Kamerorna, skärmen, ön och säkerhet

Test: Apple Iphone 14 Pro – Lyx som ger lite mera

Uppdaterad kamera, den dynamiska ön för multitasking och aviseringar och så en verkligt aktiv låsskärm. Det är Iphone 14 Pro.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
86%

Skärmen

Prestanda

Always on display

Material och kvalitetskänsla

Dyr

Långsam snabbladdning

Vår prisjämförelse där vi jämför operatörernas bästa priser på hela Iphone 14-serien hittar du här.

Trots att Iphone 14 Pro till det yttre är väldigt lik föregångarna erbjuder telefonen flera nyheter. Mest självklart är att börja titta närmare på den dynamiska ön, det kamerahål som Apple alltså ersatt den tidigare sensorpanelen med. Nu samlas systenminformation här och kortfattad information från olika appar. Här ser du musik som spelas, när kameran används för Face ID, aktiva timers, att telefonen laddas, att du har en aktiv timer, navigeringsinformation från kartappen och så vidare. Vanliga appaviseringar hamnar dock inte här och även om den dynamiska ön är möjlig att använda för andra appar än Apples egna så är det få som gör det ännu. Musik-appar (som Spotify) och samtals-appar (som när du ringer med Facebook Messenger) använder redan idag den dynamiska ön, men andra appar krävs att de anpassas innan de kan ta plats i dynamiska ön.

Efter presentationen av nya Iphone 14-serien var dynamiska ön något av det som jag var mest övertygad av, men när jag nu använt den i praktiken skulle jag säga att min bild av för- och nackdelar är mer nyanserad. På ett sätt tar den mer plats i skärmen än den tidigare sensorpanelen. Detta eftersom ytan ovanför den dynamiska ön ändå är “död” och sällan används till något. Ser du på film i helskärm så visas film även ovanför dynamiska ön, men det är få appar som aktivt använder det lilla utrymmet mellan hålet och skärmkanten, eftersom det är så litet.

Från skärmkanten ner till sensorpanelens nedre kant är det på Iphone 13 Pro 6 millimeter och från kanten till dynamiska öns nedre kant är det på Iphone 14 Pro 9 millimeter. 

Många av de gånger som dynamiska ön används så är det ändå snyggt gjort och ett bra exempel på hur hård- och mjukvara samverkar. Symbolerna för upplåst skärm, att kameran använts av någon app och att telefonen laddas integreras i dynamiska ön och storleken på den förändras i takt med vad som behövs. Ska både timer och musik som spelas visas till exempel, delar den upp sig i två. 

Alla gånger är den dock inte till hjälp, utan ibland tycker jag tvärtom att den stör.  När jag läser en text på en webbsida till exempel och har musik på i bakgrunden tycker jag det är rent av irriterande att hela tiden ha en ljudvåg som animeras i toppen av skärmen när jag försöker koncentrera mig på texten på skärmen. Då är dynamiska ön enbart en distraktion. Apple tycks också ha insett det här, för i appen Böcker är dynamiska ön bara svart även när jag spelar musik. Det gäller dock bara där och inte om jag läser något i webbläsaren, ett mejl eller jobbar med något annat då jag vill koncentrera mig lite mera. Apples tanke är att det i den dynamiska ön ska bubbla upp Facetimesamtal, musik, och annat utan att jag ska lämna det jag håller på med, men just när jag håller på med något är det inte alltid jag vill ha en massa bubbel som stör.

Värt att notera är att den information som visas i dynamiska ön måste vara väldigt kortfattad. Det är extremt begränsat utrymme och ön fungerar framförallt som en genväg att få veta mer. Ett tryck tar dig till appen och ett långt tryck expanderar informationen till en större ruta så att du faktiskt får veta lite mer. När jag provar att navigera med Apple Maps eller Google Maps är informationen till exempel bara en enkel liten pil som visar nästa sväng. I fallet med Apple Maps ibland även nedräkning hur många meter det är tills jag ska svänga, men mer än så är det inte.

Always on Display visar mer

En annan uppdatering kopplat till skärmen är att telefonen nu har aktiv låsskärm, eller Always on Display. Det gör det möjligt att se tiden, appaviseringar och de nya widgets som finns i IOS 16 direkt med ett ögonkast bara, utan att trycka igång telefonen och tända skärmen. Aktiva låsskärmen kan dock betydligt mer än så. För även om Always on Display funnits i Androidvärlden i många år är det lite som om Apple är de första som faktiskt gör en aktiv låsskärm som på riktigt är aktiv. Det är inte bara passiva widgets som syns, utan flera appar fortsätter helt enkelt att vara aktiva. Spelar jag musik så syns det i låsskärmen, har jag en timer syns den, har jag navigering så syns det och om jag spelar in ett röstmemo och släcker skärmen fortsätter även det. Känslan är helt enkelt att telefonen aldrig helt stängs av. Always on på riktigt alltså. Det här kan kännas distraherande om du bara vill kasta en blick mot telefonen när den ligger passiv för att se tiden eller om något hänt, men bra som sagt om du har aktiva appar igång och faktiskt använder telefonen.  

Navigering kan visas i den aktiva låsskärmen

Efter många år har alltså Apple nått en punkt där de tycker att de kan erbjuda aktiv låsskärm utan att det tar för mycket batterikapacitet. Samtidigt så gör de en rad saker för att begränsa den aktiva låsskärmen och spara batteri. Mest tydligt är att aktiva låsskärmen släcks när du sätter telefonen i fokusläge Sömn. Det är just då som jag tycker att jag verkligen vill ha aktiv låsskärm, om jag vaknar och bara vill se vad klockan är. Always on Display släcks även vid en del mer smarta tillfällen, som när du har telefonen i fickan, när telefonen ligger på ett bord med skärmen nedåt. Båda dessa känner den av tack vare närhetssensorn i skärmen. Dessutom känner telefonen av när du som har en Apple Watch går iväg från telefonen och släcker då skärmen, så om jag går ut i köket och kommer tillbaka till telefonen ser jag hur den tänds så fort jag kommer in i rummet. Sammantaget är aktiv låsskärm en väldigt smidig ny funktion i Iphone och vill du ha det även när du sover kan du ju lura telefonen genom att använda till exempel Stör ej som läge när du sover. Jag uppskattar den aktiva låsskärmen mer än till exempel de nya funktioner som dynamiska ön tillför.

På pappret låter det som om Iphone 14 Pro fått en stor kamerauppdatering, från 12 till 48 megapixel, men faktum är att skillnaderna inte är så stora när vi jämför i detalj. Först och främst är kameran på 48 megapixel något de flesta inte ens kommer märka. Bilderna du tar blir fortfarande i 12 megapixel. Att ta bilder i 48 megapixel är inte tillgängligt utan att du först går in i inställningsmenyn och aktiverar Apple Pro Raw under rubriken Kamera och även då är alla dessa 48 megapixel alltså bara tillgängligt i just Pro-läget. Annars används 48-megapixel för att skapa bilderna du tar med 2x inzoomning och för att skapa bättre ljuskänslighet i kameran genom att, som brukligt i alla mobilkameror idag, använda fyra pixlar från 48-megapixelsensorn och skala ner dem till en, vilket alltså istället för en 48-megapixelbild ger en 12 megapixelbild med mindre brus och bättre ljus. Jämför jag bilder jag tar med Iphone 14 Pro sida vid sida med Iphone 13 Pro är skillnaderna små men märkbara. Eftersom det inte på många år varit befogat att byta mobiltelefon varje år för att utvecklingen inte går så snabbt så är det dock mer intressant att jämföra Iphone 14 Pro dels med konkurrerande telefoner och sedan med äldre Iphonemodeller för att få ett svar på frågan när det faktiskt är värt att uppgradera. Att Iphone 14 Pro hör till de bästa kameramobilerna är etablerat, precis som föregångaren gjorde det och jag tycker fortfarande att den största kvalitetsförbättringen hittills i Iphones kamera kom med Iphone 11-serien som släpptes 2019.

Den mest påtagliga förbättringen av kamerorna i Iphone 14 Pro handlar om bättre bildstabilisering när du filmar. Fler förbättringar märker så klart du som byter från en några år äldre Iphone, inte bara inom foto med bättre mörkerbilder, tre gångers optisk zoom utan även bättre prestanda, batteritid, tåligare skärmglas, 5G och så vidare. Allt beroende på hur gammal din tidigare Iphone är.

Helt ny i Iphone 14 Pro är funktionen för att känna av bilkrockar. Den finns i alla telefoner i Iphone 14-serien samt i nya Apple Watch och använder förbättrade sensorer som accelerometern för att känna av extrema G-krafter, tryckförändringar och ljud som indikerar att du varit med om en bilkrock. Upptäcker telefonen det här kan den larma på egen hand.

Ytterligare en säkerhetsnyhet är möjligheten att när du inte har täckning skicka nödmeddelande till räddningstjänst via satellit. Den här funktionen är i enbart tillgänglig i USA och Kanada men kan eventuellt komma även till Sverige senare. Då får du svara på en rad frågor i telefonen och utifrån dina svar genereras ett textmeddelande som skickas till SOS och inkluderar din position, dina svar och information om hur mycket batteri som finns kvar på din Iphone. Du kan då även via satellit meddela dina nödkontakter om att du är i en nödsituation och att du kontaktat räddningstjänsten. Den här tjänsten säger Apple är gratis de första två åren, så allt tyder på att den alltså senare kommer att kosta.

Utöver de nya funktionerna i den här telefonen inkluderar så klart Iphone 14 Pro även en lång rad funktioner och tekniker Apple introducerat i de senaste årens Iphones och som många svenskar är välbekanta med. Självklarheter som Imessage för meddelanden, Facetime för videosamtal, bildbackup i Icloud och samspel med andra Apple-produkter som Apple Watch, möjlighet att dela innehåll med Mac-datorer, Ipad och andra Apple-användare finns här precis som förr. Vattentålighet, trådlös laddning och snabb skärmuppdatering finns också. 

Iphone 14 Pro och systermodellen Pro Max är båda utrustade med det nya systemchippet A16 Bionic som är blygsamma “upp till 10 procent snabbare” än föregångaren medan Iphone 14 och 14 Plus har förra årets A15-chipp fortfarande. Alla nya Iphones är snabba och det gäller även Iphone 14 Pro. Batteritiden är bra utan att imponera och vi får ut en hel dags användande precis som tidigare.  

Väger vi allt detta mot prislappen kan vi konstatera att Iphone 14 Pro är dyr. Från 15 000 upp till hela 22 200 kronor beroende på hur mycket lagringskapacitet du vill ha. Den billigaste varianten har 128 GB och det räcker långt för de allra flesta, men är fortfarande väldigt dyrt. Det är inte konstigt att begagnade Iphones blir allt mer populära och det är svårt att se hur den här telefonen skulle vara värd så mycket mer än till exempel en begagnad Iphone som Iphone 12 Pro som går att hitta för ungefär hälften så mycket.

Vår prisjämförelse där vi jämför operatörernas bästa priser på hela Iphone 14-serien hittar du här.

Frågor och svar

Vad är skillnaderna mot de andra telefonerna i Iphone 14-serien?
Inte så många faktiskt. Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max är identiska sånär som på storlek och batterikapacitet. Iphone 14 och 14 Plus har istället för A16 Bionic förra årets systemchipp A15 Bionic som även sitter i Iphone 13 Pro och 13 Pro Max. De har oled-skärm, men inte dynamiska ön, snabbare skärmuppdatering eller Always on display. De saknar även optisk zoom i kameran.

Har Iphone 14 Pro Lidar?
Ja, den sensorn, som mäter avstånd mer exakt, finns kvar.

Vad är främsta anledningen att uppgradera till den här telefonen?
Always on Display är det som jag upplever som främsta nyheten i vardagen. Det som påverkar mest i praktiken. Annars är väldigt mycket sig likt, med dynamiska ön som undantag, men den innebär inte så stora förändringar som man kunde trott. Främsta anledning att inte uppgradera är prislappen.

Ett alternativ:

Annan Iphone
Är det Iphone du vill ha och vill komma billigare undan är allt från och med Iphone 11 Pro och senare på begagnatmarknaden, gärna med ett utbytt batteri ett bra val.

Testbild

Kamerorna i Iphone 14 Pro levererar fina naturliga färger och klarar sig bra även i mörker. Främsta skillnaden mot konkurrenter på Androidsidan är avsaknaden av extrem zoom. 

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
86%

Fakta

Allmänt

Modell Iphone 14 Pro

Tillverkare Apple

Lanseringsdatum 2022-09-16

Mått 147,5 x 71,5 x 7,85 mm

Vikt 206 g, 103 %

Material baksida Glas

Pris Från 15 000 kr

System Ios

Systemversion 16

Chipset A16 Bionic

Tillverkningprocess 4 nm, 85 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

4g-band Ja, ingen uppgift om band

5g-band Har 5g, ingen uppgift om band

Dubbla simkortsplatser Nej

Stöd för esim Ja

Stöd för Wifi-samtal Ja

Skärm

Mått 6,1 tum, 92 %

Upplösning 2556 x 1179 pixel

Skärmformat 19:9

Pixeldensitet 460 ppi, 109 %

Typ AMOLED

Typ av skärmglas Apple Ceramic Shield

Maximal ljusstyrka 1600 nits, 72 %

Bilduppdateringsfrekvens 120 Hz, 101 %

Minne

RAM-minne 6 GB, 61 %

Lagringsminne 128 GB, 256 GB, 512 GB, 1024 GB

Minneskortplats Nej

Kamera

Upplösning 48 Megapixel, 12 Megapixel, 12 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom 3x

Optisk bildstabilisering Ja

Max upplösning, videoinspelning 4K

Upplösning på frontkameran 12 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt Apple Lightning

Hörlursuttag Nej

Medföljande headsetadapter Nej

Bluetooth 5.3

Wifi Wifi 6

Batteri

Kapacitet 3200 mAh, 64 %

Uppmätt videotid 12 tim, 17 min

Trådlös laddning Ja

Medföljande laddare Nej

Övrigt

Tålig Vattentät

IP-klass IP68

FM-radio Nej

NFC Nej

Stereohögtalare Ja

Fingeravtrycksläsare Nej

Benchmark-tester

Antutu 9 967502

Geekbench 5: CPU Single-core 1880

Geekbench 5: CPU Multi-core 5354

Geekbench 5: Compute 15429

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 58,99 FPS, 114 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 59,95 FPS, 69 %

3DMark Wild Life Stress Best 2972, 37 %

3DMark Wild Life Stress Lowest 2203, 40 %

Google Octane 72332, 176 %

Jetstream 2 273,142, 228 %

Geekbench 6: Single-core 2469, 160 %

Geekbench 6: Multi-core 6244, 145 %

Geekbench 6: GPU 22398, 280 %

Skärmen

Prestanda

Always on display

Material och kvalitetskänsla

Dyr

Långsam snabbladdning