Petal Search är Huaweis egen sökapp, men det är en speciell del av den som givetvis intresserar oss mest. Det handlar om möjligheten att söka efter appar som ännu inte finns i Huaweis egen appbutik App Gallery. Här finns till exempel Spotify, Netflix, SMHI, 1177 Vårdguiden, navigeringsappen Waze och en rad andra appar som idag inte ännu är tillgängliga i App Gallery och kanske aldrig kommer att finnas där.
USA har ju sedan ungefär ett år lagt till Huawei på sin svarta lista, något som förbjuder amerikanska bolag från att göra affärer med Huawei. Utöver att Huawei inte får använda Googles Play-butik och Googles appar och är hindrade från att köpa komponenter av amerikanska tillverkare, så innebär detta även en del frågetecken för amerikanska appar i Huawei App Gallery, som vi rapporterat om tidigare i Mobil.
Bland de appar vi hittar via sökfunktionen i Petal Search finns såväl svenska som internationella appar. Mest intressant av de utländska är kanske Netflix och även om Netflix sedan tidigare gått att föra över från en annan Android-telefon till en ny Huawei via funktionen Phone Clone, så är det här ett välkommet tillskott, att även den som inte har en annan Android redan enkelt kan få tag på appen. Det fungerar alltså och det går bra att spela upp innehåll. En nackdel är dock att Huawei i sina nya telefoner och surfplattor inte har stöd för Google Chromecast längre så det finns inget enkelt, bra sätt att få upp det du ska se på en större skärm.
Annons
Offentliga källor
Annons
Det Huawei gör när de låter appar finnas tillgängliga för nedladdning i Petal Search är att de helt enkelt utgår från appar som redan finns publikt att ladda ner. Källorna är ofta olika typer av tjänster som tillhandahåller de apk-filer som krävs som Apkpure, Uptodown eller direkt via apputvecklarens webbplats. Det senare gäller till exempel Facebook som gjort appen fritt tillgänglig för nedladdning. Som användare har man även tidigare kunnat ladda ner appar direkt från de här källorna men det som Petal Search-appen gör är att den samlar allt på ett ställe. Dessutom som visar Petal Search när det kommit uppdateringar till någon av apparna du redan laddat ner. Då får du än en gång ladda ner programfiler och installera filen manuellt, men precis som vid normala uppdateringar sparas dina appdata och inloggningar i appen så det är bara att starta den uppdaterade appen som vanligt sen.
Att appen du söker finns i Petal Search innebär dock inte att den fungerar. Det enda som garanteras är att du kan ladda ner programfilen. I en del fall länkar Huawei direkt till programfilen som då laddas ner och i andra fall är länken till en sida där du själv får trycka på Download så att filen laddas ner till telefonen. När appen i fråga sedan är installerad återstår att se om det fungerar.
Blocket och Coop, båda appar som jag installerar via Petal Search fungerar till exempel inte. De startar, men kraschar sedan direkt och samma sak händer nästa gång jag provar. Andra appar fungerar bara delvis. SL-appen och Aftonbladet varnar till exempel för att Google Play inte finns på telefonen och att det krävs, men sedan fungerar apparna till viss del ändå. Mobilpark-appen varnar även den för att Google Play saknas och där visar sig bristen ha mer långtgående följder och jag lyckas aldrig riktigt använda appen. Med det sagt så finns det även en hel del appar som fungerar felfritt, bland dem Netflix, Spotify, SMHI och navigationsappen Waze.
I viss mån så fungerar Petal Search och Huaweis egen appbutik parallellt och jag förstår egentligen inte varför man inte integrerat appsökningen helt i App Gallery. Redan sedan tidigare kan man söka efter appar i Appgallery och få träffar på appar som inte finns men då man skickas vidare till en extern webbplats där de finns. I Petal Search å andra sidan får man träffar på appar, både de som finns externt och de som redan finns i App Gallery. Rimligast skulle vara att kombinera appsöket till ett.
Det finns mer
Utöver appsökningen finns i appen Petal Search en startsida där du får aktuella nyheter från Microsoft News, sökfunktionen i mitten och med en egen ruta i toppen samt sedan inställningar och historik till höger där du kan se vilka appar du laddat ner och även har en funktion för att se kommande uppdateringar till apparna. Helt klart en bra början alltså, för att få fler relevanta appar till den Huawei-telefon som inte har Google Play.