.