Kontoret blir bärbart

Jämförande test: Office-paket till Android

Faktatabell. klicka på bilden för att se den i full storlek

Mobil testar sex office-paket för Android som låter dig skriva texter samt skapa presentationer och kalkylark på surfplattan och mobilen.

Publicerad Senast uppdaterad

Genom ett flertal office-paket i appformat går det i dag, åtminstone i teorin, lika bra att syssla med ordbehandling, kalkylblad och presentationer på mobil och surfplatta som på en vanlig dator. Även om apparna blir alltmer kompetenta så har surfplattor och smarta mobiler dock fortfarande ett naturligt underläge mot vanliga datorer. Medan mobiler och surfplattor på sin höjd levererar textinmatning i en hastighet som är godtagbar för SMS och korta textsnuttar, så är ett tangentbord fortfarande helt enkelt oslagbart när det gäller textproduktion på samma sätt som en mus ger mycket bättre precision än en pekskärm.

Ska du kunna dra nytta av office-paket för Android annat än för visning och enklare redigering av olika dokument, är det således att rekommendera att du inhandlar ett externt tangentbord till din surfplatta.

Officesuite Pro 7 Officesuite Pro 7 går att använda gratis, men för att få tillgång till appens alla funktioner krävs det att du betalar för det. Betalversionen ger bland annat tillgång till ordlista på engelska, fler typsnitt, en app för anpassad textinmatning på pekskärmen samt en app för att använda mobilkameran för att skanna in textdokument. Quick PDF Scanner heter den sistnämnda funktionen, vilken dock är dåligt anpassad för surfplattor och bara kan användas i stående läge. Officesuite är försett med ett 30-tal färdiga mallar att utgå från för att skapa allt från kalkylblad till presentationer och fakturor.


Ordbehandlingsdelen kan hantera filer i en rad olika format, såsom Word och Open Office. Medan text matas in finns snabb tillgång till formateringsfunktioner genom en menyrad i skärmens underkant. Samtidigt kan du nå funktioner för att infoga objekt och annat genom en rullgardinsmeny i skärmens högra överkant. Några inbyggda redigeringsfunktioner för bilder finns dock inte. Vill du integrera sådana med Officesuite Pro får du inhandla appen Photosuite för 32 spänn från samma tillverkare.

Kalkyldelen av appen ger snabb tillgång till vanliga funktioner för att summera med mera direkt i en meny längst ner på skärmen. Att bygga funktioner går också enkelt genom att du kan nå olika operatorer genom en meny för ändamålet när du pekar på funktions­knappen intill inmatningsfältet.

När det gäller presentationer är gränssnittet väl disponerat och ger bland annat möjlighet att direkt nå anteckningar för sidorna längst ner på skärmen. Det går smidigt att lägga till olika effekter för övergångar mellan sidorna och det finns även ett särskilt redigeringsläge där följdordningen i presentationen snabbt kan stuvas om.

+
Bra formatstöd
Bra redigeringsmöjligheter

-
Engelskt lexikon är nog bra, men när släpps det på svenska?

Polaris Office För att komma igång med Polaris Office-app så måste du efter att du hämtat hem appen först registrera dig, vilket du ordnar snabbt genom att logga in med ett befintligt Facebook- eller Google Plus-konto.

När appen öppnas visas en ganska tom startsida, där de senast använda dokumenten listas. Genom att välja New Document får du upp en sida där du kan välja om du vill börja med ett helt tomt dokument eller använda dig av någon av de 26 mallar som finns att välja mellan. Förutom kalkyl, ordbehandling och presentationer så finns det även möjlighet att använda kameran på din mobil eller surfplatta för att skanna in textdokument genom externa appen Polaris Scan.


Vad ordbehandling i Polaris Office-appen beträffar finns bara fem typsnitt förinstallerade. Formateringsinställningarna för texten nås genom en rullgardinsmeny i högerkanten i appen, istället för att, vilket hade varit smidigare, visas automatiskt i menyraden när du står med markören i ett textstycke. Bilder och andra objekt i dokumenten läggs till med hjälp av en rullgardinsmeny som döljer sig bakom ett plustecken i menyraden. Det går inte att zooma ut från textsidan mer än till 100 procent i appen i redigeringsläget och det går inte att lägga till nya kommentarer i dokumenten, även om det går att visa sådana i dokument skapade i andra program.

Appen har elva färdiga mallar att utgå från när det gäller presentationer, och via dessa kan du enkelt lägga till texter, bilder, film- och ljudklipp. I menyn för att lägga till objekt kan du direkt förhandsgranska de mediafiler du vill lägga till och med hjälp av stödlinjer går det relativt smärtfritt att, pekskärmarnas precisionsbegränsningar till trots, flytta objekten till rätt plats.


För att syssla med kalkylblad är Polaris Office också ett kompetent verktyg. Du kan enkelt fixa tabell och diagram, bygga funktioner med snabb tillgång till operatorer i en meny, och den grafiska formateringen av cellerna i sig går också smidigt.

+
Smidigt att dela dokument med andra användare genom egen molnlagringstjänst

-
Kommentarshanteringen tillåter bara visning, det går inte att skapa nya kommentarer

Google Drive Google Drive är ett paket som består av flera olika appar, vilka du får hämta hem och installera var för sig för att redigera olika dokument. Drive har utmärkta funktioner för att ni ska kunna arbeta flera personer i samma dokument samtidigt, eftersom de filer du arbetar med i appen är tänkta att lagras på Googles molntjänst. Tyvärr lyser kopplingen till andra molntjänster samtidigt med sin frånvaro i Google Drive, vilket drar ner helhetsintrycket.

Textappen är ganska begränsad i funktionerna. Den klarar av att visa bilder som redan är inlagda i dokumenten, men det finns ingen möjlighet att redigera bilderna eller att lägga till egna bilder i dokumenten. De enda objekt som går att infoga i dokumenten är enklare tabeller.


Google Kalkylark heter appen för att hantera kalkyldokument och här kan du enkelt bygga funktioner för siffrorna genom en rullgardinsmeny som du når genom fx-knappen. Kalkylbladen kan du förutom att spara i molnet även exportera som Excel-filer. 


När det gäller presentationer, där det återigen handlar om en enskild app som måste tankas hem, så visar appen färdiga presentationer utan att gnälla medan möjligheterna att skapa egna presentationer är starkt begränsade. Presentationens innehåll skapas utifrån ett antal färdiga mallar för hur sidorna ska se ut. Ingen av dessa mallar innefattar möjligheten att använda bilder. 

+
Översatt till svenska
Bra funktioner för att arbeta fler i samma dokument samtidigt

-
Låst till Googles egen molntjänst

Documents To Go Första intrycket av Documents To Go blir inte så bra eftersom det första appen gör under testet är att den hänger sig. Lyckligtvis tycks det ha varit en engångsföreteelse, för några fler problem av samma karaktär uppstår inte under testet. Appen är gratis att använda i sitt grundutförande, men vill du kunna nå molntjänster direkt från den, slippa annonser och kunna lösenordsskydda dina dokument så måste du inhandla en premiumvariant för strax under hundralappen. Det rekommenderas, för de reklammeddelanden som poppar upp i gratisversionen har en tendens att vara både blinkande och skräniga – och dessutom i fullskärm emellanåt.

Textredigeringen i appen går bra att använda för att skriva in text, men inte så mycket mer. Alla inställningar når du i menyer istället för via ikoner och verktygsfält, och det går inte att lägga in bilder i dokumenten.

Kalkylavdelningen är heller inte mycket att hurra för. Här gäller det att du kan namn på operatorer och kommandon utantill om du ska ge dig in och bygga funktioner i kalkylbladen, för några menyer där det går att hitta och lägga till sådana finns tyvärr inte i appen.


Inte heller avdelningen för presentationer imponerar. En presentation utan grafik och bilder känns inte särskilt lattjo, men ska du bygga dina presentationer i Documents To Go kommer du att få klara dig utan sådana eftersom det inte finns några funktioner för att lägga till det.

Sammanfattningsvis är Documents To Go inte mycket att hänga i granen när det gäller att skapa vare sig presentationer, texter eller kalkylblad. Som visningsverktyg betraktat är det däremot helt okej – om du skaffar betalversionen vill säga.

+
Helt okej som visningsverktyg

-
Ont om redigeringsfunktioner

Microsoft Office Mobile På PC-plattformen är det Microsoft som sätter ribban för office-paket, men det till Android-plattformen ganska nytillkomna Office Mobile lämnar en hel del övrigt att önska ännu. Till att börja med är enheterna som appen ens fungerar på väldigt få än så länge, även om det går att köra en fulinstallation av appen genom att hämta hem installationsfilerna själv till mobilen eller surfplattan.


Funktionerna i sig till Android-versionen av Microsoft Office är dock heller inte så mycket att skryta med. I textredigeringsläget kan du till exempel varken lägga till eller redigera egna bilder, och när det gäller koppling till molntjänster så fungerar den bara med Microsofts egen sådan, Onedrive.

Även när det gäller presentationer är Office Mobile starkt begränsat. Av någon anledning har Microsoft nämligen skippat att lägga till ett alternativ för att skapa en ny tom presentation, och appen är på det hela taget rätt kass vad gäller redigeringsmöjligheterna för befintliga presentationer.


Excel-avdelningen i appen tillhör också bottenskiktet i den här testen. Även om det går att öppna dokument med flera blad, så kan du nämligen bara använda upp till tre blad i dina kalkylark när du skapar nya dokument med den.

+
Smidig koppling till Onedrive och Office 365

-
Går bara att köra på ett fåtal mobiler

Kingsoft Office Kingsofts Office-app har ett gränssnitt som på det hela taget känns enklare att arbeta med än de andra office-paketen i den här testen. Tänk Microsofts klassiska Office-gränssnitt (kallat Ribbon) med flikar och rader av ikoner i toppen, så har du en ungefärlig beskrivning av hur gränssnittet ter sig här.

Det genomtänkta gränssnittet, där du genom en välavvägd kombination av ikoner och textmenyer har tillgång till formatering och funktioner, är genomgående för såväl presentationer och kalkylblad som textdokument som du hanterar med appen. Att appen därtill är alldeles gratis att använda är förstås inget minus. Office-appen kan användas ihop med molntjänster från tredjepartstillverkare och kan dessutom konfigureras för att ansluta till både FTP- och Webdav-servrar.


En bra funktion värd att nämna när det gäller ordbehandlingsverktyget är att det går att arbeta i inverterat fullskärmsläge när du skriver text, vilket kan vara skönt för ögonen samtidigt som det sparar en del batteri eftersom en större del av skärmen är mörk.

Vad gäller Powerpoint-presentationerna i appen så har funktionerna förbättrats märkbart i appen sedan tidigare, eftersom det i äldre versioner inte gick att lägga till bilder i nya presentationer. Det går det dock att göra nu.

När det gäller kalkyler är Kingsofts app också väldigt bra. Här finns snabba menyer för datasortering av cellerna och färdiga alternativ för att lägga till vanliga operatorer och annat när det ska skapas skript i kalkylbladen.


Sammantaget ger Kingsoft Office bäst funktioner, förpackat i det mest genomarbetade gränssnittet, och det alldeles gratis. En klar testvinnare.

+
Genomarbetat gränssnitt
Bra funktioner

-
Formatstödet kunde vara bättre, det går till exempel inte att öppna Open Office-dokument

Ordbehandling Pekskärmar lämpar sig inte för ordbehandling, så enkelt är det. Ska du trots det ge fingervalsen en chans så är det Kingsoft Office som gäller. Polaris Office och Officesuite Pro 7 har också bra textredigeringsmöjligheter, men når inte lika långt fram vad gäller gränssnittet som Kingsoft Office. Google Drive, Documents To Go och Microsoft Office Mobile, som inte ens har stöd för att lägga in bilder i texterna, är snarare att betrakta som textvisningsverktyg än som fullfjättrade ordbehandlingsverktyg.

Vinnare: Kingsoft Office

Kalkyl
Samtliga appar i testen är hyfsat kompetenta när det gäller hantering av kalkylblad, men i praktiskt vardagligt arbete har Google Drive en stor fördel genom den smidiga integrationen med molntjänsten med samma namn. Listor, resultat och anteckningar lämpar sig alldeles utmärkt att dela med jobbarkompisarna genom appen. Att dokumenten samtidigt lika lätt kan nås genom valfri webbläsare är också ett plus.

Vinnare: Google Drive

Presentationer Kingsoft har ryckt upp sig när det gäller Powerpoint-presentationerna sedan tidigare versioner av appen. Tillgången till snabba sorteringsmöjligheter och funktioner i kombination med gränssnittet, med dess i sammanhanget väldigt smidiga Ribbon-liknande menyer, gör att Kingsoft tar hem pokalen även här. Sämst är Documents To Go, som återigen mer känns som ett verktyg som lämpar sig för visning av dokument än ett verktyg för redigering och skapandet av nya sådana.

Vinnare: Kingsoft Office

Vinnaren: Kingsoft Office Trots att Kingsoft är gratis har det testets bästa funktioner för den som är på jakt efter ett komplement till Office på en vanlig dator. Formatstödet kunde förvisso vara strået vassare, men på det hela taget bjuder appen på välutbyggda redigeringsfunktioner paketerade med ett väldigt behagligt och lättarbetat användargränssnitt.
Faktatabell. klicka på bilden för att se den i full storlek