Asus position på den svenska mobilmarknaden har gått upp och ner. Under en period när Android var relativt nytt var Asus Transformer nördarnas favorit bland toppmodellerna. Sedan försvann man mer eller mindre, men med Zenfone 3 förra året gjorde man en rätt lyckad nysatsning, som man nu följer upp med Zenfone 4.
Zenfone 4 är inte en telefon, utan en hel produktfamilj med 6-7 modeller beroende på hur man räknar. Trots det finns det en telefon som heter bara Zenfone 4 också, och det är den vi har här.
Om någon tror att Asus numera är ett budgetmärke där man får pruta lite på kvalitén tror hen fel. Zenfone 4 känns lyxig med sin metallram och glasbaksida. En intressant designdetalj är att de dubbla kamerorna inte bara undviker att sticka ut. De ligger till och med under glaset på baksidan för att skapa en helt slät yta. Det är bara fotolampan som inte gör det.
Annons
Zenfone 4 är inte toppmodellen i Zenfonefamiljen, och det är kanske Zenfone 4 Pro med plattformen Snapdragon 835 som de flesta av er är mer intresserade av. Här har vi i stället mellanklasschipsetet Snapdragon 630, som levererar fullt tillräckligt för vardaglig användning, om än inte i närheten av toppklass.
Skärmen har upplösningen 1920 x 1080 pixel på 5,5 tum. Det kan ses som lågupplöst för skärmstorleken, men är samtidigt vad plusfamiljen av Iphones klarar sig med, och Asus får in den skärmen på betydligt mindre yta än Apple. Skärmen är ljusstark och klarar sig bra i direkt solljus.
Dragplåstret och det Asus pratar mest om i telefonen är de dubbla kamerorna. Här har man inte valt att ha en zoomkamera, vilket Zenfone 4 Pro har, utan en vidvinkellins som andrakamera. Spontant uppfattar jag det som mindre användbart än optisk zoom. Vidvinkellinsen ger lite fiskögeeffekt och har betydligt sämre detaljåtergivning än huvudkameran. Vi väntar dock med det fullständiga omdömet av kamerorna. De ska vara särskilt bra på mörkerfotografering, men det påståendet ska vi testa i praktiken i det fullständiga testet.
Asus har tidigare i sina telefoner vräkt på med bloatware, men den senaste versionen av ZenUI är faktiskt rätt befriad från sådant. Det betyder dock inte att vi får en version av Android 7.1.1 som ser ut precis som Googles, utan i inställningarna hittar vi bland annat möjligheten att skriva en bokstav med fingret på släckt skärm för att starta en viss app. Vi ser fram emot att göra en djupdykning bland Asus funktioner och jämföra kameran i det fullständiga testet.