“Kolla vädret” är en funktion som förmodligen vid det här laget hamnar högre upp på listan över vad man använder mobilen till än “prata i telefon”. Det är en storskalig affärsverksamhet, med långt fler leverantörer av väderinformation än vår lokala myndighet SMHI.
De flesta mobiler har i dag någon form av förinstallerad väderapp, som normalt visar vädret just nu där du befinner dig när du slår på mobilen. Det är, när man tänker på saken, ganska lätt att ta reda på även utan mobil, och det man egentligen vill veta är ju hur vädret blir i kväll, i morgon, om en vecka, där jag kommer att befinna mig då.
De medföljande väderapparna brukar ha viss begränsad information om detta, men klickar du vidare för fördjupad information hamnar du oftast på en mobil webbsida. Det finns all anledning att ladda ner en väderapp. Vi har jämfört sex av de populäraste vädertjänsterna, baserat på popularitetsrankningen i appbutikerna till respektive system.
Annons
Det finns ett antal saker man vill ha ut av en väderprognos, men viktigast måste ju ändå vara att den stämmer. De olika väderinstituten har olika informationskällor och delvis olika beräkningsmetoder, vilket gör att prognoserna kan variera förvånansvärt mycket från app till app. När vi testat apparna har vi under tio dagar noterat prognoserna, dels ett dygn framåt, dels fem dygn framåt, med avseende på temperatur, molnighet, nederbörd och vindstyrka. Sedan har vi jämfört med utfallet.
Annons
Vi har också tittat på vilken information som presenteras. Även här varierar det från app till app. Dels handlar det om vilken noggrannhet man har i informationen. De flesta appar levererar vädret timme för timme åtminstone det närmaste dygnet, sedan med mindre och mindre noggrannhet längre fram, men hur noggrant varierar.
Det finns inte en app som inte anger temperatur, molnighet, nederbördsmängd och vindstyrka, men inte alla anger vindbyar. Det är en väldig skillnad på 4 m/s, vilket man uppfattar som nästan vindstilla, och 4 m/s med vindbyar på upp till 12 m/s, vilket är en rejält blåsig dag, av vilka vi haft många under denna vår och försommar. Annan information som varierar från app till app är procents molnighet, procents regnrisk, radarkartor och eventuella varningar.
Slutligen vill man ha informationen presenterad på ett lättillgängligt och överskådligt sätt. I meteorologsammanhang är växlande molnighet och halvklart två olika saker, men skillnaden är kanske inte helt uppenbar för en lekman. En molnsymbol är ibland tydligare än text. Och hur svårt är det att bläddra fram just den information man vill ha?
Nu går vi över och tittar på apparna var för sig.
SMHI
Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut är en statlig myndighet som tillhandahåller vädertjänster, och det är därför inte så konstigt att SMHI-appen är gratis i alla sina former. Tyngdpunkten ligger på svenskt väder, men har du data och GPS påslaget utomlands får du även lokalt väder, och du kan söka prognoser för större städer världen över.
Appen, som ser ungefär likadan ut i alla tre systemen, är avskalad på ett estetiskt vis, och effektiv. Det finns i princip ingen information i appen som är mer än två klick bort. Vädret visas timme för timme i kompakt och överskådlig form, med sextimmarsintervall mer än tre dygn framåt, och 12-timmarsintervall mer än sex dygn framåt, upp till 10 dygn.
Appen placerar sig mittemellan i informationsmängd. Du hittar information om vindbyar, varningar och textprognoser som inte är självklarheter, men regnrisk eller molntäcke i procent saknas, så om det står att det ska regna 0,3 mm på en timme vet du inte om det nästan säkert eller bara kanske kommer att göra det.
För snabb överblick över vädret är SMHI bäst i testet, även om informationen kunde ha varit ännu mer matig.
+ Stilren + Överskådlig - En del information saknas
Accuweather
Trots det app-klatschiga namnet har det amerikanska kommersiella väderinstitutet Accuweather funnits sedan 1962, långt innan det fanns appar. Många av er använder nog redan Accuweather mer eller mindre omedvetet. Väderwidgetarna som du har på startskärmen i mobiler från bland andra Samsung, Sony, HTC och LG använder data från Accuweather (Apple, däremot, använder The Weather Channel), och det som sägs om noggrannheten i Accuweathers prognoser gäller således även för dessa.
Även om man bara fokuserar på Accuweathers officiella appar är det svårt att generalisera. Apparna för Ios, Android och Windows Phone är nämligen helt olika. Iphone-appen är snygg och avskalad enlig Iphone-estetiken, men inte alltid helt logisk. Ibland sveper man till exempel åt sidan bara för att komma till samma information man redan hade. Androidversionen har ett hi-tech-utseende som ser väldigt proffsigt ut men inte alltid ger snabbaste vägen till den information man vill ha. Windows Phone-versionen ser lite gammal ut (men hålls till skillnad från många andra appar till systemet färskt uppdaterad) men gör sitt jobb effektivt och överskådligt.
Apparna finns i betalversioner och gratisversioner i lite olika konfiguration per system, men är sällan särskilt dyra.
Prognoserna tillhör de mindre detaljerade i testet. Timme för timme får du bara ett dygn framåt, sedan är prognosen uppdelad i dag och natt upp till 24 dagar framåt. Översiktsinformationen är lite begränsad, utan till exempel vindstyrka, men klickar du vidare får du fullmatad info med UV-strålning, regnmängd, vindbyar med mera.
Extramaterialet har väldigt amerikanskt fokus, med videoprognoser och vädernyheter främst för Nordamerika.
+ Långtidsprognoser + Mycket information - Bara dagsprognoser efter ett dygn - Begränsad översiktsvy
YR
YR drivs som ett samarbete mellan Norsk Rikskringkasting och Meterologisk Institutt, bägge drivna av norska staten. Eftersom det väder som kommer till oss oftast passerat Norge på vägen har YR bland många mobilanvändare fått rykte om sig att ha bättre prognoser än SMHI.
YR har officiella appar översatta till svenska som är snarlika varandra till Ios och Android. Till Windows Phone finns ett antal tredjepartsappar som hämtar väderinfo från YR för den som är intresserad.
Den officiella appen är en av testets svagare. Informationen som presenteras är begränsad, men den presenteras i alla fall i ett snabbt överskådligt format, och allt som finns att se ser du i princip direkt efter att ha valt plats. Du får vädret nio dagar framåt i 6-timmarsintervall, med temperatur, molnighet, regnmängd och vind (utan vindbyar). That’s it.
Det var inte riktigt sant, för om du håller telefonen i liggande läge får du de närmaste två dygnens väder i diagramform, och där redovisas faktiskt data timme för timme. Den informationen hade man ju gärna kunnat få i tabellform också.
Slutligen kan det nämnas att appen rätt ofta klagar på att den inte hittar min position och vägrar hämta min prognos, något som inte händer i de andra apparna. Jag kan mata in min stad manuellt och få upp prognosen ändå, men lite störande är det.
+ Överskådlig - Problem att hitta plats - begränsad information
Weatherpro
Weatherpro drivs av Meteogroup, ett privat europeiskt företag med drygt 30 år på nacken och kontor i 12 länder, däribland Sverige. Appen har, särskilt bland Iphone-användare, fått rykte om sig att vara den bästa väderappen tack vare sin matiga information, men appen finns förstås även till Android och Windows Phone.
Weatherpro erbjuder testets mest välmatade app och den information som möter dig när du slår på appen kan till en början upplevas lite överväldigande. Här finns molnradar, vindstyrka, lufttryck (både enligt prognos och mobilens egen sensor) med mera. När man väl vant sig är informationen rätt välorganiserad, även om det känns onödigt att så mycket av det som möter dig på förstaskärmen är vädret just nu där du befinner dig, vilket du kan ta reda på genom att öppna fönstret och sticka ut handen.
Vädret presenteras i tretimmarsintervall sju dagar framåt, vilket känns helt okej, men vill du ha mer kan du genom att prenumerera på premiumtjänsten få upp till 14 dagar. I prognosen finns allt jag kan komma på att jag önskar mig, som byvindar, procents risk för regn, procents molnighet, förväntat antal solminuter med mera. Informationen kan även visas som diagram. Ytterligare bonusmaterial är textprognoser, skrivna på svenska av svenska meteorologer, vattentemperatur (lite grovkornigt för hela Europa), med mera. Lokala varningar finns, och du kan koppla din egen väderstation till appen. Många extrafunktioner kräver premiumabonnemang, och det känns lite snålt att ta betalt både för appen och för prenumeration, men det är också den enda större invändningen jag har mot Weatherpro.
+ Maxat med information - Tar betalt både för app och för prenumeration
Climendo
Climendo är en svensk väderportal på webben som även finns som app till Ios och Android (till Windows Phone finns inget vettigt sätt att komma åt informationen eftersom mobil webbsida saknas). Climendo tar ett annorlunda grepp när man i stället för att skapa egna prognoser eller köpa in tar informationen från sex olika källor, bland andra SMHI, YR och Foreca som nämns på andra ställen i texten, och räknar ut ett genomsnitt av prognoserna.
Nackdelen är att det blir lite av minsta gemensamma nämnare över väderprognosen. Du får prognosen i sextimmarsintervall fyra dygn framåt (i Ios-versionen kan du betala för att få upp till 10 dagars prognos, men den funktionen saknas i Android). Information om vindbyar saknas också, du får bara temperatur, molnighet, vind och nederbördsmängd. Denna information presenteras dock snabbt överskådligt, och klickar du vidare får du se vad de olika leverantörerna har rapporterat in för väder.
Climendo bidrar också med en unik funktion. I och med att man tar informationen för olika källor anger man också hur tillförlitlig prognosen är. Om olika väderinstitut ger väldigt olika prognoser tyder det på att vädret är ostadigt och osäkert, och Climendo anger då att prognosen är osäker. Den informationen kunde vi önska att leverantörerna av väderinformation själva kunde bjuda på, istället för att bergfast slå fast morgondagens temperatur och vindriktning.
+ Ger mått på osäkerhet i prognoserna - Begränsat med information
Klart.se
Klart.se drivs av Schibsted och köper in väderinformation från flera källor, bland annat Foreca i Finland. Appen är gratis och finns till Ios och Android. Till Windows Phone finns en mobil webbsida, m.klart.se, som dock ger betydligt mer begränsad information. Appen finansieras med reklam, och det finns ingen möjlighet att betala för att slippa reklamen.
Du kan få vädret för städer världen över men fokus ligger på Sverige med extrafunktioner som varningar, sjöväder och snörapporter för skidorter (inte helt aktuella så här års).
Appen presenterar vädret i ren och överskådlig form, antingen timvis (två dygn framåt) eller dagsvis fjorton dagar framåt. Prognoserna är alltså lite grovkorniga efter de första två dygnen. Klickar man på en prognos får man ytterligare information som molnighet i procent, UV-strålning och risk för åska. Byvindar finns dock bara i timprognoserna. En del information är subtil, det tar till exempel ett tag att upptäcka att du kan få timprognosen i diagramform genom att lägga den ned.
Om appen är snygg kan diskuteras, men den är konsekvent, genomtänkt och kräver få klick för att få fram önskvärd information.
+ Genomtänkt + Mycket detaljer i närprognoserna - Reklam, som inte kan betalas bort - Bara dagsprognoser efter två dygn
Informationsmängd
Det är lite antingen eller över testets väderappar. SMHI och Klart.se levererar prognoser timme för timme, men är å andra sidan återhållsamma med information om procents molnighet, regnrisk med mera. I andra änden har vi appar som Accuweather, som pepprar på med information men ger prognosen i ganska grova steg. Weatherpro är fullmatat med olika data, och levererar visserligen inte prognosen timme för timme, men tretimmarssteg känns fortfarande hyfsat detaljerat och de håller den detaljnivån genom hela prognosen.
Vinnare: Weatherpro
Presentation:
En del väderappar ger intryck av att närmast försöka showa med hur mycket information de har, på bekostnad av överskådligheten. Men för en app som du ska använda dagligen lär du dig snart att uppskatta ett mer spartanskt användargränssnitt som snabbt och överskådligt ger dig den information du letar efter. Här levererar SMHI och Klart.se de bästa användargränssnitten. SMHI:s gränssnitt är i mitt tycke lite mer estetiskt tilltalande med sin diskreta färgskala, men det är en smaksak och bägge får högsta betyg.
Vinnare: SMHI och Klart.se
Korttidsprognos:
Att bestämma vädret ett dygn framåt borde inte vara det svåraste man kan göra om man är ett institut vars enda uppgift är att förutspå väder. Men det ostadiga vädret under försommaren bjöd uppenbarligen på en del utmaningar. Totalmissarna var inte många och samtliga appar får godkänt under testperioden. De flesta dagar levererade de prognoser som visserligen sällan stämde på pricken, men med någon grad eller ett par sekundmeter hit eller dit gav de ändå en rättvisande bild av vädret. Det förekom dock att varma dagar blev kalla. SMHI levererade under testperioden ett resultat som var märkbart bättre än övriga appar. I övrigt var utfallet rätt jämnt, med undantag av YR som inte alls levde upp till sitt rykte om mer träffsäkra prognoser denna gång.
Vinnare: SMHI
Långtidsprognos:
Fem dygn framåt är en större utmaning att förutspå vädret, vilket också märks på resultatet som slår rätt vilt, med både fullträffar och bottennapp. Över lag är träffsäkerheten inte oväntat sämre än för korttidsprognoserna. SMHI som levererade den bästa korttidsprognosen har i stället tillsammans med Klart.se det sämsta utfallet för långtidsprognoserna. Här är det i stället Weatherpro som utmärker sig positivt, följt av Accuweather.
Vinnare: Weatherpro
Testvinnare: Weatherpro
Kombinationen av den stora informationsmängden i appen, de relativt detaljerade prognoserna, och den bästa träffsäkerheten i långtidsprognosen ger Weatherpro segern i detta test. Weatherpro levererar även klart godkända korttidsprognoser, men här, liksom i presentationen av informationen i appen är SMHI bäst, vilket gör att vi även kan rekommendera deras app som komplement.
KOMMENTAR: SMHI uppdaterade sin väderapp till version 2.0 strax efter att testet gjordes. Slutsatserna om appens kvalitet gäller i stort sett än, men prognoserna kan ha blivit bättre.