Hur kommer Apple att integrera AI i nya iPhone 16?

På Apples WWDC event den 10 juni bekräftade Tim Cook ryktena om att nya iPhone 16 kommer att integreras med AI-drivna funktioner. Som de bör lägger Apple mer fokus på egen teknologi än den befintliga och kallar det Apple Intelligence.

Med iOS 18 ska AI göra att interaktionen med Siri och annan mjukvara förbättras för att ge en ökad intuitiv användarupplevelse. Men hur har Apple tänkt integrera det, och vad innebär det för användarna?

Apple Intellligence – personlig intelligens på Mac, iPhone och Ipad

Enligt Apple bygger deras Apple Intelligence på innovationer som kommer att sätta en ny standard vad gäller sekretess inom AI. För att kunna erbjuda Apple Intelligence har Apple förhandlat med giganten inom AI, OpenAI för att i kommande modeller kunna erbjuda funktioner som är AI-stödda såsom ChatGPT. En stor anledning till att Apple har pushat det här är att många av konkurrenterna tar marknadsandelar och integrerade AI-funktioner skulle ge Apple stor fördel på marknaden.

Med hjälp av OpenAI:s expertis skulle det eventuellt vara möjligt att integrera AI-funktioner som är mer tekniskt avancerade. Exempelvis en bättre bildigenkänning, röstassistenter med mer naturlig röst samt innehållsleverans som är skapat av AI. Funktioner som dessa skulle förbättra interaktionen med smartphones och ge en mer personlig och intuitiv användarupplevelse. 

Förbättrad kommunikation via enheten

Ett område om Apple är ute efter att utveckla är att ha ett system för röstgenerering. Det skulle innebära att simulerade mänskliga röster kommer att svara på textmeddelanden, vilket skulle förändra hur användare kommer att kommunicera med sina enheter. Målet är att användare ska kunna kommunicera med Siri både skriftligt och muntligt.

Andra användningsområden som AI kommer möjliggöra är att skapa emojis bara genom att vardagligt beskriva vad som önskas, utan avancerad teknik. Apple Intelligence kommer även att göra det möjligt att kunna få kortare sammanfattningar av e-postmeddelanden. 

Ytterligare områden som Apple vill utveckla är översättningar i realtid. I dagens digitala värld har behovet ökat för att kunna kommunicera, även om inte båda talar samma språk. Apple vill kunna erbjuda användare av iPhones möjligheten till flerspråkig kommunikation där översättningen sker direkt. 

Säkert integrerad ChatGPT i istället för app

Att använda appar ökar användarvänligheten eftersom en app ger direkt tillgång till funktionerna, utan att behöva besöka en webbplats. Appar har blivit allmänt tillgängliga i dagens tid och ålder och för en mängd olika ändamål. Det finns mobilbankappar som folk använder för att göra banktransaktioner utan att behöva gå till en riktig bank. Vi har olika appar för sociala medier som vi kan använda för att få kontakt med familj och vänner som är milsvida ifrån oss. Vi har onlinespelappar som Expekts plattform på mobilen, som vi kan använda för att spela casinospel. Nyligen har ChatGPT även släppt en app. Apples stora utmaning är att de vill kunna införa och integrera liknande ChatGPT-stil direkt i Apple Intelligence. 

Det finns dock ett problem med AI vad gäller användarintegriteten och säkerheten. AI stjäl ofta användardata, vilket kan påverka integriteten. Apple säger sig därför ha byggt in ett integritetsskydd i Apple Intelligens för att inte bara göra produkter som Siri smartare, de stjäl inte heller användardata.

Apple står inför vissa utmaningar

Även om AI kommer förstärka Apples möjligheter att konkurrera med andra märken på marknaden, står företaget inför vissa utmaningar. För första gången söker de sig utanför sina egna tekniker och expertis för att kunna erbjuda AI. Hur OpenAI:s teknologi ska kunna integreras i Apples system sömlöst och problemfritt är en utmaning att lösa. Det är just den säkerhet och integritet som Apple är kända för som kommer att kräva en hel del planering.

För användare är dataskydd och säkerhet det som ifrågasätts mest eftersom mer avancerade AI-funktioner behöver bearbeta personliga data. Något som kan missbrukas om det inte är hanterat rätt. 

Även samarbetet med OpenAI kan i framtiden påverka Apples strategi och kontroll över den egna teknologin i framtiden. En annan aspekt är att dynamiken på marknaden kan påverkas och i längden leda till att det väcker frågor om antitrust om det här samarbetet påverkar marknadskraften. 

Fördelar och nackdelar med Apple Intelligence

Integreringen av OpenAI:s teknologi i iPhone 16 kan ge både fördelar och nackdelar, men där fördelarna mer handlar om användarvänligheten och tillgänglighet, medan nackdelarna mer handlar om andra yttre faktorer. 

Fördelar 

  • Användarupplevelsen blir bättre med en intelligent och naturlig bearbetning av språk samt röstigenkänning.
  • Förbättrade funktioner för tillgänglighet som ger en bred räckvidd för marknader som inte är engelskspråkiga. 
  • Troligtvis kommer nya applikationer och tjänster utvecklas som använder sig av AI:s förmåga, vilket skulle leda till mer intäkter för Apple.

Nackdelar

  • En nackdel kan vara att iPhone 16 kommer att bli dyrare på grund av den avancerade tekniken.
  • Integreringen av AI kan också avskräcka användare som är rädda om sin integritet och är skeptiska till AI och de implikationer den kan medföra. 
  • Samtalen som sker om samarbetet, samt utmaningarna som finns med integreringen, kan försena lanseringen av produkten. 
  • Det är även möjligt att användarupplevelsen inte blir vad som utlovats utan att Apple får kompromissa för att göra integreringen möjlig. 

Vad experter tror

Det finns en hel del frågetecken som måste redas ut. Bland annat hur och om samarbetet med OpenAI under översyn av Microsoft kommer att bli verklighet. Än så länge är det bara i en inledande samtalsfas. Däremot har inte Apple än så länge expertisen inom företaget för att kunna integrera AI i iPhone 16. 

Planen att lansera den nya modellen till hösten 2024 kan vara i riskzonen och det innebär att för att kunna hålla lanseringsdatumet måste Apple eventuellt göra kompromisser på hur de ska implementera Apple Intelligence. Att de kommer att lyckas tvivlar inte experter och analytiker på, det handlar mer om när det ska ske. Som det lutar åt nu verkar det vara mer troligt att det sker först 2025.