Det främsta dragplåstret på Moto X Force, eller Droid Turbo 2 som den hette i USA när den först lanserades, är den okrossbara skärmen. Man skryter med hur man gjort skärmen i fem olika lager, men ärligt talat, det självklara svaret är ju att man gjort skärmen i plast i stället för glas.
Det finns gott om videofilmer på youtube för den som är intresserad med folk som misshandlar sin Droid Turbo 2 utan att lyckas spräcka skärmen, och jag känner inget behov av att börja misshandla telefonen på det viset, i alla fall inte i det här skedet av testandet. För mig är i stället min första fråga: Förlorar jag något på att välja mobilen med okrossbar skärm?
Min första tanke är att plast visserligen är böjbart och därför svårkrossat, men det repas mycket lättare än glas. Mitt första test blir därför i stället att försöka repa skärmen. Jag använder en bit korall, vasst men mjut material, och har inga problem att dra ett jack i skärmen.
Annons
Vi kan nog räkna med att skärmen repas lättare än en glasskärm, och det verkar Motorola också göra, för det yttersta lagret går att ta bort, och ett nytt som du enkelt ska kunna sätta på själv kan beställas för 200 kronor. Lite som ett skärmskydd som följer med, alltså, även om Motorola säger att det är något annat, och att det härdar mot lagret innanför.
Annons
En annan fråga är om skärmen på något sätt är sämre. Till skillnad från vad en del andra rapporterat upplever jag skärmen som skarp och ljusstark, och jag får inte känslan av att den är nedsänkt bakom ett skyddande lager. Upplösningen är 2560 x 1440 pixel på en 5,4-tumsskärm, alltså en riktigt högupplöst skärm, och i botten är det en Amoled-skärm. Om jag lutar skärmen riktigt mycket åt sidorna orsakar plasten svaga färgskiftningar åt grönt. Det får man normalt inte på en Amoledskärm, men å andra sidan är skiftningarna betydligt mindre än på en vanlig skärm baserad på LCD-teknik, som de som Sony och Apple använder i sina mobiler.
Man har ju ingen glädje av att skärmen är okrossbar om den i övrigt slutar fungera. Motorola har satt in en metallram längst bak och två lager peksensorer för att se till att skärmen även fungerar som den ska efter att man försökt och misslyckats att krossa den.
Sedan är det ju faktiskt, även utan gimmicken med den okrossbara skärmen, en av Motorolas bästa mobiler hittills. Chipsetet Snapdragon 810 och 3 GB arbetsminne ger riktigt bra resultat i våra prestandatester, och även om telefonen är varm och skön att hålla i så här års fördelas värmen jämnt över telefonen så att det inte känns som något håller på att överhettas. Batteriet är på imponerande 3760 mAh, och även om den är lite större och tyngre känns Moto X Force jämförbar med Sony Xperia Z5 i hand. Priset på drygt 7000 kronor är konkurrenskraftigt, och slutligen kan vi nämna att mobilen har Android 6.0 redan nu (de första exemplaren kommer dock inte att levereras med det förinstallerat, men en uppdatering finns tillgänglig omedelbart).
Mycket återstår att testa med till exempel Motorolas anpassningar av systemet, kameran och batteritiden innan vi kan ge Moto X Force ett riktigt betyg, men så här långt är vi mycket positiva. Är det något särskilt ni vill att vi ska titta extra noga på när vi testar? Skriv gärna och kommentera!