Försöker mycket

Apple Watch: Våra första intryck

Efter att ha spenderat några dagar med Apple Watch på armen kan vi sammanfatta våra första intryck.

Publicerad Senast uppdaterad

Det tycks ännu dröja en tid innan Apple Watch börjar säljas i Sverige, men att operativsystemet för ett par dagar fick sin första uppdatering och därmed även stöd svenska som språk tyder ju på att vi snart får klockan även till Sverige.

Den klocka som vi börjat testa är den större sportmodellen med en urtavla på 42 mm och ett armband i svart gummi. Ergonomiskt hör Apple Watch definitivt till de smidigare smartklockorna och trots att vi testar den större modellen så är den inte onödigt stor och drar heller inte till sig så mycket uppmärksamhet.  

Många av inställningarna kan du sköta i Iphoneappen

Mest påtagligt med Apple Watch i kontrast till befintliga smartklockor är att Apple tvärt emot sin vana försöker få in väldigt mycket funktioner i klockan. Tyvärr märks en del barnsjukdomar och det är långt ifrån alla funktioner som känns helt lyckade eller användbara. Att använda klockan för samtal går till exempel, men ljudet är de gånger vi provar så dåligt och hackigt att det blir omöjligt att föra en normal konversation.

Du kan ringa och ta emot samtal i klockan, så länge Iphone är i närheten, men ljudet är uselt.

Att använda klockan känns den första dagen som lite av ett hinder. Det är många funktioner och navigeringssätt som känns lite främmande, men efter lite mer än en dag har jag fått grepp om funktionerna. Klockans skärm lyser upp så fort du lyfter den för att titta och urtavlan kan du anpassa så du till exempel ser träningsmål, kalenderposter och annat utöver själva tiden så klart. Ett svep nerifrån visar appar som har särskilda snabbvyer, så kallade överblickar och ett svep uppifrån visar inkomna notiser. Sen har vi så klart knapparna på sidan där den runda kronan tar dig till apparna och den andra knappen visar dina favoritkontakter.

Låååångsamma appar
Att starta en app kan ta allt ifrån 2-3 upp till 10 sekunder och det här hör till klockans främsta svagheter. Appar som nyligen öppnas öppnas lite snabbare andra gången, men det handlar fortfarande om relativt långa väntetider. Den kan ofta vara väldigt långsam och just i en klocka känns svarstiden extra viktig. Med sin lilla skärm upplever jag att man sällan har mer än tio sekunders tålamod för det är ungefär där gränsen går innan jag tar upp telefonen och istället använder den för att få informationen jag behöver för stunden. 

Tanken med Apple Watch är ju annars främst att den ska låta dig ha kvar telefonen i fickan och fungera lite som ett filter. Det viktigaste hamnar i klockan så att du slipper ta upp telefonen olika ofta. Ändå är klockan väldigt beroende av att din Iphone är nära, eftersom klockan är beroende av telefonens gps och internetuppkoppling. Det här gör att appar som är beroende av datauppkoppling, och det är i stort sett alla appar, tar extra lång tid att ladda eftersom de när de väl startat även måste vänta på att ladda information via telefonen. Att få fram de senaste nyhetsrubrikerna från DN-appen tar till exempel först 7-8 sekunder för att hitta och starta appen och sedan ytterligare två för att den ska ladda aktuella rubriker. När det gäller apparna är väldigt många av dem begränsade. DN visar till exempel bara rubrik och ingress och har misslyckats med en smidig koppling för att läsa mer i Iphone. Expressen lyckas bättre och andra svenska appar vi testat är till exempel Länsförsäkringar Bank där du kan se snabbsaldo i din klocka, utan att logga in på internetbanken. När det gäller nyhetsappar hör annars New York Times till de bättre genom att förutom Handoff-funktionen även erbjuda möjligheten att direkt i klockan spara artiklar i en lässlista som synkas med Iphoneappen.

Handoff är annars centralt och det innebär att du kan starta en app i klockan och sedan enkelt fortsätt använda samma funktion i telefonen. Ikonen för appen syns nere till vänster på låsskärmen i Iphone och du kan svepa upp för att direkt hamna i samma nyhet, meddelande, eller vad du nu höll på med i klockan. Det är dock inte alla appar som stödjer den här funktionen.

I den Apple Watch jag testar har jag installerat strax över 100 appar. Apparna hittar du i Appstore och du kan välja att appar du redan har i Iphone automatiskt ska installera sina Apple Watch-appar i din klocka om de finns tillgängliga. Alla appar i Apple Watch har alltså en motsvarighet i Iphone.

Koll på när du rör dig
Träning och hälsa är så klart viktiga funktioner i Apple Watch och var tionde minut mäter klockan din puls och rapporterar det till Apples Hälso-app. Där ser du även hur aktiv du varit tack vare stegräknaren och alla dina framsteg kan du följa i appen Aktivitet som dyker upp på din Iphone när du startat Apple Watch. 

När jag testat Apple Watch i några dagar nu så har jag fått ut en batteritid på ungefär ett dygn när jag haft klockan på mig dygnet runt. Då har jag haft notiser från telefonen aktiva och använt klockan rätt så flitigt. Notiser från telefonen kan du alltså välja att visa även om appen i fråga inte har någon Apple Watch-app. De går dock bara att avvisa och du kan inte agera på dem på något annat sätt än genom att ta fram telefonen. Vill du vara säker på att klockan ska registrera så mycket av din fysiska aktivitet som möjligt är nog det smartaste att låta den ligga på laddning över natten, för då har jag som minst nytta av den. Visst kan jag i efterhand se vad jag haft för puls när jag sovit, men jag har flera gånger fått påminnelser av klockan om att ”Nu är det dags att stå” även flera timmar innan jag ställt in väckningsalarm. Just påminnelsen om att ställa sig upp när man varit stilla en längre stund går dock att stänga av för den som inte vill bli störd med sådana uppmaningar.

Har du några frågor om Apple Watch så ställ gärna de i kommentarerna nedan så ska jag försöka svara på så mycket jag kan.

Uppdateringen till Watch OS 1.0.1 gav Apple Watch stöd för svenska som språk.