Så skapar du en webbsida om mobiler

Här lär du dig allt du behöver veta om hur du skapar en webbsida som handlar om mobiltelefoner.

1. Köp en domän

Din domän, eller ditt domännamn är hemsidans namn, exempelvis "mobil.se". Att köpa domäner snabbt är fullt möjligt, det tar bara någon minut att köpa en domän hos en webbsida som säljer det.

Idealt ska din domän ha ett namn som beskriver vad din webbsida handlar om. Är det en blogg om mobiler du vill skapa är ett domännamn som innehåller "blogg" en bra idé, likaså är "forum" ett bra tillägg ifall din webbsida i huvudsak ska fungera som ett forum.

2. Skaffa ett webbhotell

Webbhotell, även kallad hosting, är en tjänst som ser till att din webbsida ligger uppe på internet och kan nås av andra. Hur bra webbhotell du behöver beror främst på hur mycket besökare din webbsida har, men värt att veta är att du kan börja med ett lite enklare webbhotell och uppgradera prestandan allt eftersom det behövs.

Läs mer: Detta krävs för att skaffa Bank-ID

3. Skapa webbsidan

Att skapa webbsidan tar i regel bara någon minut förutsatt att du använder WordPress som publiceringssystem. De flesta webbhotell har enklicksinstallationer för WordPress där du trycker på en knapp, och sen är WordPress installerat på din domän.

Över 40 % av alla webbsidor som finns på internet har WordPress som publiceringssystem, så det är bevisligen en populär programvara. WordPress är också enkelt att använda så att skapa en mobilanpassad webbsida är inte svårt.

4. Installera ett tema

När din WordPress-installation är "tom" har den ett enkelt tema som i sig inte är dåligt, men det är samtidigt väldigt enkelt så nästan alla väljer att byta ut det. Nya teman för WordPress finns att ladda ner gratis på nätet, men WordPress har också en egen gratisbutik med teman som du har att välja på.

Om du har väldigt specifika krav på designen är det bäst att köpa ett betalt tema som i regel kostar mellan ca 600 och 1 000 kr. Betalda teman är inte nödvändigtvis bättre, men i normalfallet har de fler funktioner och en snyggare design jämfört med teman för WordPress som är gratis.

Läs mer: Alla artiklar om iOS

5. Skapa alla viktiga delsidor

Om du har en webbsida är det viktigt att du skapar alla delsidor som krävs. Det räknas som nödvändigt att skaffa dessa delsidor till en webbsida:

  • Startsidan, som alla webbsidor har.

  • Om oss-sidan, där du beskriver vilka som grundat webbsidan och varför.

  • Kontaktsidan, där det normalt finns ett kontaktformulär eller en länk till e-postadressen till de som driver webbsidan.

  • Bloggsida, där alla bloggartiklar samlas.

Beroende på vilket typ av webbsida du skapar kan även nedanstående delsidor vara värda att skapa:

  • Gallerisida, om du vill visa upp bilder på t ex nya telefoner.

  • Produktsida, om du till exempel har en e-butik med telefontillbehör.

6. Ladda upp bilder och text

Just nu är din webbsida bara ett skal, så se till att ladda upp bilder och text för att göra sidan levande. Att ladda upp bilder kan du exempelvis göra från gratissidor såsom Pixabay eller Unsplash, och så gärna till att inte ladda ner bilder från Google bildsök ifall du inte vet var bilden har för licens, då bilder därifrån ofta är upphovsrättsskyddade.

7. Lägg till en logga och en favicon

Om din webbsida har både en logga och en favicon får den ett proffsigt intryck, särskilt om bildmaterialet är väldesignat. Om du har ont om pengar kan du be ChatGPT designa din logga och favicon, men har du höga krav kan du be en bildbyrå eller webbyrå ta fram en logga och favicon åt dig.