Så många som nio av tio använder privatmobilen på jobbet. De två främsta anledningarna är att privatmobilen är bättre än jobbmobilen samt att man inte har någon jobbmobil. Iphone- och Windows Phone-användare är dessutom mest benägna att använda privatmobilen på jobbet. Det visar en studie som Mobil och Mobil Business genomfört bland Mobils läsare.
Till frågan ”Använder du privata mobila enheter” svarade över åtta av tio ”Ja”. Siffran för privatmobilen är ännu högre, med över nio av tio som svarar att de använder privatluren på jobbet. Användningen av privatplattan på jobbet är däremot betydligt lägre, med dryga 30 procent som svarade att de använder den på jobbet. Cirka hälften angav som anledning att de helt enkelt inte äger en platta privat. Det framgår av en studie som Mobil och Mobil Business genomförde under maj månad där 1727 Mobil-läsare svarade på vår enkät om mobila vanor.
Privatmobilen viktigare än privatplattan
Närmare 67 procent av svaranden tycker att det är viktigt eller mycket viktigt att kunna använda privatmobilen på jobbet, och ytterligare 16 procent tycker att det är någorlunda viktigt. Att kunna använda privatplattan på jobbet anses däremot som inte alls viktigt av majoriteten, eller över 67 procent av svaranden. Det är dock fler bland privata Iphone-användare som tycker att det är viktigt med att kunna använda privatplattan på jobbet.
Annons
Därför använder man privata mobila prylar på jobbet
Annons
Bland de 94 procent som svarar att de använder privatmobilen på jobbet är främsta anledningen att de helt enkelt inte har någon jobbmobil. Detta svar ger över fyra av tio svaranden. Nästan lika många anger att de använder privatmobilen på jobbet för att den är bättre än jobbmobilen.
Att privatmobilen är bättre än jobbmobilen är främsta anledningen till att använda privatmobilen på jobbet bland dem som använder en Iphone eller en Windows Phone-mobil privat. Bland de som använder en Android-mobil privat är däremot främsta anledningen att man inte har någon jobbmobil.
Studien visar också en skillnad mellan manliga och kvinnliga svaranden, där betydligt fler kvinnor anger att de inte har någon jobbmobil, närmare 52 procent, jämfört med 42 procent bland samtliga svaranden. Skillnaden finns även om man tittar på den typ av industri man jobbar i. Närmare hälften av svaranden inom IT och telekom svarar att privatmobilen är bättre än jobbmobilen, jämfört med närmare 39 procent bland samtliga svaranden.
Viktigt med appar och wifi
Även vad man kan göra med mobilen på jobbet väger in, med över 30 procent som svarar att de vill kunna använda appar och funktioner precis som de vill.
Bland de som har en privatplatta är största anledningen till att man använder den även på jobbet att man inte har någon jobbplatta. Vad man kan göra med plattan är också avgörande; över 37 procent säger att de vill kunna använda appar och funktioner som de vill och närmare 24 procent att de vill kunna ladda ner appar även när de är på jobbet. En fjärdedel vill också fritt kunna koppla upp sig mot valfritt wifinät.
Iphone- och Windows Phone-användare mest benägna använda privatmobilen på jobbet
Det är få, cirka 12 procent, som svarar att företaget förbjuder användningen av privatmobilen på jobbet. Bland kvinnliga svaranden stiger däremot siffran till 27 procent.
Det är en högre andel som svarar att de inte använder privatmobilen på jobbet för att de helt enkelt inte vill det, närmare 36 procent.
De som använder en Iphone eller en Windows Phone-mobil privat är dock mer benägna än genomsnittet att använda den även på jobbet, med bara 29 procent som säger att de inte vill göra det. Det är tvärtom bland dem som använder en Android-mobil privat, då 38,4 procent säger att de inte vill använda den på jobbet.
Samband mellan privatmobilen och jobbmobilen
Det är också värt att notera att svaranden har bättre tillgång till smartphones och surfplattor hemma än på jobbet. Det är nämligen betydligt fler som använder vanliga mobiltelefoner på jobbet än privat. Så många som 17,3 procent svarar att de använder en vanlig mobiltelefon på jobbet, medan endast 7,8 procent anger att de använder en sådan telefon privat. Smartphones med Android är mest populära bland svaranden, såväl för privat bruk som på jobbet. Iphone kommer in på andra platsen. Windows Phone-telefoner landar en tredje plats för privat bruk, men det är fler som använder vanliga telefoner än Windows Phone-mobiler på jobbet. Det är också fler kvinnor som använder vanliga telefoner, både privat och på jobbet.
Det finns bland svaranden ett samband mellan den mobil man använder privat och den man använder på jobbet. Bland dem som använder en Android-mobil privat är andelen som även använder en Android-mobil på jobbet högre än genomsnittet, med närmare 79 procent som gör det, jämfört med ett genomsnitt på 56,6 procent bland samtliga svaranden. Skillnaden är ännu större bland dem som använder Iphone privat: så många som 76,5 procent av dem använder en Iphone på jobbet, jämfört med ett genomsnitt på 25,4 procent bland samtliga svaranden. Bland Windows Phone-användaren är motsvarande siffror 8 procent procent respektive 62 procent.
Mer än dubbelt så många använder surfplattan privat än på jobbet
Vad gäller användningen av surfplattor är skillnaden ännu större. Medan över 28 procent svarar att de använder en surfplatta med Android privat anger endast 10 procent att de använder en liknande enhet på jobbet. Förhållandet ser likadant ut för Ipad-användare med närmare 25 procent som använder en sådan platta privat och 10 procent som gör det på jobbet.
Det är också jämförelsevis fler som använder en Ipad mini än en surfplatta med Windows privat. På jobbet är det däremot fler som använder en Windows-platta än en Ipad mini.
Om Mobilbarometern Avancerade Användare
Studien Mobilbarometern Avancerade Användare genomfördes av Mobil och Mobil Business mellan 13 maj och 1 juni 2013. Total svarade 1 727 personer på våra frågor. Vill du veta mer om studien? Hör gärna av dig till oss på: mobilbusiness@mobil.se.
Alla som svarade på våra frågor och lämnade en motivering fick chansen att vinna fina priser. Här kan du se vilka som vann.