Test: IP-telefoni till Iphone

Iphone-apparna för gratis samtal

Vanliga mobilsamtal är inte speciella i Iphone. Det är istället appar som är verkligt nyskapande. Där kan du till och med ringa gratis.

Publicerad Senast uppdaterad

Att din Iphone har Internet innebär en hel del saker utöver att du enkelt kan surfa på webbsidor, läsa mail och kolla på Youtube. Det betyder även att du kan ringa vanliga telefonsamtal, men istället använda datauppkopplingen för att ringa och ta emot samtal. Det kanske låter lite onödigt, men faktum är att fördelarna är många. Ett exempel är att du kan ringa gratis eller mycket billiga utlandssamtal samt även ta emot samtal billigt när du befinner dig utomlands. Andra exempel är videosamtal överallt trots att Apples egna videosamtal Facetime normalt bara fungerar via wlan och bara mellan två Iphone 4. Med ip-telefoni får du fler möjligheter och kan köra videosamtal även via 3G och till flera telefoner.

Förutsättningen för allt det här är en datauppkoppling och det är något som rekommenderas med Iphone även annars. Ofta är det ju så att Iphone till och med säljs med ett abonnemang med fri eller generöst tilltagen datamängd inkluderad. Varför inte använda den när du ändå betalar för den?

Har du wlan, alltså trådlöst internet, om det nu är hemma eller på jobbet så går det också bra att använda. Särskilt utomlands är det en förutsättning för billiga samtal att du använder wlan, för annars kan du få en hemskt hög räkning för datatrafiken i utlandet. Det gäller ip-telefoni, men även all annan dataöverföring som e-post, surfning eller Youtube i din mobil. Använd alltså wlan så fort du är utanför Sveriges gränser. Då kan du spara en massa pengar, men det kommer vi till lite senare.

Oavsett om du använder Apples egna Facetime eller någon av alla appar för telefonsamtal så är du eller har i alla fall varit beroende av Apple. Tittar vi tillbaka lite så tillät inte Apple att någon app alls ringde egna samtal och sedan när det väl tilläts så var man tvungen att koppla upp sig via wlan och inte via mobilnätet. Alltså precis som Apples eget Facetime för videosamtal fungerar idag. Reglerna som begränsar är dock borta sedan en tid tillbaka och nu finns möjlighet att både ta emot och ringa egna samtal via en applikation i telefonen.

En av förutsättningarna för att det här ska fungera är multitasking i telefonen. Appen måste alltså kunna ha kontakt med internet även när du använder telefonen till annat. Den här möjligheten kom med version 4 av iOS och fungerar med Iphone 3GS och Iphone 4. Multitasking gör att man kan köra Spotify i bakgrunden ha chattprogram igång medan man gör annat med telefonen och, viktigast i det här sammanhanget; ringa och ta emot samtal även om man till exempel surfar med mobilen samtidigt som ett inkommande samtal kommer.

Vi kan passa på att ta grunderna i ip-telefoni för Iphone. Först och främst så använder du inte ditt vanliga mobilnummer för att bli nådd. Vad du använder istället skiljer sig lite åt beroende på vilket av programmen du väljer att använda. En del använder en särskild kontaktlista så du måste logga in och bli kompis med alla du vill ringa. Andra program av de vi testar låter dig använda ditt eget mobilnummer som identifiering men genomför ändå samtalet via internet. Om du vill så kan du i vissa fall få ett vanligt fast nummer som du kan bli nådd på antingen där du bor, på en annan ort eller till och med i ett annat land. Har du många kontakter i ett annat land kan det ju vara enklare om de kan ringa dig på ett lokalt nummer och slippa ringa utlandssamtal. På samma sätt kan du ringa särskilt utlandssamtal extra billigt med ip-telefoni så det är ett starkt argument för att testa ip-telefoni.

Skype

Skype är kanske den mesta kända tjänsten för ip-telefoni. Den har vunnit en stark position eftersom den är enkel att använda och finns både i form av ett program på datorn, som en app i Iphone och till och med i form av särskilda Skype-mobiler som till exempel sålts via mobiloperatören Tre i Sverige. Med Skype så ringer du först och främst gratis till andra som har Skype. Det är det som har varit tjänstens främsta argument för att locka nya användare. De som redan använder Skype vill naturligtvis ha fler som de kan ringa gratis till och försöker därför värva fler användare som utnyttjar tjänsten. Eftersom Skype funnits länge på datorn så finns alltså chansen att du möts av en bekant kontaktlista redan första gången du loggar in i appen i Iphone. Andra appar sköter det här ännu bättre, men det kommer vi till i testerna av dem.

Utöver kontaktlistan så går det även att ringa valfria nummer, men istället för gratissamtal får du då betala. Det är inte särskilt lönsamt i Sverige jämfört med vanliga mobilsamtal, men ska du ringa utomlands finns det som med övriga ip-lösningar för telefoni en hel del pengar att spara.

Ett helt gäng tilläggstjänster finns i Skype. Så fort du ringer någon annan än de Skypekontakter du ringer kostnadsfritt så behöver du ladda ditt konto med pengar. Därifrån dras sedan minutkostnader för samtal och extratjänster. En extratjänst är möjligheten att få ett telefonnummer som andra kan nå dig på. För 500 kronor får du ett fastnätsnummer i Sverige eller ett annat land och alla samtal folk ringer dit kopplas in i din Skype-app så du kan svara där. Då kan du även välja att det numret ska visas hos mottagaren när du ringer från ditt Skypekonto.

Plus: På flera enheter, extratjänster, 3G och wlan

Minus: Inte så lönsamt till svenska nummer

Tango

Det är lätt att videosamtalen gör att resten kommer lite i skymundan, men Tango klarar både videosamtal och vanliga röstsamtal när du föredrar det. Anledningen till att Tango snabbt blev populärt var att den var ensam om att klara videosamtal mellan Iphone och andra telefoner. I det här fallet handlar det om alla telefoner med Android, alltså Googles operativsystem för mobiltelefoner. Eftersom Googles operativssytem vunnit en hel del mark mot Iphone senaste åren så innebär ju det en stor möjlighet att ringa fler personer än man annars kunde göra med bara Iphoneanvändare som mottagare.

Med Tango är du tvungen att ha den du vill ringa i din kontaktlista innan du ringer ditt samtal. Kompisarna kan du hitta genom att skicka en inbjudan antingen via e-post eller som ett sms till deras mobilnummer och det är så som ni så att säga matchas med varandra och dyker upp i respektive kontaktlista. Alla samtal du ringer börjar som röstsamtal och sen får var och en om man vill det aktivera video och skicka sin bild till den du pratar med.

Plus: Även för Androidanvändare, 3G och wlan

Minus: Krångligt lägga till kontakter, sämst bildkvalitet

Viber

Det dröjde inte långt innan Viber var numer ett på gratisnedladdningarna i Appstore. Det Viber gjort annorlunda i jämförelse med de närmsta konkurrenterna är att du helt enkelt inte behöver någon kontaktlista. Programmet ber om tillåtelse att kolla i Iphonens adressbok och faktum är att du inte ens behöver bjuda in kompisar du ska ringa. Appen matchar alla mobilnummer i din adressbok mot vilka som verkligen använder Viber och hux flux dyker en liten symbol upp bredvid de kontakter som har Viber och som du därför kan ringa gratis till.

Att komma igång så enkelt är givetvis oerhört smidigt och Vibers absolut främsta fördel. Vill du ringa någon som inte har Viber går det, men det som i praktiken händer är att Viber då stängs och Iphonens vanliga telefonapp öppnas för att ringa samtalet precis som vanligt. Då går alltså samtalet via mobilnätet och debiteras per minut på ditt vanliga abonnemang eller kontantkort. En fördel jag ändå kan se med det här är att du i praktiken skulle kunna byta ut Iphonens egna telefoniapp och istället sätta dit Viber lätt åtkomlig. Då blir ju samtalen gratis så att säga utan att du behöver tänka på det. Och de samtal som inte är gratis utan går till någon som inte har Viber kopplas vanliga vägen. Viber är egentligen den enda appen som tack vare sitt användarvänliga upplägg har sådan potential att den i praktiken bör kunna ersätta den vanliga telefoniikonen i telefonen.

Plus: Smart kontaktlista, 3G och wlan

Minus: Endast till andra Iphone-telefoner

Facetime

När Apple presenterade Iphone 4 var även Facetime en av nyheterna. Förutsättnignen för att videosamtal ska vara användbara är ju bland annat att man har en främre kamera så att du kan se den du ringer till samtidigt som de kan se dig. Det här med att utnyttja den främre kameran i Iphone 4 har ju flera appar utnyttjat, men faktum är att videokvaliteten under samtal är den allra bästa med just Facetime.

Dessvärre har samtidigt Facetime en rad begränsningar. Man kan inte ringa Facetimesamtal via 3G-nätet, utan måste vara ansluten till ett wlan med högre datahastighet. En annan av begränsningarna är att det bara fungerar mellan Iphone 4-telefoner och Ipod Touch. Utöver det kan man nå en begränsad grupp som laddat ner betaversionen av Apples Facetime för Mac. Slutsatsen blir dock att det är ganska svårt att ringa spontant. Utrustnings- och uppkopplingskraven, som ju både gäller både dig själv och den du vill ringa sätter stopp för spontaniteten.

Plus: Inbyggt, ingen installation, bra bildkvalitet

Minus: Begränsat till endast wlan

SIP-klient

Jämfört med de andra apparna är faktiskt det här riktig telefoni, men på ip-sätt. SIP är en standard och det gör att det skiljer sig på flera olika sätt mot övriga appar. Först och främst behöver du ett abonnemang, men när du väl har det och dessutom fått dina personliga inloggningsuppgifter och en serveradress du ska ansluta till kan du använda en rad olika enheter för att ringa. Samtalet kopplas via internet ut till vanliga telefonnummer och om du använder en dosa i telejacket hemma, en app i din Iphone eller ringer med headset och ett program i datorn, varför inte från ett kafé i Paris, med uppkoppling via wlan så klart.

Fördelen med sip är alltså att du är friare i dina valmöjligheter än med övriga alternativ. SIP används till exempel av flera leverantörer av fast telefoni och om du vill så kan du alltså istället för ett vanligt fast abonnemang hos Telia välja ett sip-abonnemang. Företag som Universal Telecom, Tele2, Net1 och Bahnhof erbjuder den här typen av abonnemang och faktiskt även Telia själva, då i en abonnemangsform de kallar Bredbandstelefoni.

När vi testat så har vi främst använt ett abonnemang från operatören Phonzo. När du väljer sip så kan du även välja att flytta ett befintligt telefonabonneamng för det fasta nätet till din sip-operatör. När det gäller appar för Iphone som klarar det här så har vi testat en handfull för att komma fram till vilken av dessa som fungerar bäst. Det finns flera buggiga och på andra sätt otillförlitliga, men appen Acrobits Softphone var den app som fungerat bäst. Sip kräver att man är inloggad på operatörens server för att man ska kunna ringa och ta emot samtal. Det kan du dock göra från en IPhone, en dator, en trådlös telefon eller någon annan enhet. Valfriheten är alltså stor. Det enda du behöver är ett abonnemang och det kan man till och med få utan fast månadsavgift.

Plus: Eget fast nummer, kompetent riktig telefon

Minus: Kräver abonnemang, lite krångligt att komma igång

Komma igång

Vi koncentrerar oss här på hur enkelt det är att komma igång just i Iphone. Främst hur långt steget är från det att du startar en tom Iphone till dess att du kunnat genomföra ditt första samtal. En del av tjänsterna kräver ju att man först förbereder eller skaffar ett speciellt abonnemang och då får ju även det ingå i hur lätt det är att komma igång.

En av de lättaste att komma igång med är av förklarliga anledningar Apples eget Facetime, helt enkelt för att det inte kräver några inställningar. Har du en Iphone 4 är det bara att börja ringa genom att hitta rätt menyval i telefonens system. Det är dock en bit längre till det första genomförda samtalet. För eftersom du bara kan ringa via wlan och bara till andra med antingen Iphone 4 eller de som laddat ner en speciell programvara till en modern Mac-dator är risken stor att du inte får svar när du försöker.

Viber är den app som löst det här smartast, något som också gjort att den snabbt fått omfattande spridning. Först och främst utgår den från den kontaktlista du redan har i Iphone. För det andra visar den tydligt vilka av dina kontakter som också använder Viber och som du därför kan kontakta gratis. Och dessutom, för det tredje så kräver den till skillnad från exempelvis Skype och Tango ingen bekräftelse från den du ska ringa. Det är bara att ringa på. Framförallt SIP är krångligt att komm igång med, men erbjuder i gengälld bästa förutsättningarna för att ersätta en vanlig hemtelefon, men det återkommer vi till i andra bedömningskategorier.

Vinnare: Viber

Kontakter

En av de absolut viktigaste aspekterna på ett program för att ringa med är ju hur enkelt och snabbt det går att ringa. I Iphone handlar det mycket om hur väl integrerad med Iphonens vanliga telefonlista som programmet är. I alla fall i de program som alls kan ringa valfria nummer eller kontakter. Appar som har en egen kontaktlista får ett litet minus för det, men kan revanschera sig om de integrerar sig mot den färdiga adresslista du redan har i telefonen. Ett alldeles särskilt plus blir det givetvis även om appen i fråga kan ringa vanliga samtal och på det sättet frigöra dig från allt vad kontaktlistor, i alla fall i sin begränsade form, heter.

Viber sköter sig riktigt bra. Det här handlar alltså om att enkelt och snabbt hitta de man vill ringa och då även ha förutsättningar att verkligen ha alla man vill ringa i en åtkomlig kontaktlista. Viber samlar de du ringer gratis, men låter dig även se andra kontakter och ringa dem på vanligt sätt. Det här upplägget gör att man skulle kunna ersätta samtalsappen i Iphone med Viber utan att stöta på allt för mycket problem.

Samma styrka har SIP-klienten, om än i ännu högre grad. Det är helt enkelt en app som tillsammans med tillhörande abonnemang kan ersätta ett vanligt fast telefonabonnemang. Du kan till och med flytta ditt fasta nummer och du kan sedan både ringa och ta emot samtal från alla du kan ringa med en vanlig telefon. Skype klarar sig också bra och det av flera skäl. Dels är det relativt spritt, vilket gör att det fanns folk att ringa även innan Iphone-appen. Du kan också se direkt vilka som är tillgängliga innan du ens försöker ringa. Kontakterna visar dina Skypekontakter, men du kan även lägga till vanliga teelfonnummer och ringa dem förutsatt att du laddat ditt konto med pengar.

Vinnare: Viber

Videosamtal

Kanske blir du besviken, för det är långt ifrån alla tjänster vi testar här som ens kan genomföra ett videosamtal. Viber-appen och Sip-tekniken oavsett app klarar inte videosamtal någon av dem. Där får man istället nöja sig med röstsamtal skickade över telefonens datauppkoppling. Videosamtal utöver bara röst kräver givetvis betydligt mera kapacitet i nätet för att fungera bra och det är säkert en av anledningarna till att i alla fall Viber valt bort videosamtal i det här läget, vem vet om det kommer senare. Kapcitetskraven är också inblandade när Apple valt att deras eget Facetime bara ska fungera när såväl den som ringer som den som blir uppringd är uppkopplade via wlan. Tvärtstopp att ringa när du är ute i skogen eller på sjön, eller på bussen alltså. Eller ta emot Facetime-samtal där för den delen. Resultatet är främst att Facetime fungerar på bara ett fåtal av de platser där konkurrenterna fungerar och dessutom till en bråkdel av antalet samtalsmottagare. I en jämförelse under liknande uppkopplingsförhållanden visar dock Facetime klart bästa videokvaliteten.

Skype som liksom Facetime finns även till datorer blir tvåa i kvalitetsracet. Här kan man nämna att Skypes videosamtal endast fungerar mellan datorer och andra Iphone-telefoner. Iphone är först ut bland mobiler att kunna genomföra videosamtal via Skype och då funkar det via 3G såväl som via wlan. Uppkopplingen via 3G är inget hinder för Tango och du kan även ringa teelfoner med Android förutsatt att de har appen installerad. Sämre bild här dock.

Vinnare: Facetime

Ljud och uppkoppling

Länge var Iphone på grund av Apple tämligen begränsad när det gäller olika typer av datakrävande tjänster. Youtube var fritt fram att titta på oavsett var du var, men strömmande ljud och video var länge ett frågetecken. Framförallt om man ville utnyttja mobilnäten för detta och inte kunde tänka sig att hålla sig till platser där man kunde koppla upp sig via wlan. Nu är tiderna annorlunda. Apple låter appar som säljs eller laddas ner gratis i Appstora att koppla upp datasamtal oavsett om det är via wlan eller mobilnätet, oavsett om det är röst- eller videosamtal.

Ljud och kvalitet på uppkopplingen har vi testat flitigt med alla appar och tyvärr är ingen felfri. Eftersom alla appar är beroende av kvaliteten på uppkopplingen hos dig, men ibland även hos den du pratar med om samtalet går via internet blir kvaliteten på samtalet oförutsägbar. Vad man däremot säkert kan säga är att möjligheten att koppla upp sig via även 3G och inte bara via wlan är en stor fördel. Det gör att du kan använda tjänsterna vid betydligt flera tillfällen, även om kvaliteten alldeles säkert blir sämre över 3G än via wlan. Det funkar i alla fall.

Vinnare: Skype, Viber, Sip

Extratjänster

En av de mest användbara extrafunktionerna är förmodligen möjligheten att ha ett eget, vanligt telefonnummer kopplat till sin ip-telefoni i Iphone. Det gör visserligen inte att dina kontakter kan ringa gratis till dig via det numret, men det vidgar din kontaktyta betydligt, för nu kan plötsligt alla med ett telefonnummer, världen över, nå dig den vägen. Med en sip-tjänst är telefonnumret det sätt som du blir nådd på och det är också det enda sättet. Det är helt enkelt förutsättningen för att ringa och bli nådd.

Hos Skype är det istället en tilläggstjänst. För en avgift får du ett nummer (välj i en lista med länder och städer) och när man ringer det hamnar man i din Skype. Oavsett om det är i datorn, i Iphone eller på något annat sätt. Med Skype finns även chat och flera andra extrafunktioner tillgängliga, mycket beroende på att Skype funnits länge och finns tillgängliga på en mängd olika typer av enheter. Viber har efter en framgångsrik lansering utlovat att man till exempel ska lägga till möjligheten att skicka gratis meddelanden och det talas även om att appen ska komma för fler telefonsystem än Iphone. Ännu finns det dock inget Viber kunnat visa upp eller presenterat något lanseringsdatum för så dessa funktioner kan vi ännu varken testa eller bedöma.

Vinnare: Skype

Vinnare: Skype för Iphone

Det är en brokig skara program och tjänster som gjort upp i denna kamp. Vissa är specialiserade på video och kan därför, enbart på grund av det, inte blanda sig i slutstriden. De har helt enkelt för få funktioner. Det är bara Skype och Sip som på allvar kan hävdas vara en komplett telefonilösning och båda har omfattande fördelar. Skype är inte begränsat till Iphone och passar det bättre för tilfället kan du logga in från datorn på ett internetkafé i Peru eller från en av Skypes speciallösningar för olika enheter. Sip är ännu friare och kan användas i sip-baserade trådlösa telefoner, i datorer och i mobiltelefoner och där är Iphone långt ifrån den enda.

Skype får utöver det vi redan nämnt här ovan plus för enkelhet och en hel hög med tillgängliga extratjänster. Det avgör.

Klicka på tabellen för läsbar upplösning.

Tips: Datatrafik i utlandet

Utomlands är det katastrofdyrt att ringa med ip-telefoni eftersom det utnyttjar telefonens datauppkoppling. Använd ett gratis wlan eller avstå helt.

Viktigt: Verkligen gratis?

Du betalar ofta för samtal till vanliga telefonnummer, men samtal mellan till exempel två Skype-, Viber, Facetime eller Tangoanävndare är gratis. Förutsättningen är bara att du – och det här är viktigt – har ett abonnemang med fri data. Kolla för säkerhets skull detta innan du ringer eller tar emot samtal på detta sätt.

Så funkar SIP

Bland de olika apparna i det här testet så skiljer SIP-tekniken ut sig på flera sätt. Det är en teknik som jättar som Telia använder, men kanske främst andra mindre uppstickarbolag bland operatörerna. SIP-är ett konto du har hos någon av operatörerna och med det kontot får du inloggningsuppgifter. Med kontot följer ett vanligt telefonnummer och du kan ofta välja antingen att välja ett nytt telefonnummer i det riktnummerområde eller land du önskar. SIP är inte begränsat av landsgränser så om du så önskar kan du använda en operatör i ett annat land. Anslutningen sker ändå via internet och du kan ansluta dig oavsett var du befinner dig så länge du har en snabb fungerande internetuppkoppling.

SIP är inte alls tillgänglig bara på Iphone. Det finns tvärtom datorprogram som du kan använda för att ringa via ditt sip-konto, men även klienter till olika mobiltelefoner, trådlösa telefoner med tekniken inbyggd och så dosor som gör att du kan använda din vanliga gamla telefon hemma.