INTERVJU

TAT:s Charlotta Falvin talar ut om RIM-affären

Igår blev det klart att kanadensiska Blackberry-tillverkaren RIM köper svenska gränssnittsbolaget TAT för över 800 miljoner kronor. TAT:s vd Charlotta Falvin berättar om bakgrunden till storaffären och vad som händer nu.

Publicerad Senast uppdaterad

TAT:s vd Charlotta Falvin är mycket glad för alla postiva kommentarer om köpet som kommit på medier och bloggar inom mobil och teknikbranschen. Hon säger att varken TAT eller RIM hade väntat sig en riktigt sådan positiv respons. De flesta bedömare verkar vara överens om att köpet av TAT var precis rätt drag för RIM och att nu kan Blackberry-tillverkaren verkligen få ordning på sina gränssnitt.

- Det är otroligt roligt att läsa hur positivt detta ses i mobilindustrin. Och att medarbetarna här får känna sig riktigt stolta, säger Charlotta Falvin.

TAT hade tidigare ingen kundrelation med RIM. Den första kontakten togs av RIM för sex veckor sedan, berättar Charlotta Falvin.

Vad får då RIM vid köpet av TAT? För den kanadensiska smartphonejätten så handlar det om skaffa sig ytterligare kompetens och teknik för att förbättra användarupplevelsen i sina telefoner och surfplattan Playbook.

- RIM har mycket målmedvetet köpt på sig bolag inom områden där de själva varit lite svagare. De insåg att de behöver göra bättre i från sig på gränsnittssidan. Och där är vi ytterligare en pusselbit, säger Charlotta Falvin.

Hur känns det att många verkar se TAT som lösningen på RIM:s gränssittsproblem?

- Vi är ödmjuka inför uppgiften. Men detta är vår hemmabana och det ska bli roligt att bita i. Förutsättningarna är väldigt goda.

Enligt Charlotta Falvin så fungerar de två företagen mycket bra ihop redan. Vilket var en viktig fråga att reda ut under förhandlingstiden. På TAT, som jobbat med de flesta stora aktörerna i mobilbranschen, är medarbeterana mycket nöjda med hur proffsiga de nya kollegorna på RIM är, berättar Charlotta Falvin.

Men klart är att det blir annorlunda för TAT att framöver endast jobba med en aktör när man tidigare jobbat parallelt med många stora mobiltillverkare. Charlotta Falvin säger att en stor fördel med det är att nu kan de komma betydligt närmare produktutvecklingen än tidigare.

- När man jobbar med flera kunder samtidigt så blir det naturligt så att man inte kan vara helt öppna med varandra.

Charlotta Falvin bekräftar att huvuddelen av verksamheten kommer att ligga kvar i Malmö och att det inte finns planer på att skära ner personalstyrkan. Snarare tvärtom.

- RIM är imponerade av vår förmåga att växa och integrera nya medarbetare på ett bra sätt och det tror jag att de vill bygga vidare på.

Själv säger hon att hon kommer att stanna på vd-posten genom integreringen men att hon inte kommer att vara den som leder avdelningen när den är en del av RIM.

Vad betyder det här för den svenska mobilbranschen?

- Att få ytterligare en av de stora mobilspelarna i Sverige är positivt. Det befäster vår position som ett starkt fäste där man göra bra och innovativa saker, säger hon.

Ägarna till TAT får bra betalt vid affären med Blackberry-tillverkarna RIM. Över 800 miljoner lägger smartphonejätten på gränsnittsföretaget från Malmö, rapporterar Sydsvenskan. De sex grundarna av TAT får cirka 70 miljoner var. Men mest får affärsmannen Jan Barchan som äger 30 procent av TAT.