Investera i kryptovalutor – så det går till

Kryptovalutor är något som blivit ett riktigt hett. Och varför inte? Idag använder vi ju mobilen för allt från kalender till plånbok, så det är nästan självklart att den också kan fungera som en port till investeringar i krypto. Att köpa, sälja och följa digitala tillgångar har, efter en inledande tröskel, blivit så mycket enklare.

I denna artikel ska vi gräva djupare i hur det fungerar. Vi berättar hur du kan använda mobilen för att investera i kryptovalutor, via exempelvis kryptobull.se, och vad du behöver tänka på för att undvika de värsta fallgroparna. För det är trots allt något som kräver skärpa, strategi och lite tur.

Hur fungerar kryptovalutor?

Kryptovalutor kan vara oförutsägbara, spännande och kanske också lite skrämmande. I sin enklaste form handlar det om pengar, men utan att det involverar någon centralbank, myntverk eller fysisk form. De finns enbart online och baseras på en teknik som kallas blockkedjan. Den är som en öppen bok där alla transaktioner skrivs ner, och allt sker utan några mellanhänder.

Kryptovalutor utmanar idén om vad pengar egentligen är och vem som har kontroll över dem. Bitcoin, som är den första och mest kända kryptovalutan, skapades som ett svar på olika finanskriser och en brist på förtroende för det traditionella systemet. Sedan dess har tusentals andra valutor dykt upp. Vissa ser dem som framtidens betalningsmedel, andra som rena spekulationsverktyg.

Att använda mobilen för att handla med krypto

Att använda mobilen för kryptohandel är oslagbart. Du kan handla när du vill och var du vill. Det finns många olika – mycket intuitiva – appar som gör att du fixar det även som nybörjare. Ofta är gränssnittet anpassat för snabba beslut, så att det blir enkelt att reagera på marknadens rörelser.

Realtidsuppdateringar är en annan styrka. Genom mobilen får du direkt tillgång till prisrörelser och marknadsnyheter. Att reagera på en pushnotis kan innebära skillnaden mellan en lönsam affär och en förlorad möjlighet. Dessutom kan du ofta ställa in bevakning av valda kryptovalutor.

En annan fördel är att mobilen öppnar för småskaliga investeringar. Du behöver inte sitta med ett komplicerat handelsprogram på en dator. Här handlar det om att göra stora saker med små medel – och det är mobilen mästare på.

Säkerhetstips för mobil kryptohandel

En viktig sak att tänka på när det gäller kryptohandel är säkerheten. Det första du ska göra är därför att aktivera tvåfaktorsautentisering. Det ger extra skydd genom att det krävs både lösenord och en kod som skickas till din mobil eller genereras av en app. Utan detta är ditt konto mer sårbart för intrång.

Undvik offentliga WiFi-nätverk när du handlar med krypto. De är vanligen oskyddade och kan användas av cyberbrottslingar för att stjäla känslig information. Om du behöver använda sådant nätverk så se åtminstone till att ansluta via en VPN-tjänst som krypterar din trafik.

Spara aldrig känslig information, som privata koder eller lösenord, direkt på mobilen. Använd istället en säker lösenordshanterare för att skydda dina inloggningsuppgifter. Om möjligt, använd en hårdvaruplånbok för att förvara större summor av krypto.

Skatteregler för kryptovalutor

Trots att kryptovalutor är rent digitala så klassas de som tillgångar. Det innebär att allt måste deklareras. Alla varianter av kryptovalutor hanteras dessutom skattemässigt separat. Har du till exempel handlat med både bitcoin och ethereum så sammanräknas vinster och eventuella förluster separat per valutatyp. För att underlätta är det bra att föra bok noggrant.

De flesta större handelssajter har en exportfunktion för transaktionshistoriken och det kan vara det som räddar dig i deklarationstider. Och glöm inte: även kryptovalutor du får som betalning eller belöning, exempelvis vid mining, är skattepliktiga. I kryptovärlden finns det inga genvägar – inte ens förbi Skatteverket.

Vanliga misstag att undvika

Det är lätt att dras med i euforin på kryptomarknaden, men lika lätt att göra misstag som kan kosta dig dyrt. Ett vanligt fel är att handla utan en tydlig strategi. Många köper baserat på hype snarare än fakta och det leder inte sällan till förluster när marknaden vänder.

Att överskatta säkerheten är ett annat problem. Många litar blint på att deras app är skyddad, utan att använda tvåfaktorsautentisering eller starka lösenord. Det gör dem sårbara för hackare.

Att inte följa marknaden är också en fallgrop. Mobil handel gör det enkelt att investera, men du måste tänka på att prisrörelserna är snabba. Om du inte hela tiden håller koll riskerar du att missa investeringstillfällen eller att sälja i panik.

Tänk också på att aldrig investera mer än du har råd att förlora. Kryptovalutor är volatila. Att sätta hela sparkontot på spel är sällan en bra idé.