Tre läsplattor i test

Nuut är en av de läsplattor som finns att köpa för svenska e-böcker.

Sedan en tid tillbaka finns läsplattor att köpa i handeln och det blir allt vanligare att köpa, låna eller ladda ner gratis e-böcker via nätet. Mobil Business har testat tre läsplattor för att se om detta är en fluga som är här för att stanna.

Publicerad Senast uppdaterad

De tre plattorna vi har provat är Cybook, Nuut och Sony Reader PRS 505. Cybookplattan går att köpa via nätet och den kostar cirka 2400 kronor. Nuutplattan finns att köpa hos Teknikmagasinet för cirka 3000 kronor och Sonys läsplatta som kostar cirka 1900 kronor går att köpa både via nätet och Sony Center-butikerna runt om i landet. Det finns även fler Sonymodeller, där prislappen är betydligt högre, den senaste modellen Sony Reader PRS 600 kostar exempelvis 3699 kronor.

Andreas Bröll, säljchef för Royal-Line som marknadsför Nuut, tror att plattan kommer att slå stort.

– Jag tror att den kommer att slå igenom eftersom den är användbar för fler än bara bokläsare. Studenter kan använda den för sin kurslitteratur, jurister kan ha hela lagboken i en läsplatta och politiker kan slippa skriva ut omfattande lagförslag och i stället ha dem i plattan medan pensionärer kan utnyttja funktionen med större text, säger han.

Köp, låna eller ladda ner gratisböcker

Alla tre plattorna som vi har testat är konstruerade för att läsa böcker med, men det går även att titta på bilder och att lyssna på musik i dem. Dessa tre modeller fungerar för e-böcker i filformat som PDF och ePub, medan Amazons egen läsplatta Kindle är låst till formatet Mobipocket, vilket gör att man bara kan köpa böcker från Amazon. Svenska e-böcker går helt enkelt inte att läsa med Kindleplattan.

Det finns tre sätt att fylla sin läsplatta med e-böcker. Köpa, låna eller ladda ner gratisböcker från nätet. För att göra detta krävs det i de flesta fall att läsplattan är kopplad till en dator. Men i nyare läsplattor blir det allt vanligare med 3G-uppkoppling som gör det möjligt att ladda ner böcker direkt via plattan. Ingen av de tre plattor vi testat har 3G.

För att låna eller köpa e-böcker krävs det att du laddar ner en e-bokläsare till din dator. Planerar du att ladda ner gratisböcker behöver du ingen e-bokläsare utan hanterar gratisböckerna precis som vanliga filer. E-bokläsarna är gratis och tre av de vanligaste är Adobe Digital Editions, Microsoft Reader och Mobipocket Reader. Till Nuutplattan behöver du exempelvis ladda hem Adobe Digital Editions, men olika typer av läsplattor eller telefoner som kan läsa e-böcker, kan kräva någon av de andra e-bokläsarna.

När du har en e-bokläsare är det bara att tanka hem e-böcker och sedan föra över dem till läsplattan precis som till vilken USB-enhet eller extern hårddisk som helst. Att låna e-böcker via bibliotek kräver att du har ett lånekort på biblioteket eftersom du måste ange dessa uppgifter när du lånar. Precis som med en vanlig bok är e-bokslånet tidsbegränsat. När lånetiden gått ut har du visserligen kvar boken i din läsplatta, men den går inte längre att öppna eller läsa.

För att köpa en e-bok är det bara att surfa till någon boklåda, handla och sedan föra över e-boken till läsplattan. Det vanligaste är att du kan göra 6 kopior av dina inköpta e-böcker för privat bruk, något som kan vara bra att veta om du vill spara böckerna på en extern hårddisk för att till exempel undvika datorkrascher.

I de tre testade läsplattorna kan du också använda SD-kort för att föra över bilder, musik, ljudböcker eller e-böcker till läsplattan. Vill du titta på bilder så visas de i svartvitt, även om det är färgbilder. Stora bilder kan tyvärr låsa plattan eftersom den inte är tänkt att användas för bildvisning i någon större utsträckning eller som en mellanlagringsstation.

Men hur fungerar då läsplattan?

Skärmen hos de flesta plattorna är vanligen 6 tum stor, även om det finns större. Skärmen känns lagom stor och den är mycket behaglig att läsa på eftersom den blänker väldigt lite. Det är smidigt att välja större text på alla tre plattorna och knapparna för att bläddra är enkla.

Cybookplattan är lättast och ger ett tråkigt och plastigt intryck, exemplaret vi lånat är dessutom välanvänt och därmed ganska seg i navigeringen. Knappast ett gott helhetsbetyg, även om plattan är ett demoex som använts i drygt 18 månader vill man inte att den ska bli så trög efter flitig användning.

Sonyplattan ger ett mer gediget intryck, den är lite tyngre, men känns ändå skön att hålla. Knapparna svarar bättre och deras placering och användning känns mer logisk och lättbegriplig jämfört med Cybooken.

På Nuutplattan sitter de nödvändiga knapparna på sidan och inte i botten som på de två andra modellerna. Det gör det enkelt att bläddra och navigera med bara en hand på Nuutplattan. En fiffig lösning är också att skärmen kan vändas, för att knappsatsen även ska passa vänsterhänta. Nuut och Sonyplattorna är ganska likvärdiga, båda känns lätta och smidiga att använda.

Det går att zooma och öka storleken på texten, men Nuutplattan har förstoringsverktyget gömt bland undermenyerna. En snabbknapp direkt på plattan hade varit att föredra. Även Cybooken och Sonyplattan skulle behöva jobba mer med användarvänligheten och strukturen på menyerna.

Läsvänliga skärmar men lite råddiga menyer

När man bläddrar med läsplattorna blinkar de till, vilket kan uppfattas lite störigt men man vänjer sig snabbt. Orsaken till blinket är det elektroniska bläcket som används i skärmen. Bläcket består av små kapslar med klar vätska med positivt laddade vita partiklar och negativt laddade svarta partiklar. Partiklarna som bildar texten byter plats med hjälp av ett elektriskt fält och det är detta blink man ser när man bläddrar. Eftersom läsplattan bara kräver energi för att bläddra kan den användas länge innan den behöver laddas, mellan 7 000 och 10 000 sidor klarar de flesta modeller.

Läsplattorna som finns i handeln kostar mellan 2000 och 3000 kronor, ett ganska högt pris. Orsaken till att de är så dyra är att det bara finns två företag som tillverkar det elektroniska bläcket till skärmarna samt att tillverkarna betalar licenspengar för det kopieringsskydd som är kopplat till e-böckerna. Men som läsverktyg är läsplattorna bättre för ögat än de mini- eller handdatorer som kostar det dubbla. Datorskärmarna blänker helt enkelt för mycket, medan man orkar läsa längre på läsplattorna.

Summeringen av testet är att Nuut och Sonys läsplattor är smidiga att använda, medan Cybook ger ett ganska trött intryck. Än så länge är läsplattorna ganska dyra, men slår produkten igenom och priset sjunker, kan plattan mycket väl bli ett komplement till vanliga böcker.

Läsplattorna

Cybook Gen3

Tillverkare: Bookeen.

Storlek: 118x188x8,5 mm.

Skärmstorlek: 6 tum.

Vikt: 174 gram inklusive batteri.

Batteritid: 8 000 sidor.

Minne: 64 MB.

Pris: cirka 2 400 kronor.

Laddningstid: Cirka 3 timmar via USB-kabeln.

  

Nuut

Tillverkare: Neolux

Storlek: 137x178x13/19 mm.

Skärmstorlek: 6 tum.

Vikt: 300 gram.

Batteritid: 10 000 sidor.

Minne: 512 MB.

Pris: Cirka 3 000 kr.

Laddningstid: 4-4,5 timmar via USB. Det går att köpa till en laddare som passar till vägguttaget.

Sony Reader PRS 505

Tillverkare: Sony.

Storlek: 175x122x8 mm.

Skärmstorlek: 6 tum.

Vikt: 255 gram.

Batteritid: 7 500 sidor.

Minne: 256 MB.

Pris: Cirka 1 900 kronor.

Laddningstid: 4 timmar via USB-kabel, cirka 2 timmar via vägguttag.

Sony har också släppt modellen PRS 600 med pekskärm. Den senaste modellen Daily Edition 900 som ännu inte finns till salu i Sverige har 7-tums skärm och inbyggd 3G-uppkoppling för att söka låneböcker direkt i läsplattan.

Läs mer om e-böcker

Elib

Köpa e-böcker

AdLibris
Bokus
Bokia

Utländska e-bokbutiker

Ubibooks
Mobipocket

Låna e-böcker

Bibliotek

Gratis e-böcker

Epub books