Rund extraskärm på baksidan

Test: Tåliga Doogee S98 med dubbla skärmar och lågt pris

En billig, tålig telefon som fokuserar på nytta.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
7/10
Media & Skärm
7/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
72%

Tålig

Trådlös laddning

Batterikapacitet och snabbladdning

Prestandan

Det är lätt att se nyttan Doogee S98 kan erbjuda och då särskilt för den som har ett jobb som ställer krav på just tålighet. Priset är lågt, vilket säkert tilltalar den arbetsgivare som ska stå för kalaset, batteriet är generöst tilltaget, tåligheten finns där och vad gäller andra funktioner så levererar Doogee det mesta som faktiskt behövs utan att strössla med lyxfunktioner. Vi har till exempel stöd för trådlös laddning, vilket kan vara särskilt användbart på just tåliga telefoner för att slippa fippla med skyddande luckan för laddkontakten. Trådlös laddning finns alltså här, men det är långt ifrån en självklarhet i tåliga telefoner generellt. Snabbladdning via sladd får vi också och laddare följer med i kartongen.

Nytta på bekostnad av finlir

Riktig nytta tycker jag också att baksidans nattkamera symboliserar. Det är tre olika kameror som sitter på baksidan av S98. Förutom nattkameran även en vidvinkel och huvudkameran på 64 megapixel. Det ska sägas direkt att Doogee S98 inte är någon utpräglad kameramobil. Här verkar tillverkaren ha nöjt sig med att kameran ska kunna användas som arbetsverktyg och utelämnat finliret. Det händer att jag får tveksam vitbalans i bilderna och vi kan ju sakna optisk zoom. Kameraappen låter dig zooma, digitalt då, till max 4x och då blir bildkvaliteten och främst då skärpan och detaljrikedomen märkbart lidande.

Nattkameran lider dock inte av problem med vitbalans, helt enkelt för att där blir alla bilder svartvita. Den använder infrarött ljus och skiljer sig därmed från andra mobilkamerors nattlägen. Det här gör att jag kan ta bilder lätt och snabbt i komplett mörker, utan att vara beroende av längre slutartid. Det gör den lämpad för den som arbetar i miljöer där det är mörkt och mer behöver dokumentera än fånga en naturtrogen känsla.

Fingeravtryckssensorn i telefonen sitter i en egen tryckkänslig yta på sidan av telefonen. Den är i alla fall alltid aktiv, så det räcker med att du lägger fingret på den för att telefonen ska vakna till och låsas upp. Sensorn fungerar tillfredsställande och som alternativ finns även ansiktsigenkänning via frontkameran som upplåsning. Det gör alltså att du kan låsa upp telefonen med handskar på dig, men å andra sidan kan du ju ändå inte göra så mycket sedan med telefonen utan att ta av dig handskarna ändå. Det finns dock en fysisk, anpassningsbar knapp på sidan av telefonen, motstående fingeravtrryckssensorn och strömknappen som kan agera genväg. Här kan du välja en funktion för enkeltryck, en annan för dubbeltryck och en tredje om du håller in knappen. Det här fungerar riktigt bra, för även med handskar kan jag därmed till exempel starta kameran (och då ta en bild med volymknappen), starta valfri annan app, eller varför inte lägga in Google Assistant som en genväg här och därmed kunna göra ännu fler saker med hjälp av rösten.

Det funkar bra, så länge så klart som du inte befinner dig på en bullrig plats och assistenten därmed har svårt att höra dig. För att vara en tålig telefon är annars ljudresurserna från Doogee S98 kanske i vekaste laget. När jag ställer ringsignalsvolymen på max ringer det som i vilken ordinär telefon som helst och när jag lyssnar på musik så blir ljudet inget vidare alls. Det kommer ur en ensam högtalare i botten på telefonen och på full volym blir det bara skränigt. Jag får sänka till hälften för att dynamiken ska bli bättre och då är volymen låg.

Miniskärmen tvärt emot

Den lilla skärmen på baksidan är så klart en av telefonens tydligaste kännetecken och den är ett exempel som tvärt emot mycket annat i telefonen mer känns mer som en udda gimmick än något man faktiskt kan ha nytta av. Den extra skärmen är placerad på baksidan, omringad av kameralinserna och fotolampan. Skärmen är rund och och är misstänkt lik en smartklocka. 

Tanken med den extra displayen är att du ska kunna se till exempel inkommande samtal och meddelanden, men den kan även användas för att styra musiken som spelas. Det är alltså en riktig pekskärm och jag kan både trycka för att bekräfta funktioner och svepa för att växla läge mellan klocka och musikknappar. Tyvärr är den lilla skärmens funktioner begränsade så den kan inte användas som kamerasökare och när jag får ett meddelande så syns bara att jag fått ett meddelande, inte vad det står.

Det går att anpassa den bakre skärmen och du kan till exempel välja när den ska tändas och vilket utseende den ska ha. Möjligheterna är dock begränsade. Det jag kan välja mellan är två olika utseenden på klockan, två olika utseenden för hur inkommande samtal ska visas och två utseenden på hur musikreglagen ska visas. Jag märker också snart att det är enbart klocka, inkommande samtal och inkommande sms som visas här. Inte andra appnotiser. Som standard tänds bakre skärmen när den vill visa något och telefonen ligger med baksidan uppåt och om du dubbeltrycker på den. Du kan även välja att den ska tändas när du vänder telefonen, men det varnar systemet för eftersom det drar extra batteri.

Baksidesskärmen har jag sammanfattningsvis svårt att få riktig användning för. Möjligen kan den vara lite användbar för att se vad klockan är. Detta eftersom telefonens stora skärm saknar funktionen för aktiv låsskärm, det som även kallas Always on Display. Synd dock att den lilla skärmen syns dåligt utomhus i solljus, så nyttan även på det området är begränsad.

Inte bara extraskärm

Viktigare än den lilla extraskärmen är ju dock vad telefonen i grunden är och det handlar då i klartext om en förvånansvärt billig, tålig telefon. Det är det samlade intrycket. Den generösa batterikapaciteten på 6000 mAh kombinerat med snabbladdningen säkrar användning hela dagen och telefonen levereras med senaste Android, version 12. 

Trots begränsad prestanda, något som säkerligen bidrar till batteritiden som alltså är bra, flyter gränssnittet på bra och att prestandan är tillräcklig. Det handlar inte om någon riktig flaggskeppstelefon, utan den drivs av en Mediatek-krets som levererar prestanda i billigare mellanprisklass. Vi ska även tillägga att den saknar 5G-stöd. 

Gränssnittet är avskalat och de enda anpassningar som Doogee egentligen gör är att de adderat några egna appar, dels för säkerhet och systemunderhåll, sedan för spelfunktioner och så en tredje med olika verktyg för utomhusaktivteter. När jag väljer svenska som språk i systemet så visas det mesta på just svenska men ibland i inställningsmenyerna smyger det sig in engelska uttryck. Doogee S98 är en telefon som ger mycket för pengarna, förutom tåligheten framförallt batteritid, ett fokus på nytta och en överlag hög lägstanivå.

Frågor och svar

Hur är skärmen?
Fullt fungerande, men den kan ändå, vid sidan om prestanda, sägas vara ett område Doogee sparat in på. Den är inte en Oled utan en LCD och förhöjd uppdateringstakt får vi vara utan så det är 60 hertz som gäller här. Det gör att telefonen aldrig känns jätterapp i reaktionerna.

Hur känns den i handen?
Händerna, menar du. Det här handlar onekligen om en bastant klump till telefon, så att använda den med en hand är inte att tänka på.

Var köper man Doogees telefoner i Sverige?
En sökning på Prisjakt visar att framförallt distributören 2Tech som även säljer tåliga telefoner från Ulefone har ett brett utbud, men Doogee förekommer även hos några andra återförsäljare. 

Ett alternativ:

Smidigare
Motorola Defy eller Nokia XR20 kan vara alternativ för dig som vill ha en smidigare telefon som fortfarande är tålig och inte så dyr. 

Testbild

Kamerorna imponerar inte utan lämpar sig mer för enkel dokumentation. 

Betyg

Telefoni & Data
7/10
Media & Skärm
7/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
72%

Fakta

Allmänt

Modell S98

Tillverkare Doogee

Lanseringsdatum 2022-04-29

Mått 172 x 82 x 15,5 mm

Vikt 320 g, 160 %

Material baksida Plast

Pris 4000 kr

System Android

Systemversion 12

Chipset Mediatek Helio G96

Tillverkningprocess 12 nm, 255 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 28 (700 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

5g-band Har ej 5g

Dubbla simkortsplatser Ja

Stöd för esim Nej

Stöd för Wifi-samtal Nej

Skärm

Mått 6,3 tum, 95 %

Upplösning 2340 x 1080 pixel

Skärmformat 19:9

Pixeldensitet 409 ppi, 97 %

Typ LCD - IPS

Typ av skärmglas Gorilla Glass 3

Bilduppdateringsfrekvens 60 Hz, 51 %

Minne

RAM-minne 8 GB, 81 %

Lagringsminne 256 GB

Minneskortplats Ja

Kamera

Upplösning 64 Megapixel, 20 Megapixel, 8 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom Nej

Optisk bildstabilisering Nej

Max upplösning, videoinspelning 2K

Upplösning på frontkameran 16 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Nej

Medföljande headsetadapter Nej

Bluetooth 5.1

Wifi 802.11a/b/g/n

Batteri

Kapacitet 6000 mAh, 121 %

Uppmätt videotid 12 tim, 56 min

Trådlös laddning Ja

Medföljande laddare Ja

Effekt på medföljande laddaren 33 W, 46 %

Maximal snabbladdning 33 W, 62 %

Övrigt

Tålig Vattentät

IP-klass IP68 / IP69K

FM-radio Ja

NFC Ja

Stereohögtalare Nej

Fingeravtrycksläsare I separat panel på sidan

Benchmark-tester

Antutu 9 338153

Geekbench 5: CPU Single-core 512

Geekbench 5: CPU Multi-core 1293

Geekbench 5: Compute 1442

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 8 FPS, 15 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 33 FPS, 38 %

3DMark Wild Life Stress Best 1183, 15 %

3DMark Wild Life Stress Lowest 984, 18 %

Google Octane 19663, 48 %

Jetstream 2 52,994, 44 %

Tålig

Trådlös laddning

Batterikapacitet och snabbladdning

Prestandan