Så håller du dina lösenord säkra med fingeravtryck

Traditionella lösenord, ofta beskrivna som "delade hemligheter", är inte längre tillräckligt säkra i vår digitala värld. Människor har svårt att komma ihåg flera komplexa lösenord, vilket ofta resulterar i enkla, återanvända lösenord som lätt kan hackas. Teknik med fingerbiometri eller NFC , å andra sidan, kan ersätta lösenord och traditionella MFA-appar.

I en värld där dataintrång blivit allt vanligare, är innovativa lösningar för att säkra våra digitala identiteter mer nödvändiga än någonsin. Här markerar Microsofts upplåsning av Passkeys en viktig milstolpe i övergången till mer säkra autentiseringsmetoder. 

Microsofts identitetssystem upptäcker cirka 4 000 lösenordsattacker varje sekund. Passkeys, å andra sidan, kan varken stjälas eller glömmas eftersom de är unika strängar av tecken som lagras antingen på enheten eller säkert i molnet och automatiskt låser upp konton vid inloggning. 

Innovativ mobil säkerhet är det nya svarta

Digitala enheter har blivit centrala för vår dagliga digitala interaktion. Den inbyggda biometriska teknologin, som fingeravtryckssensorer och ansiktsigenkänning, erbjuder en idealisk plattform för att implementera avancerade säkerhetslösningar. Dessa tekniker är inte bara snabba och användarvänliga utan erbjuder också en nivå av säkerhet som traditionella lösenord inte kan matcha. 

En annan form av innovativ mobil autentisering är genom externa enheter, så som PONE Biometrics OFFPAD. Här lagrar man sina lösenord på en extern disk som låses upp genom fingeravtryck eller pin-kod. På din mobil loggar du enkelt in med OFFPADen genom att lägga kortet på baksidan av mobilen och ange pin-koden som endast funkar i kombination med din OFFPAD. Denna metod kallas för NFC, eller närfältskomunikation. Genom denna metod slipper man känna sig osäker över att spara privata nycklar hos en tredje part, utan man vet exakt vart de sparas.

Genom att direkt integrera dessa moderna verifieringssystem med sina mobila enheter kan användare njuta av en sömlös och säker användarupplevelse.

FIDO Passkeys i framkant på biometriska tekno-vågen

Biometrisk teknologi har avancerat avsevärt under de senaste åren. Företag som Apple och Google har implementerat biometriska lösningar, såsom Face ID och Pixel Imprint, vilka möjliggör säkra och snabba inloggningar. Dessa tekniker bevisar att biometrisk säkerhet inte bara är möjlig utan också önskvärd för den moderna användaren.

Som del av denna utveckling har Microsoft nyligen meddelat att användare av Microsoft 365, Copilot, Xbox och Skype kan nu använda ”soft passkeys” istället för traditionella lösenord eller autentiseringsappar. Passkeys fungerar genom att använda biometrisk autentisering, såsom fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, som redan används för att låsa upp telefoner eller datorer. 

En kritik som denna teknologi däremot har fått är att användare kan känna sig osäkra vid lagring av sina lösenord hos en tredje part. En skandinavisk innovation som löser detta problem är just PONE Biometrics.

Skandinaviska PONE Biometrics skapar bärbara lösningar

PONE Biometrics har etablerat sig som en ledande aktör inom den biometriska säkerhetsbranschen, särskilt genom deras innovativa lösningar för mobila enheter. Deras produkt, ett fingeravtrycksbaserat säkerhetskort som använder FIDO2-standarder, är speciellt framtagen för att fungera över plattformsgränser. Detta kort, som kommunicerar med mobila enheter via Bluetooth eller NFC, ger användare en flexibel och säker metod för att logga in på olika plattformar utan behov av traditionella lösenord eller komplexa autentiseringsprocesser.

Företagets unika tillvägagångssätt inom biometrisk autentisering visar hur teknik kan användas för att förbättra cybersäkerheten på ett praktiskt och användarvänligt sätt. Genom att utveckla en bärbar enhet som är lätt att använda och svår att kompromettera, adresserar PONE inte bara nuvarande säkerhetsutmaningar utan positionerar sig också som en förebild för framtida innovationer inom området. 

Framtiden för digital autentisering

Industrin rör sig mot en framtid där biometrisk autentisering blir normen, snarare än undantaget. Organisationer som FIDO Alliance, som inkluderar stora namn som Amazon, Apple, Google och Meta, driver på för denna förändring. Denna grupp arbetar aktivt för att främja tekniker som passkeys och OFFPADs, vilka erbjuder en säkrare och mer användarvänlig lösning för autentisering jämfört med traditionella lösenord.

Med införandet av teknologier som Microsofts passkeys och PONE Biometrics fingeravtrycksbaserade säkerhetslösningar, står det klart att framtiden för digital säkerhet ligger i biometri. Dessa lösningar kommer att göra det enklare och säkrare för användare världen över att skydda sina digitala liv, vilket är en utveckling som välkomnas i en tid när digital hot ständigt ökar.