-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
Strategiskt innovationsprogram
Miljonsatsning görs på sakernas internet

Nu satsar regeringen 200 miljoner kronor på nya innovationsprogram, där en av inriktningarna är sakernas internet.
Som en del i regeringens forsknings- och innovationspolitik har nu beslutet fattats att fem nya innovationsprogram inom en rad nya områden ska få finansering med sammanlagt 200 miljoner kronor om året. Ett av innovationsprogrammen handlar om sakernas internet. Hur stor del av anslagen som kommer att gå till satsningen på sakernas internet är dock inte bestämt i nuläget.
– Hur mycket pengar det blir vet man inte ännu, utan alla de här programmen har skickat in sina ansökningar, sen kommer en diskussion att ske med Vinnova för att klara ut vilka utlysningar som man vill driva under två kommande åren, säger Östen Frånberg, som är koordinator för satsningen på sakernas internet och gästforskare vid Institutionen för informationsteknologi på Uppsala universitet.
Satsningen på strategiska innovationsområden drivs av Vinnova, Energimyndigheten och Formas, med syftet att låta näringslivet, den akademiska världen och offentliga sektorn samverka för att skapa gemensamma prioriteringar inom forskning och utveckling. Målen för satsningen på sakernas internet som ett av innovationsprogrammen är bland annat att Sverige ska vara ett ledande land inom ett antal utvalda branscher inom sakernas internet så som hälsa, välbefinnande och sport.
– Vi kommer bland annat att arbeta med infrastruktur för sakernas internet och med att förbättra exempelvis ekosystemet för det, säger Östen Frånberg.