AMD har uppdaterar sin chipp-serie för tredje generationens Ryzen-processor med B550-chippet. Detta är en mer budget- eller mellanklassorienterad lösning jämfört med toppmodellen X570 och är i första hand tänkt som ett argument att tillföra PCIe Gen 4 även till lite enklare byggen.
Trots att både chippet och moderkortet har stöd för upp till 20 PCIe Gen 4- och ytterligare fyra Gen 3- samt åtta Gen 2-banor är detta ett chip som inte har stöd för tidigare generationers Ryzen-processorer och inte heller Ryzen 5 3400G eller Ryzen 3 3200G. Det är viktigt att tänka på inför en planerad uppgradering.
Intressant IO-panel
AMD har uppdaterar sin chipp-serie för tredje generationens Ryzen-processor med B550-chippet. Detta är en mer budget- eller mellanklassorienterad lösning jämfört med toppmodellen X570 och är i första hand tänkt som ett argument att tillföra PCIe Gen 4 även till lite enklare byggen.
Trots att både chippet och moderkortet har stöd för upp till 20 PCIe Gen 4- och ytterligare fyra Gen 3- samt åtta Gen 2-banor är detta ett chip som inte har stöd för tidigare generationers Ryzen-processorer och inte heller Ryzen 5 3400G eller Ryzen 3 3200G. Det är viktigt att tänka på inför en planerad uppgradering.
Kortet vi testar denna gång heter alltså MAG B550 Tomahawk och kommer från MSI. Detta är ett ATX-baserat kort som är förvånansvärt välmatat med funktioner med tanke på prislappen. En av de mer intressanta lösningarna hittar vi i kortets IO-panel. Denna är fast monterad för enkel installation och har försetts med en sköld som delvis går ihop med korets primära processor och strömfas-flänsar vilket ger en utmärkt värmeavledning och även en förbättrat ESD-skydd.
Annons
Själva panelen börjar med en snabbknapp för att uppgradera/flasha korets BIOS. Bredvid denna finns en kombinerad PS/2-port tillsammans med dubbla USB 2-portar. Härefter får vi en Displayport och en HDMI-anslutning. I nästa led får vi en 2,5 gigs LAN-port baserad på Realteks RTL8125B-chip vilket är en mycket tacksam lösning oavsett om du planerar att spela eller bara vill maximera nätverksanslutningen. Under denna finns dubbla USB 3.2 Gen 1-portar. Även i nästa rad hittar vi en likande uppsättning, men här baserad på en Realtek RTL8111H gigabitport och sedan dubbla USB 3.2 Gen 2 varav en är en Typ-C-anslutning.
IO-panelen avslutas med fem analoga och en digital ljudport vilka drivs av Realteks ALC1200 Codec vilken är förstärkt med MSI:s klassiska Audio boost som både ger bästa tänkbara ljud samtidigt som vi får ett ”de-pop-skydd”. MSI använder även separata kommunikationslager för respektive kanal för en ren ljudbild.
Går vi över till kortet i sig använder MSI en 10+2+1 strömfaslösning vilket ger kraft och stabilitet att driva även topprocessornera i överklockat läge, även om det inte ger samma extra överklockning som X570-korten erbjuder. Till denna får vi fyra minnesbanker för DDR4-minnen på upp till 4 866 megahertz. Precis som CPU-delen har vad MSI kallar Core Boost, så har minnesbankerna ”DDR boost” vilket i båda fallen garanterar en jämn och ren strömmatning och maximal överklockning. Tomahawk gör ett mycket bra jobb med att korrekt identifiera minnesfrekvenser och optimal latens och vi får en god överklockningsmarginal, framför allt på lägre klockade minnen. Men när vi börjar nå toppfrekvensen blir möjligheterna mindre. Detta gör att den optimala minnesfrekvensen, baserat på våra tester och initial BIOS, ligger på mellan 3 000-3 200 megahertz, vilken sedan kan skruvas upp mot cirka 3 800 megahertz.
Gen 4 till massorna
Nästa intressanta del med detta kort är så klart att vi här får PCIe Gen 4 för både lagring och grafik. Tomahawk kommer med två M.2-platser varav den övre är Gen 4-baserad och den undre Gen 3-baserad. Båda anslutningarna kompletteras med en kylfläns som låter vald disk arbeta under maximal belastning under långa perioder. Beroende på disk kan det dock behövas en än kraftigare kyllösning, i varje fall på Gen 4-porten. Om du kör en RAID-lösning (R0 eller R1) över M.2-platserna kommer denna att köras i Gen 3-läge, vilket kan vara värt att tänka på.
Kortet har sex SATA 3-portar vilka är placerade i 90 graders vinkel för enkel anslutning och kabeldragning. Ser vi till grafiken får vi en liknande lösning med en Gen 4 x16-plats förstärkt med en stålsköld för att kunna hantera tyngre grafikkort. Denna kompletteras med en Gen 3 x16-plats och dubbla Gen 3 x1-platser. Dessa är placerade på ett sätt som gör att vi kan använda samtliga expansionsplatser så länge vi inte använder ett diskret kort som kräver mer än två platser.
Utöver detta erbjuder kortet en intern Typ-C-port för den främre IO-panelen. Vi får även dubbla USB 2-kontakter och en USB 3.2 Gen 1-kontakt vilket gör det enkelt att installera och kontrollera exempelvis vattenkylning eller egen RGB-/fläkthantering. Kortet har även två RGB-anslutningar och dubbla så kallade Rainbow LED-anslutningar. Till detta får vi även som alltid en bred blandning av program för att övervaka och optimera vårt system, allt utan större förkunskapskrav. Vi som vill grotta ner oss i inställningar kan dock utföra extra optimeringar från BIOS avancerade läge.
Text: Patrik Wahlqvist
FÖR: Stabilt kort med bra layout. Bra IO-panel, bra ljud för klassen, stabilt kort både sett till prestanda och konstruktion, många bra medföljande program.
EMOT: Kortet har inte samma överklockningspotential som X570 och har tack vare chipsetet ett mer begränsat PCIe Gen 4-utbud
Ett riktigt bra moderkort för dig som vill bygga ett prisvärt system baserat på någon av de senaste Ryzen-processorerna och dra nytta av kraften i PCIe Gen 4.
Betyg: 5 av 6
Specifikationer
Tillverkare: MSI, www.msi.com Cirkapris: 2 299 kr inkl. moms, 1 839 kr exkl. moms Chipset: B550 Minnesstöd: 5 100 MHz (vi nådde dock bara 4 866 MHz) Max minnesstöd: 128 GB DDR4 PCIe: 1 st Gen 4 x16 + 1 st Gen3 x16 + 2 st Gen3 x1 SATA 3: 6 st M.2: 1 st Gen4 + 1 st Gen 3 LAN: 1 st 2,5 Gig + 1 st 1 Gig USB: 2 st USB 3.2 Gen 2 + 5 st USB 3.2 Gen 1 + 6 st USB 2 Ljud: ALC1200 Grafikportar: Displayport + HDMI Format: ATX