Extrem spelmobil

Test: Asus ROG Phone 7 Ultimate – Attityd framför allt

En gimmick eller något som faktiskt förbättrar din spelupplevelse, klart är att Asus med sin ROG Phone gör mycket unikt.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
78%

Prestanda

Skärm

Batteritid

Högtalarna

Tung

Kamerorna

På många sätt har den här typen av utpräglade spelmobiler visat vägen för flaggskeppsmobiler i allmänhet. Viktigaste egenskaperna för en spelmobil är ju prestanda och skärm, egenskaper du har nytta av även i andra sammanhang. Till exempel förhöjd uppdateringsfrekvens, över de normala 60 bilder per sekund, kom först till spelmobiler, men är nu standard i alla flaggskeppstelefoner och hittas nu allt oftare även i lite billigare mobiler. Förutom att ge en följsam spelupplevelse gör det att gränssnitt, när du bläddrar i webbläsaren och telefonens respons, generellt känns snabbare.

Inte bara för spel

Egenskaper som gör ROG Phone 7 Ultimate till en bra spelmobil kan du alltså njuta av även i andra sammanhang. Ljudresurserna som är utmärkta gör till exempel att den fungerar bra för att visa filmklipp eftersom även skärmen är förstklassig. Till skillnad från många andra mobiler idag har skärmen ingen infälld selfiekamera, utan den ligger istället i kanten utanför skärmen, vilket gör att hela skärmytan kan användas till innehåll oavsett om det är spel, film eller något annat. Inget som stör i skärmen alltså. Något som däremot kan störa är vikten. Telefonens 239 gram gör den till en av de tyngre telefonerna som vi testat, i samma klass som Iphone 14 Pro Max och snäppet under Samsungs vikbara i Fold-familjen.

Det blir tydligt, jämfört med andra telefoner i samma pris- och storleksklass att du här, med ROG Phone precis som med till exempel tåliga telefoner eller seniormobiler, betalar mer och får göra tydliga prioriteringar. Imponerande på ett område innebär besvikelser på andra. Priset vi får betala för de utökade spelspecifika funktionerna är förutom den tunga vikten även utebliven trådlös laddning och att kamerorna inte är lika kompetenta som i generella flaggskepp i den här prisklassen.

Sen kan man fråga sig hur mycket spelfunktionerna faktiskt gör i ROG Phone 7 Ultimate. Att prestandan gör skillnad, liksom skärm, ljud och batteritid är ganska enkelt att skriva under på, men där är ju den här telefonen inte ensam om att prestera bra. Det finns många flaggskeppsmobiler med samma eller liknande specifikationer som också ger riktigt bra förutsättningar för spelande.

Funktion och yta

Asus har hunnit förfina konceptet med spelmobilen och det ROG Phone bidrar med är förutom råprestanda även ett utseende som inte går att ta miste på och praktiska hjälpmedel för att lyfta ditt spelande. Samtidigt är ju telefonen inte bara en bärbar spelkonsol, utan ska klara allt annat som en vanlig mobiltelefon gör, från andra appar än spel, till samtal, kamera, webbsurfning, bankärenden och så vidare. Det gör den. Mest intressant dock är kanske att se om spelanpassningarna av telefonen gör verklig skillnad eller om det mest är attityd och gimmick. För de anpassningar vi pratar om handlar dels om ett estetiskt tilltal som sticker ut, med baksidesskärm, anpassat gränssnitt, fysiska knappar för spel, generöst med ljuseffekter och en kylare med fläkt som du kan sätta på som fristående tillbehör.

Fysiska knappar mappas till skärmen

Tydlig skillnad gör det som kallas Airtriggers och som vi känner igen från tidigare ROG-telefoner. Överlag tillför Rog Phone 7 väldigt lite nytt, utan det är mest saker vi känner igen från tidigare modeller, men med ibland något vässad prestanda. Airtriggers är tryckkänsliga områden på telefonens långsida som fungerar som knappar. De kan du mappa mot områden på skärmen, så att ett tryck på kanten genererar ett tryck på ett definierat område på skärmen. Det här ställer jag in per spel så det gör också att funktionen fungerar för alla spel jag gör den här anpassningen för. Som exempel kan jag koppla dessa knappar mot till exempel gas eller broms, men kräver spelet mer fria tryck på skärmen och inte bara på fasta positioner har du mindre nytta av ROG Phone. 

Det betyder alltså att långt ifrån varje spel verkligen drar nytta av funktionen och ger mig en bättre spelupplevelse. ROG Phone är dessutom främst anpassad för spel du spelar i landskapsläge, detta till exempel genom att laddningskontakten sitter på långsidan. Det gör att du kan ladda telefonen samtidigt som du spelar och då utan att sladden är i vägen. Det finns dessutom en usb-c-kontakt i botten på telefonen så när det passar bättre kan du använda den. 

Asus släpper två mobiler i denna serie och det är ROG Phone 7 och ROG Phone 7 Ultimate. De båda har väldigt mycket gemensamt, men det som är unikt för den Ultimate-utgåva som vi testar är att den har en speciell liten skärm på baksidan och att den levereras tillsammans med en kylande fläkt som kan knäppas på runt baksidan av telefonen, en fläkt som förutom att kyla dina fingrar och telefonen även fungerar som fysisk spelkontroll med fysiska knappar du kan använda för spelkontroll.

Begränsad faktisk kyl- och prestandaeffekt

När jag testar lite olika prestandatester tillsammans med just den kylande fläkten och sedan utan så märker jag aldrig påverkan mer än på marginalen. När jag gör prestandatester flera på raden kan det skilja mer mellan gångerna än det gör med respektive utan kylningen. Du ska alltså inte ha överdrivna förväntningar på kylningen, trots att den verkligen har en fysisk fläkt som drivs och att telefonen i sig har en lucka kallad Aeroactive Portal, där den kallare luften faktiskt ska komma i direkt kontakt med de komponenter som drar nytta av kylning och inte bara kyla utsidan av telefonen. Oavsett faktisk kyleffekt så ger i alla fall det här tillbehöret, Aeroactive Cooler som följer med på köpet med Ultimate-modellen extra knappar och tydlig kylning för dina eventuellt svettiga fingrar under långa spelpass. Sedan är ju själva estetiken något som också bidrar till spelupplevelsen och det ska inte underskattas. Det är inget tvivel om att ROG Phone 7 och fläkten med dess ljuseffekter drar blickar till sig. I sin nya upplaga inkluderar den här fläkten till och med extra högtalare som ger mer definierad bas.

Den lilla skärmen på baksidan är ett exempel på hur ROG Phone 7 Ultimate ofta är mer attityd och yta än faktisk nytta som förändrar dina förutsättningar, oavsett om det gäller spelande eller vardagligt mobilanvändande som andra appar, surf, meddelanden och annat. På den lilla skärmen visas animationer när jag till exempel startar telefonen och de följer det genomgående formspråket i gränssnittet med svart rött och blått. Det hade kunnat användas för att visa mer av appaviseringar, men när jag till exempel får ett sms visas bara en sms-ikon ett par sekunder. Råkar jag inte titta dit då så ser jag ingenting. Inget visar att jag har aviseringar som väntar och på det sättet är skärmen till och med mindre nyttig än en lampa för notiser. När ett samtal kommer in visas bara en animerad telefonlur och jag kan inte ens se vem det är som ringer, så där tycker jag att Asus missat en möjlighet.

Utan engagemang

Kamerorna är troligen det tydligaste området som Asus prioriterat ner. Det märks på att du helt går miste om optisk zoom och istället får en ganska meningslös makrokamera, mest för att telefonen på pappret ändå ska kunna skryta med trippelkamerauppsättning. Visst kan du få bra bilder och då även i mörker, framförallt med huvudkameran. Vidvinkeln kan vara lite mer svajig i färgåtergivning och detaljrikedom, framförallt när det är dåligt med ljus. Det är sammantaget tydligt att kamerorna är långt ifrån fokusområde här och de liknar mer något du hittar i betydligt billigare telefoner. 

Vid vardaglig användning, och då tänker jag främst på enklare appar, webbläsare, meddelanden och så vidare, helt enkelt gränssnittet, så känns telefonen alltid riktigt snabb. Responsen är omedelbar och skärmens 165 hertz uppdatering gör sitt för upplevelsen. Det här gör så klart även att spel laddas och körs snabbt, men där är faktiskt skillnaden i upplevelse inte lika stor mot andra mobiler, för de mest krävande spelen tar ju lång tid att ladda in när de startas även här.  Även för den som faktiskt spelar mycket i mobilen kan nackdelarna med ROG Phone 7 Ultimate bli tydligare än fördelarna.

Batteritest

Batteriets videotid: 14 h 03 min

Å andra sidan

Elias Nordling: Jag kan störa mig på att man blandar funktioner som verkligen tillför spelnytta, som laddkontakten på långsidan, en skärm utan infälld sensorpanel och tryckkänsliga ytor utanför skärmen, med kosmetiska distraktioner som fläkten och baksidesskärmen. Men i den mån det över huvud taget går att skapa särskilda spelfunktioner till mobilen har i alla fall Asus ansträngt sig för att få med dem.

Frågor och svar

Är inte vilken ny flaggskepps-Android som helst bra spelmobil?
Jo, processorkraft, minne och skärm har de flesta så det lever upp till kraven. Jag skulle dock säga att ROG Phone känns ovanligt snabb, inte specifikt när det gäller spel dock utan generellt i gränssnittet mer. 

Vad är telefonen bäst på?
Batteritiden, skärmen och ljudet samt att gränssnittet är snabbt och responsen direkt är nog det tydligaste. Och nackdelarna blir ju att den är tung och klumpig samt att kamerorna är flera steg efter andra telefoner i den här prisklassen.

Hur viktig är den där kylaren?
Trots att telefonen har en lucka så att kall luft ska kunna strömma in just där den gör som mest nytta märker jag ingen stor effekt av fläkten när jag testar. Och den är ju definitivt otymplig att ha med sig, så det gör den 2000 kronor billigare standardversionen av telefonen förmodligen mer prisvärd än Ultimate-versionen där fläkten ingår. 

Ett alternativ:

För innehåll

Vill du ha en skärm som liksom ROG Phone inte störs av en infälld selfiekamera så kan Sony Xperia 1 IV med 4K-skärm vara ett alternativ men den är inte billigare trots att den funnits i snart ett år på marknaden och därför inte har samma snabba systemchip som ROG.

Testbild

Kameran klarar sig bra i mörker och i dagsljus men vidvinkeln ger ibland sämre färgåtergivning och optisk zoom saknas helt.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
78%

Fakta

Allmänt

Modell ROG Phone 7 Ultimate

Tillverkare Asus

Lanseringsdatum 2023-04-13

Mått 173 x 77 x 10,3 mm

Vikt 239 g, 120 %

Material baksida Glas

Pris 16000 kr

System Android

Systemversion 13

Chipset Snapdragon 8 Gen 2

Tillverkningprocess 4 nm, 80 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 28 (700 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

5g-band 1 (2100 MHz), 3 (1800 MHz), 7 (2600 MHz), 8 (900 MHz), 20 (800 MHz), 28 (700 MHz), 40 (2300 MHz), 77 (3700 MHz), 78 (3500 MHz)

Dubbla simkortsplatser Ja

Stöd för esim Nej

Stöd för Wifi-samtal Ja

Skärm

Mått 6,78 tum, 102 %

Upplösning 2448 x 1080 pixel

Pixeldensitet 395 ppi, 93 %

Typ AMOLED

Typ av skärmglas Gorilla Glass Victus

Maximal ljusstyrka 1500 nits, 68 %

Bilduppdateringsfrekvens 165 Hz, 142 %

Minne

RAM-minne 16 GB, 167 %

Lagringsminne 512 GB

Minneskortplats Nej

Kamera

Upplösning 50 Megapixel, 13 Megapixel, 8 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom Nej

Max upplösning, videoinspelning 8K

Upplösning på frontkameran 32 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Ja

Medföljande headsetadapter Nej

Bluetooth 5.3

Wifi Wifi 6E

Batteri

Kapacitet 6000 mAh, 120 %

Uppmätt videotid 14 tim, 03 min

Trådlös laddning Nej

Medföljande laddare Ja

Effekt på medföljande laddaren 65 W, 91 %

Maximal snabbladdning 65 W, 127 %

Övrigt

Tålig Vattentålig

IP-klass IP54

FM-radio Nej

NFC Ja

Stereohögtalare Ja

Fingeravtrycksläsare I skärmen

Benchmark-tester

Antutu 9 1328386

Geekbench 6: Single-core 2014, 129 %

Geekbench 6: Multi-core 5706, 132 %

Geekbench 6: GPU 8937, 113 %

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 84 FPS, 160 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 145 FPS, 165 %

3DMark Wild Life Stress Best 13530, 168 %

3DMark Wild Life Stress Lowest 13444, 246 %

Google Octane 42476, 102 %

Jetstream 2 131,039, 107 %

Prestanda

Skärm

Batteritid

Högtalarna

Tung

Kamerorna