Billig eller mellanmodell?

Test: Apple Iphone 11 - Med framtiden för sig

Apples mittemellanmodell kanske inte är prisvärd nu, men den har en lång karriär framför sig.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
82%

Kameran

Prestanda

Klumpig

Dyr

Jag skulle generellt inte rekommendera någon att köpa en Iphone 11 hösten 2019. Läser du detta test hösten 2020 är det däremot en helt annan femma.

Apple har ju rättat sig efter efterfrågan och kallar nu uppföljaren till Iphone Xr för sin huvudmodell eftersom den är populärast, medan uppföljaren till Iphone Xs kallas Iphone 11 Pro.

Att säga att Iphone 11 är den billiga Iphone-modellen vore däremot fel. Dels för att 9200 kronor och uppåt inte är billigt, dels för att Apple behåller sina äldre mobiler i produktion ett par år som “budget-alternativ”. Vill du ha en (jämförelsevis) billig Iphone framstår i synnerhet Iphone Xr som i det närmaste identisk med Iphone 11 för cirka 1500 kronor mindre. Skillnaderna är bättre kamera, prestanda och batteritid, plus en och annan gimmickfunktion, i Iphone 11.

Men om ett år från nu kommer jag säkert att tala för Iphone 11 som ett bättre köp än 2020 års Iphone-modeller. Eller din operatör kanske har en bra deal på Iphone 11 just nu. Eller om ditt jobb låter dig välja mellan tre olika mobiltelefoner. Kort sagt, det finns massa situationer där du inte nödvändigtvis väljer mellan Iphone Xr, Iphone 11 och Iphone 11 Pro. Du behöver bara veta om Iphone 11 är en bra telefon.

Och visst är den det, om vi släpper prislappen ett tag.

Lite tjockare

Jag tycker spontant att Iphone 11 känns lite klumpig. Det beror dels på att den är lite större och tjockare än Iphone Xs, Iphone 8 med flera, men också på att den har tjocka svarta ramar runt skärmen vilket gör att det känns som man får lite skärm för storleken. Apple var ju tidiga med konceptet att en telefon skulle kännas som den bestod av enbart skärm på framsidan, men jämfört med Androidvärlden i dag känns Iphone 11 med sina ramar och stora infällda panel i topp som om den har väldigt mycket dödyta på framsidan.

Skärmen är inte av Oledtyp, utan LCD, vilket du inte hittar i någon annan mobil för över 7000 kronor i dag. Tidigare hade Oled-skärmarna problem med färgåtergivning men i dag dominerar fördelarna längre batteritid och riktigt svart svärta. Skärmen i Iphone 11 är, om man släpper marknadsföringstermerna, helt okej, varken bra eller dålig. Jag gillar den automatiska vitbalansen som justerar färgtonen efter omgivningens ljus, som har funnits sedan Iphone 8.

Telefonen har ett par riktigt bra stereohögtalare, som jämfört med förra årets modeller fått stöd för surround-ljud med dolby Atmos. När jag provlyssnar får jag erkänna att jag inte hör skillnaden på surroundljudet med eller utan dolby atmos, men visst låter högtalarna bra för en mobil.

Funktionsspäckat Ios

Jag vet inte om systemet Ios 13 behöver någon närmare introduktion. Apple är ju utmärkta på att ge många år gamla mobiler den senaste systemversionen, och företaget lockar förmodligen inte heller särskilt många användare som inte är bekanta sedan tidigare med Ios längre. Jag som själv primärt är androidanvändare har därför förmodligen betydligt färre IOS-timmar bakom mig än i alla fall några av er som läser detta.

Ios hade en gång i tiden rykte om sig att vara ett oerhört enkelt och intuitivt system. Nu är det snarare funktionsspäckat, på bekostnad av enkelheten. Det här tänker nog de flesta användare inte på, i synnerhet inte på det som har varit med sedan ett halvdussin systemversioner tillbaka, men det är nu väldigt mycket streck och färgade bakgrunder som man bara måste veta vad de betyder. Som relativt utomstående tycker jag att det råder en skriande brist på konsekvens i formspråket. Ta till exempel Appstore, där du antingen har en text med en ram runt som det står hämta på, en knapp helt enkelt, eller en symbol med ett moln och en pil utan förklarande text, och utan knappram. Andra gånger är knappar bara text. På samma sätt känns det inte som om det finns någon plan för var knappar är placerade. Behöver du kunna stega bakåt i en app finns den knappen i övre vänstra hörnet, utom alla gånger den inte gör det. Den lilla textknappen för att gå till föregående app är inte heller snygg. På låsskärmen markeras både stället du kan svepa upp från för att låsa upp mobilen och svepa ner för att kontrollera volym och liknande med vita linjer, men den ena är halvtransparent vilket gör dem så visuellt olika att man utgår från att de betyder olika saker. Det här kan tyckas som grafiska småsaker, men det gör faktiskt telefonen svårare att använda för den som inte redan är inkörd på Ios. Det var sex år sedan Apple gjorde sin stora omdesign med Ios 7, och jag tycker det börjar bli dags igen.

Funktionellt finns det förstås inte mycket att klaga på med Ios, och jag kan inte komma på något jag saknar i systemet. I och med Ios 13.1 har telefonen till och med till slut fått en verklig filhantering, där du kan skapa mappar på mobilen dit du kan spara ner filer.

Mörk främsta nyhet

Det mörka läget är den främsta nyheten i systemet, där du kan få mörk bakgrund i system och appar vilket kan vara mer vilsamt för ögonen. Men det känns inte som om Apple varit särskilt bra på att få apputvecklarna att anamma mörkt läge, och än så länge är det främst Apples systemappar som stödjer det. Det lär förstås ändras med tiden.

Apples bästa sida

Kameraappen är Apple när de är som bäst. På Iphone 11 finns en vidvinkelkamera och en standardlins (på Iphone 11 Pro även en zoomlins), och när du inte är max utzoomat får du en visuell indikation att du kan zooma ut mer på skuggad bild utanför fotoramen. Över huvud taget är det imponerande att de lyckats integrera de två kamerorna så att det känns som om du zoomar ut och in med samma kamera. Det kanske inte påverkar bildresultatet men det är riktigt bra användarupplevelse.

Inte för att bildresultatet behöver extra hjälp. Chipsetet A13 Bionic som driver telefonen är ett enormt kraftpaket, enligt våra prestandatester betydligt snabbare än något som finns i någon annan mobil. Apples problem har istället varit vad de ska göra med så mycket beräkningskapacitet i ett operativsystem konstruerat för att flyta snabbt med begränsad hårdvara. Iphone 11 känns därför inte ett dugg snabbare än Iphone Xr, eller Iphone 8. Allt flyter för det mesta på mjukt. Ibland gör det inte det, och då är det förmodligen minnets, lagringsutrymmets eller nätuppkopplingens hastighet som är flaskhalsen snarare än beräkningskraften.

I Iphone 11-serien har man i alla fall valt att kasta all denna kraft på bildbehandlingen. Tekniken bakom, hur man tar mer än ett halvdussin exponeringar i rad och analyserar för att kombinera ihop bilderna för bästa resultat, behöver vi inte fördjupa oss i. Det räcker med att konstatera att detta hör till en av de absolut bästa mobilkamerorna just nu.

Jag tar en lång rad bilder i varierande ljusförhållande och jämför med Samsungs Galaxy S10e, en mobil som på många sätt riktar in sig mot samma nisch som Iphone 11 och har liknande kamerauppsättning. Jag är van vid att bilder från även billigare mobiltelefoner klarar sig ungefär lika bra som toppmodellerna i bra ljus. Här får jag däremot i bild efter bild bättre detaljåtergivning med Iphone 11 än med S10e när jag zoomar in bilderna maximalt. Jag tycker också att Iphone 11 har betydligt mer naturlig färgåtergivning, och är bättre på att hitta lämplig vitbalans. Det är nog bara vid mörkerfotografering jag upplever de två mobilerna som jämlika. Mörkerfotografering var tidigare inte Iphones styrka men ett nytt nattläge som kickar igång automatiskt och är riktigt bra har gjort att man tagit igen på det området.

Batteritiden på Iphone Xr imponerade inte. På Iphone 11 ska den vara marginellt förbättrad. I vårt test där vi spelar Youtube på maximal skärmstyrka och ljudvolym får vi 5 timmar och 42 minuter, vilket är exakt på minuten lika mycket som vi fick med Iphone Xr. Att en mobil inte når upp till sex timmars skärmtid på en laddning får anses vara klent i dag.

Tillbaka till priset. 9200 kronor är för modellen med 64 GB lagring, något jag tror är i minsta laget för de flesta på en mobil utan plats för minneskort. Vill du ha 128 GB är du uppe i strax under 10 000 kronor. Jämfört med galna 15 000 kronor som Iphone 11 Pro kostar om du vill ha mer än 64 GB lagring är det förstås prisvärt, och det är rimligt att anta att Iphone 11 kommer att bli den populäraste av årets Iphone-modeller. Det känns faktiskt inte heller som du ger upp särskilt mycket med Iphone 11 jämfört med Iphone 11 Pro. Det är framför allt avsaknad av zoomlins i kameran, det klumpigare formatet och sämre skärm som är nackdelar med Iphone 11. Eftersom telefonerna är så lika så rekommenderar vi att du även läser vårt test av Iphone 11 Pro om du vill veta mer om de nya Iphones.

Om man tittar på vad Androidvärlden erbjuder för samma prislapp kan Iphone 11 definitivt konkurrera i kamera och prestanda, och det är främst de tjocka ramarna runt skärmen som gör att den känns lite budget i förhållande till sin prislapp. Givetvis finns det konkurrenskraftiga Androidmobiler för halva priset, men åtminstone kameran når då inte upp i samma klass.

Men är det en prisvärd Iphone du letar efter är det inte årets modeller som gäller. Apples förmåga att uppdatera sina modeller under lång tid och att systemet sedan länge inte påverkas av bättre prestanda gör att man inte känner att man ger upp särskilt mycket genom att välja förra årets modell. Hösten 2020 är det Iphone 11, och det är inget dåligt val.

Frågor & Svar

Märks det på något annat sätt att mobilen är snabbare? Ansiktsupplåsningen är snabbare och jag stör mig inte längre på någon fördröjning från den.

Jag har hört att det är mycket buggar i Ios 13. Har du upplevt det? Bara att Bluetooth-stänger av sig då och då och kopplar ner mina headset.

Följer det med snabbladdare till Iphone 11? Nej, bara till Pro-modellerna, men telefonen har stöd för snabbladdning om du köper den separat.

Ett alternativ

Iphone Xr: Vi talade oss inte varma för Iphone Xr när den släpptes, men sett till prisskillnaden och vad skillnaden är mellan de två modellerna känns den som det bättre köpet i dag.

Testbild

Samsung får se sig trumfade av Apple Iphone 11 även i sin paradgren närbilder.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
82%

Fakta

Allmänt

Modell Iphone 11

Tillverkare Apple

Lanseringsdatum 2019-09-20

Mått 150,9 x 75,7 x 8,3 mm

Vikt 194 g, 98 %

Material baksida Glas

Pris Från 9200 kr

System Ios

Systemversion 13

Chipset A13 Bionic

Tillverkningprocess 7 nm, 140 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 18 (1200 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 28 (700 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

Dubbla simkortsplatser Nej

Skärm

Mått 6,1 tum, 92 %

Upplösning 1792 x 828 pixel

Pixeldensitet 326 ppi, 77 %

Typ LCD - IPS

Minne

Lagringsminne 64 GB, 256 GB, 512 GB

Tillgänglig lagring 249 GB

Minneskortplats Nej

Kamera

Upplösning 12 Megapixel, 12 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom Nej

Optisk bildstabilisering Ja

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Upplösning på frontkameran 12 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt Apple Lightning

Hörlursuttag Nej

Bluetooth 5.0

Wifi Wifi 6

GPS Ja

Batteri

Kapacitet 3040 mAh, 61 %

Uppmätt videotid 5 tim, 42 min

Trådlös laddning Ja

Medföljande snabbladdare Nej

Effekt på medföljande laddaren 5 W, 7 %

GFXBench 399,97 min

Övrigt

Tålig Vattentät

FM-radio Nej

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Nej

Stereohögtalare Ja

IP-klass IP68

Benchmark-tester

Antutu 7.0 458217

Geekbench 5: CPU Single-core 1337

Geekbench 5: CPU Multi-core 3468

Geekbench 5: Compute 6382

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 60 FPS, 126 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 60 FPS, 71 %

GFXBench T-Rex Onscreen 60 FPS

3DMark Slingshot Extreme Vulkan/ 5111

Google Octane 46021, 113 %

Jetstream 2 126,507, 106 %

Kameran

Prestanda

Klumpig

Dyr