Flexibel på rätt och fel sätt

Apptips: Onenote – Anteckningar för allkonstnärer

Onenotes flexibilitet är både dess styrka och dess svaghet.

Publicerad Senast uppdaterad

Microsofts Office-program har en bergfast förankring på marknaden. Anteckningsappen Onenote har däremot inte uppnått samma dominans, trots att den finns till alla plattformar, gör det enkelt att synka anteckningar mellan dator och mobil, och är gratis. En orsak har varit att appen har varit lite rörig, men med den senaste omgörningen är Onenote tydligare.

Förvirrande

Redan terminologin är lite förvirrande. En anteckning heter en sida, som sitter i ett avsnitt i en anteckningsbok. Anteckningarna visas med rubrik givet att du är i rätt avsnitt, men du måste klicka dig fram för att faktiskt läsa det som står i, en “snabbtitt”-funktion som många andra appar har saknas här. Synkning mot molnet sker automatiskt. En hel del textformatering kan göras, du kan lägga in bilder i dina anteckningar, och du kan till och med skriva eller rita för hand.

Det är här, när Onenote får för sig att du ska kunna layouta dina anteckningar, som det börjar bli rörigt, för visst är dessa funktioner bra om du använder dem, men vill du bara ta en snabb anteckning kan det snabbt bli ett hinder att ett textstycke blivit ett objekt som kan flyttas runt på din sida.

Primitiva checklistor

Möjlighet att skapa checklistor finns, men den är rätt primitiv, du kan till exempel inte dölja förkryssade objekt eller avmarkera alla på en gång.
Funktioner jag saknar i Onenote-appen är möjligheten att dela en anteckning med flera användare som kan redigera den (från datorn kan du dela en hel anteckningsbok med andra användare), och flera sätt att sortera anteckningar, till exempel genom att tagga upp dem. Den största fördelen är att alla funktioner är helt gratis, utan någon premiumtjänst man behöver betala extra för.