Google Pay är den tredje stora betaltjänsten som tar plats i våra mobiltelefoner. Visst finns även till exempel Swish, men den här typen av betalningar handlar om att du kan lägga in ditt betalkort i mobilen och betala i butik på de ställen som tar kontaktlösa betalningar. Vi har så klart tidigare testat både Samsung Pay och Apple Pay som varit de dominerande spelarna för den här sortens betalningar, men nu har även Googles motsvarighet Google Pay gjort entré och vi har testat.
Brett stöd
Google Pay fungerar med Android-telefoner som kör Android 5.0 Lollipop eller senare samt har stöd för NFC, så stödet är alltså brett. Begränsningen är däremot att Google Pay än så länge enbart fungerar med Nordea, Länsförsäkringar Bank och Revolut.
Det första steget för att komma igång, när du väl har telefon och kort som stödjer tjänsten, är att ladda ner appen Google Pay. Om det kort du ska använda är det kort som du redan använder för appköp i Google Pay finns det redan på plats i appen så fort du loggat in. När jag testar Google Pay använder jag Revolut och skaffar i den appen ett Mastercard, eftersom deras VIsa-kort inte stöds i Google Pay. Det kortet måste jag betala för att få och sedan ladda det med pengar från ett betalkort jag har sedan tidigare. Har du någon av bankerna Länsförsäkringar eller Nordea och redan har pengar på ditt kort går ju det smidigare.
Annons
Smidigt att betala
När jag lägger till kortet i Google Pay-appen får jag ange alla kortets siffror, inklusive den tresiffriga cvv-koden på baksidan. Sedan får jag en kod från banken skickad via sms som jag anger i appen och efter det är jag redo att provhandla. Google Pay fungerar i alla butiker som accepterar kontaktlösa betalningar, eller så kallade blipp-betalningar. Butikstäckningen är alltså densamma som för Apple Pay. Jag reagerar dock, eftersom jag tidigare testat både Samsung Pay och Apple Pay, på att Google Pay är ovanligt smidigt. När registrerar sitt kort får man uppmaning om att lägga till ett skärmlås på telefonen om man inte redan har det. När du sedan ska betala är det enda du behöver göra att låsa upp telefonens skärmlås och sedan lägga telefonens baksida mot betalterminalen. Det tar någon knapp sekund och sedan visas en blå symbol tillsammans med en bild på mitt betalkort och det indikerar att betalningen gått igenom. Har du redan telefonen upplåst så behöver du alltså inte göra något annat än att lägga telefonen mot betalterminalen, vilket är smidigt.
Efter köpet kan man i Google Pay se genomförda transaktioner sorterat för respektive kort du har i appen. För min del kan jag alltså både se köp i butik här och de köp jag gjort i Google Play-butiken. Givetvis så syns även köpen i din vanliga bankapp så om du har Nordea och använder ditt kort för att handla i Google Pay syns köpen även som vanligt i ditt kontoutdrag från Nordea.
Väljer standardsätt för betalning
En begränsning är så klart att det än så länge är så få banker som anslutit sig till Google Pay. Tjänsten i sig fungerar väldigt bra och är det smidigaste sättet att betala även om skillnaden mot Samsung och Apple inte är jättestor. När jag testar Google Pay i en Samsung Galaxy Note 9 får jag i samband med installationen välja vilken betaltjänst jag vill använda som standard. Då väljer jag Google Pay framför Samsung Pay. Du kan även välja att använda båda tjänsterna parallellt, så att till exempel Google Pay är standard och Samsung Pay används enbart när den tjänsten aktiverats manuellt.
Fungerar även i klockan
Google Pay fungerar även i smarta klockor med Googles eget Wear OS. Där inleder jag med att ladda ner appen Google Pay och efter att ha valt Google-konto och vilket kort jag vill använda får jag registrera mig även där. För att kunna använda Google Pay i klockan behöver du ha en låskod eller liknande på klockan, men när du väl tryckt in den så är betalningar tillgängliga så länge du sedan klockan är upplåst och du inte tagit av dig den.
Bara begränsat bankstöd
Utöver de tre banker som stöds av Google Pay idag, alltså Nordea, Länsförsäkringar och Revolut är även Danske Bank på väg att läggas till inom kort, men uppgifter om fler svenska banker saknas än så länge.
Inte bara betalningar
Utöver att betala i butik kan man med Google Pay precis som tidigare betala för appar och annat innehåll i Google Pay, men Google har större planer än så för tjänsten. Redan nu kan man spara biljetter, boardingkort, presentkort och annat i appen, förutsatt att appen för ditt flygbolag eller liknande stödjer detta. I ett antal andra länder kan man även skicka pengar mellan privatpersoner samt betala för resor i kollektivtrafiken med hjälp av Google Pay, men de möjligheterna finns ännu inte för oss i Sverige.